Hlavní obsah

Z porodnice na hostel. Ukrajinci věří, že tvrdou prací život v Česku zvládnou

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Vitalii a Oksana s dcerami Kamilou a Valeriií. Věří, že pokud budou tvrdě pracovat, zvládnou nový život v Česku.

Reklama

Rodina, která utekla z Ukrajiny před válečným běsněním, má jasno: V Česku chce již zůstat. Sází na to, že dřina je zabezpečí tak, aby si mohli dovolit hypotéku a malý byt. Teď si užívají Vánoce, které již slaví na český způsob.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rodina Vitaliie a Oksany Titarenkových se vedle dcery Valeriie letos v polovině srpna rozrostla o druhou dcerku Kamilu.

Rodiče si ji z porodnice přivezli na pražský hostel, kde již od března 2022 společně žijí. Manžel zde pracoval a přespával ještě před válkou, Oksana s Valeriií dorazila z okolí Charkova pár dní po jejím začátku.

Reportéra Seznam Zpráv vítají v apartmánu, který dostali k dispozici a mohli si ho pro své potřeby ještě dovybavit. Vedle koupelny a pokoje s kuchyňským koutem mají ještě další pokoj, do kterého po chvíli mizí desetiletá Valeriia.

„Byli jsme původně na malém pokoji, a když se nám narodila druhá dcera, dostali jsme tento byt,“ chválí si reakci hostelu Vitalii. Líčí, že si druhé dítě velmi přál, přestože si oba uvědomovali, že to budou mít těžké. Věří ale, že pokud budou tvrdě pracovat, zvládnou to.

Česká budoucnost

Svoji budoucnost už plánují v Česku, což podtrhuje právě i české jméno čtyřměsíční dcerky. „Ani starší Valeriia již nechce na Ukrajinu. Už má tady kamarády,“ říká Oksana.

Vitalii vysvětluje, že mají přímočarý plán. Jakmile to půjde, Oksana začne opět pracovat. A pak si půjdou zkusit zažádat o hypotéku. „Dáme všechny papíry bance, a jestli nám to povolí, chtěl bych svůj byt. Na Ukrajinu už se nechci vrátit,“ vysvětluje třicátník Vitalii.

Líbí se mu v pražské čtvrti, kde jsou aktuálně na hostelu, má to blízko do práce, v okolí je i školka a škola. Cílí ideálně na byt 2+kk.

Paradoxně mluví o tom, že pronájem je pro něj nedosažitelný. „Potřebujeme dva měsíce zálohu. A spočítali nám nájem na 25 tisíc plus poplatky voda, světlo, topení, internet,“ zmiňuje.

Apartmán v hostelu je placený zčásti z výdělku Vitaliie a za ženu a dcery platí stát za nouzové ubytování.

Vánoce jako na Západě

V největším pokoji apartmánu už bliká nazdobený vánoční stromek. Titarenkovi mluví o tom, že zavrhli „ruské“ pojetí svátků, kdy obdoba Štědrého dne probíhá 6. ledna. „Jdeme do Evropy, ne do Ruska,“ vysvětluje Vitalii. Podotýká, že se mu západní způsob slavení Vánoc líbí víc. Konkrétně budou slavit zejména 25. prosince, podobně jako například Američané.

„Celá Ukrajina už bude slavit 25. prosince,“ poznamenává Oksana. Mluví o tom, že na stole nesmí chybět 12 různých pokrmů. „Máte kapra a my máme takovou kaši, ale tam jsou ořechy, med, hrozny. Je to nasladko,“ těší se na tradiční jídlo Vitalii.

V Česku pracuje jako skladník, který nakládá zeleninu do kamionů. Pracuje v režimu dlouhý a krátký týden. V dlouhém jde pět dnů v týdnu do práce, v krátkém jenom dva. „Jedu do práce v pět ráno, a když je hodně práce, tak se vracím domů v osm večer,“ popisuje svůj pracovní den.

Na české svátky zůstává s rodinou, v době pravoslavných ovšem bude pracovat.

Žádost o občanství? Ne pro lidi s trvalým pobytem

Tím, že se Kamila narodila v Česku rodičům, kteří mají oba ukrajinské občanství, má jej i ona, tedy nikoliv české. „Ale rodný list má český,“ říká otec. Podotýká, že do budoucna budou chtít u druhé dcery žádat i o české občanství.

Zatímco rodiče Titarenkovi líčí, že vzhledem k tomu, že matka má dočasnou ochranu, tak i její v Česku narozená dcera ji dostala automaticky. Hana Malá z tiskového oddělení Ministerstva vnitra ovšem upřesňuje, že i v tomto případě je potřeba oficiálně zažádat.

„Dítě automaticky dočasnou ochranu nedostává, musí o ni prostřednictvím zákonného zástupce požádat,“ vysvětluje Malá. „Pokud má otec dítěte povolení k pobytu ve formě zaměstnanecké karty a žije s dítětem ve společné domácnosti, je možné pro dítě požádat o povolení k dlouhodobému pobytu podle zákona o pobytu cizinců, a to do 60 dnů od narození.“

Upozorňuje, že pokud by oba rodiče měli v Česku dočasnou ochranou, nemají nárok na žádost o udělení občanství pro dceru. „O občanství mohou požádat cizinci s trvalým pobytem na území České republiky,“ dodává mluvčí.

Protože Oksana v Česku odpracovala nutnou dobu, získala nárok na tuzemskou peněžitou pomoc v mateřství. V tomto jde ovšem o poměrně ojedinělý případ.

Ministerstvo vnitra nevede statistiky o tom, kolika uprchlíkům s dočasnou ochranou se v České republice narodilo dítě, a stejně tak Ministerstvo práce a sociálních věcí nemá data o tom, kolik uprchlíků takto čerpá mateřskou.

Jakub Augusta, mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ale dodává, že lidé s dočasnou ochranou fakticky nedosáhnou na rodičovský příspěvek. „Obecně platí, že na osoby s dočasnou ochranou se národní dávkový systém nevztahuje a z hlediska sociální podpory je pro ně určena humanitární dávka,“ upozorňuje Augusta.

Reklama

Doporučované