Hlavní obsah

Za pomoc separatistům na Ukrajině šest let vězení

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Lukáš Nováček čeká 11. ledna 2022 na začátek odvolacího jednání u Vrchního soudu v Praze.

Reklama

Nejvyšší soud potvrdil verdikt nad Lukášem Nováčkem, který se zapojil do činnosti proruských separatistů na východní Ukrajině. Má si odpykat šest let ve vězení. Výsledek uvedla ČTK bez uvedení jména odsouzeného.

Článek

Původně navrhoval Krajský soud v Plzni Lukáši Nováčkovi 20 let vězení. Podle Vrchního soudu v Praze se však nepotvrdilo, že se muž přímo zúčastnil bojů. Bez veřejného jednání o trestu teď rozhodoval Nejvyšší soud (NS).

Výsledek sdělila podle ČTK bez uvedení jména odsouzeného mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Rubášová. Právě plzeňský soud se totiž případem muže z Karlovarska zabýval jako první instance.

Nováček v dovolání tvrdil, že jednal ve „skutkovém omylu“. Podle dřívějšího vyjádření advokáta nemohl Nováček jako právní laik tušit, že povstalecká území na východě Ukrajiny nejsou republikami s regulérní armádou, a že se tedy dopouští trestného činu účasti na organizované zločinecké skupině, nebo dokonce terorismu.

Podle NS však byl Nováček dostatečně obeznámený se situací na Ukrajině a s charakterem povstaleckých armád bojujících proti vládě svrchovaného státu.

„Obviněný byl minimálně srozuměn s tím, že se účastní na činnosti ozbrojených vojensky organizovaných separatistických sil, které násilně narušovaly územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny, a on se s takovým cílem ztotožňoval,“ stojí v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Mladík přiznal, že se v červenci 2015 vypravil přes Rusko na Ukrajinu a pobýval tam půl roku v kasárnách separatistů. Odmítl ale, že se aktivně účastnil vojenských úkolů. Tvrdil, že pracoval zejména v kuchyni, také prý opravoval školu a nemocnici a odklízel trosky po bombardování. V lednu 2016 přejel do Moskvy, na české ambasádě požádal o vydání pasu a odcestoval zpět do Česka.

ANALÝZA: Co spojuje lidi, kteří odešli bojovat za proruské separatisty?

Obžaloba původně uváděla, že mladík působil také v rozvědce, ve strážní službě i jako hlídka a že bojoval s ukrajinskými jednotkami. Jako důkaz sloužily jeho fotografie v uniformě a se zbraněmi či konverzace na sociálních sítích.

Nováček ale vše vysvětloval tím, že jenom „machroval“ a „frajeřil“ a že snímky zachycující boje si ve skutečnosti stáhl z internetu. Právě tuto obhajobu se podle vrchního soudu nepodařilo vyvrátit, proto výrazně zmírnil trest.

České soudy už řešily více případů spojených s boji na Ukrajině. Bělorusovi Alexeji Fadějevovi uložily 21 let odnětí svobody, uprchlému Martinu Kantorovi o rok méně. Jednadvacetiletý trest nad Martinem Sukupem není pravomocný.

Doněcká a Luhanská oblast leží na východě Ukrajiny. Konflikt tam vypukl na jaře 2014. Proruští separatisté vyhlásili samozvané státy, Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku. Ukrajina a Západ obviňovaly z vojenské podpory separatistů Rusko, Moskva to dlouho popírala. Letos v únoru pak ruská armáda vtrhla na Ukrajinu a separatisté bojují po jejím boku. Rusko pak začalo označovat obě republiky za součást svého území.

Reklama

Doporučované