Hlavní obsah

Zákaz hazardu v Kladně neprošel

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Obyvatelé Kladna v referendu neodhlasovali zákaz hazardu, účast byla nízká a nepostačovala ke splnění zákonných podmínek pro jeho platnost ani závaznost. Zúčastnilo se 27 procent voličů.

Článek

Referendum se v největším středočeském městě konalo zároveň s prezidentskými volbami, v nich účast kladenských voličů dosáhla 62 procent.

Podle kladenského primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno) ve městě nejsou s hazardem problémy.

V minulosti bylo na Kladně okolo 130 míst s provozem výherních hracích přístrojů, v uplynulých letech došlo k postupné regulaci. V roce 2020 umožnilo zastupitelstvo fungování 12 heren na přesně určených adresách.

Město získává z hazardních her ročně do rozpočtu přibližně 100 milionů korun.

Členka iniciativy a kladenská opoziční zastupitelka Anna Gamanová (STAN) řekla, že iniciativa udělala maximum. Ocenila, že se pro zákaz hazardu vyslovilo přes 10 000 hlasujících. Podle ní ale nebylo hlasování ve všech místnostech stejně dostupné, někde chybělo dostatečné označení, jinde si lidé o lístky pro referendum museli vedle lístků pro prezidentské volby zvlášť říkat.

V Kladně jsme byli v den referenda na reportáži:

Iniciativa nyní sbírá podněty k průběhu referenda. „My s tím samozřejmě budeme dál pracovat,“ uvedla Gamanová. O podání případných stížností podle ní zatím není rozhodnuto.

Referendum je ze zákona platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů. Výsledek referenda je pro zastupitele závazný, pokud pro něj hlasovala nadpoloviční část zúčastněných a současně alespoň 25 procent všech oprávněných voličů. V Kladně to bylo necelých 20 procent.

„Vnucují správné vidění světa“

Podle Volfa bylo referendum souboj se skupinou lidí, která nemá pragmatický pohled na věc a vnucuje jen to svoje jediné správné vidění světa.

„Velmi děkuji Kladeňákům, že si dokázali zachovat zdravý rozum, dali na naše doporučení a výraznou neúčastí v hlasování zcela jasně vyslovili svůj názor. Evidentně jsme vyspělé město, kde žijí rozumní lidé. Za to nikdy nepřestanu být vděčný,“ dodal Volf.

Referendum vyvolala iniciativa Kladno bez hazardu. Město loni kritizovala za obstrukce při přípravě plebiscitu, podle radnice měl návrh na uspořádání referenda nedostatky. O konání referenda rozhodl v listopadu Krajský soud v Praze. Město podalo kasační stížnost, na začátku ledna Nejvyšší správní soud (NSS) nepřiznal její odkladný účinek. O samotné stížnosti města zatím nerozhodl.

Na petici, na základě které město vypsalo referendum o ukončení činnosti heren a kasin, bylo přes 6000 podpisů obyvatel Kladna. Kladno má zhruba 67 000 obyvatel.

Odpůrci hazardu argumentují jeho spojením s řadou negativních sociálních jevů včetně přestupků a vzniku závislosti. Kladenský primátor podporuje regulaci, ale ne zákaz, protože je spojený s rizikem nelegálních heren. Další možností hráčů je také přesun do on-line prostoru, kde je šance jejich kontroly nižší než v klasických hernách.

Reklama

Související témata:

Doporučované