Hlavní obsah

Druhý nejbohatší Čech se stane králem britské loterie

Foto: KKCG

Karel Komárek, majitel společnosti Allwyn.

Reklama

Český miliardář Karel Komárek a jeho společnost Allwyn mají na dosah lukrativní britskou loterii. Soud smetl ze stolu námitky jeho konkurentů proti soutěži, kterou vypsala Komise pro hazardní hry a kterou Allwyn vyhrál.

Článek

Skupina Allwyn, která patří českému miliardáři Karlu Komárkovi, má na dosah britskou Národní loterii. Soud totiž zamítl stížnosti Komárkových konkurentů proti soutěži, a Komise pro hazardní hry tak může s Allwyn podepsat smlouvu. Kontrakt má začít platit v roce 2024 na deset let.

Společnost Allwyn, někdejší Sazka Entertainment, se stala takzvaným preferovaným žadatelem o licenci v polovině března. Pouze v případě, že by nesplnila podmínky nebo by některý z oponentů ze závažných důvodů napadl výsledek, tak by licenci získala společnost Camelot, která je takzvaným záložním žadatelem a která loterii provozuje už 28 let.

Přesně to se stalo, proti vítězství Allwynu se objevilo několik žalob, které však neobstály před soudem. „Dnešní rozsudek je dobrou zprávou pro Národní loterii, umožňuje Komisi pro hazardní hry pokračovat v udělení čtvrté licence na provozování,“ uvedla společnost Allwyn v prohlášení pro média.

Soutěž o další licenci Národní loterie, která odstartovala v roce 2020, byla jednou z nejtvrdších od jejího spuštění v roce 1994. Patří mezi nejcennější státní zakázky nabízené soukromým uchazečům.

Od svého spuštění v roce 1994 podpořila přes 660 tisíc dobročinných projektů více než 45 miliardami liber (1,3 bilionu korun) a vytvořila více než 6 300 nových milionářů. Firma Allwyn se v rámci své nabídky zavázala, že v příštím desetiletí věnuje na dobročinné účely 38 miliard liber.

Není to poprvé, co byl výsledek soutěže Národní loterie napaden. Miliardář Richard Branson zvažoval zahájení soudního přezkumu v roce 2000, kdy společnost Camelot získala druhou loterijní licenci, ale ustoupil od toho s tím, že by mohla být poškozena důvěryhodnost loterie.

Kromě Allwynu se soutěže na získání licence zúčastnily také italská Sisal Spa, současný provozovatel Camelot UK Lotteries a společnost The New Lottery Company.

Karel Komárek

  • Jeden z nejbohatších Čechů, stejně jako jeho sestra Jitka.
  • Je vlastníkem skupiny KKCG, kterou založil v roce 1995.
  • KKCG má čtyři „nohy“: herní průmysl, ropu a zemní plyn, informační technologie, nemovitosti.
  • Do KKCG patří například Sazka Group, MND nebo AutoCont.
  • Loni byl časopisem Forbes vyhlášen jako 304. nejbohatší muž planety. Jeho majetek měl mít hodnotu 7,7 mld. dolarů.
  • Komárek založil i nadaci Karel Komárek Family Foundation.

Reklama

Doporučované