Hlavní obsah

Zápisy dětí z Ukrajiny skončily, počty bude znát ministerstvo v srpnu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Podle nekompletních dat se do výuky pro příští školní rok zapsalo na 40 000 dětí. Méně, než úřady očekávaly.

Článek

V pátek skončila možnost zápisu dětí ukrajinských uprchlíků do mateřských a základních škol pro nadcházející školní rok v Česku.

Podle neuzavřených dat, která ve čtvrtek sdělil šéf Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS), se zatím přihlásilo asi 40 000 dětí z Ukrajiny. Je to o 30 000 méně, než kolik jich podle statistik po vypuknutí války na Ukrajině přišlo do České republiky.

Kuba uvedl, že je pravděpodobné, že část rodin se s dětmi už vrátila do vlasti, případně to má v brzké době v plánu.

144 000 volných míst

Část ukrajinských dětí do škol v Česku nastoupila krátce po ruském útoku na Ukrajinu, který začal 24. února. Podle údajů Ministerstva školství ke konci června přišlo do škol v Česku od začátku ruské invaze zhruba 39 000 dětí z Ukrajiny.

Volných míst na základních a mateřských školách pro další děti prchající před válkou je stále přes 144 000. Školy navíc mohou podle ministerstva vytvořit do začátku příštího školního roku další desítky tisíc míst.

Zápisy dětí válečných uprchlíků začaly v základních a mateřských školách v Česku 1. června a skončily pátkem.

Ministerstvo školství předpokládá, že počty dětí z Ukrajiny na školách pro příští školní rok bude - i třeba vzhledem k dalším kolům přijímacích zkoušek na střední a vyšší odborné školy - znát po vyhodnocení dat v druhé polovině srpna.

Zápisy do škol se pro české děti konaly v dubnu a přišlo k nim 142 000 předškoláků, do školek mohli občané Česka své potomky zapsat během první poloviny května.

Vzhledem k předpokladu pohyblivého počtu žáků bude podle čtvrtečního vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) vláda hledat alternativní cesty, jak povinnou školní docházku zabezpečit. Podle Kuby na čtvrteční schůzce se zástupci vlády zazněly požadavky na novou definici on-line výuky a jednání s ukrajinskou stranou.

Eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová v pondělí po neformálním zasedání ministrů vnitra EU v Praze řekla, že do Evropské unie přišlo za více než čtyři měsíce trvání ruské invaze na Ukrajinu 6,7 milionu ukrajinských uprchlíků, přičemž se více než tři miliony běženců již vrátily zpět do své země. Největší zátěž v přepočtu na počet obyvatel mají podle ní Česko, Polsko a Estonsko.

Reklama

Doporučované