Hlavní obsah

Zemřela disidentka Dana Němcová

Foto: Profimedia.cz

Dana Němcová

Reklama

aktualizováno •

Ve věku 89 let zemřela jedna z nejvýraznějších osobností československého disentu Dana Němcová. V ochraně lidských práv pokračovala i po roce 1989. Jménem rodiny to uvedl Vojtěch Sedláček z Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

Článek

Němcová byla jednou z prvních signatářů a později i mluvčích Charty 77. Spoluzakládala Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS), tedy organizaci, která pomáhala obětem komunistického bezpráví.

Němcová, matka sedmi dětí a vystudovaná psycholožka, sama čelila za své názory za minulého režimu pronásledování, výslechům a domovním prohlídkám. Směla pracovat jen jako uklízečka a domovnice, byla i ve vězení.

Chodila na bytové semináře profesora Jana Patočky a od něj si odnesla přesvědčení, že nebude žít ve lži. Zde se také seznámila s psychologem a filozofem Jiřím Němcem a roku 1955 se za něj provdala.

Po listopadu 1989 krátce působila jako poslankyně Federálního shromáždění, hlavně ale pokračovala v obraně lidských práv a v pomoci slabým či bezmocným. Společně s Olgou Havlovou stála od počátku ve Výboru dobré vůle, který dodnes pomáhá lidem se zdravotním postižením, opuštěným dětem, seniorům a nemocným.

V roce 1992 založila Poradnu pro uprchlíky, o šest let později dostala od prezidenta Václava Havla státní vyznamenání – medaili Za zásluhy.

„Rozdala by se pro ostatní“

„Paní Dana Němcová stála na straně svobody a lidských práv v době, kdy to pro ni samotnou znamenalo ztrátu obojího. Před rokem 1989 i po něm hájila hodnoty svobodné a demokratické společnosti, které jsou nyní základem ústavního pořádku naší země. Byla mimořádnou osobností, jejíž odvaha a vytrvalost ukazuje i dnes, jak je takových lidí zapotřebí. Právě v době, kdy se u nás vzmáhá populismus založený na rozdmýchávání nenávisti a na neochotě pomáhat lidem z Ukrajiny, kteří trpí ruskou válkou, je životní cesta Dany Němcové velkou inspirací. Myslím s účastí na její rodinu a všechny blízké,“ uvedla pro Seznam Zprávy senátorka Miroslava Němcová (ODS).

„Dana Němcová byla mimořádný člověk. Měla vždy srdce na dlani a rozdala by se pro ostatní. V dobách totality byl domov rodiny Němcových jedním z center nezávislého duchovního světa, kde měli všichni dveře otevřené. Dana Němcová dokázala přenést étos péče o druhé z časů nesvobody do současnosti a vytrvale pomáhala těm, kteří to nejvíc potřebují. Naposledy jsem s Danou Němcovou mluvil na inauguraci prezidenta Pavla, kde byla stejná jako vždycky: srdečná, pozitivní, šťastná. A nekonečně inspirativní. Dana Němcová nám chybí už teď,“ myslí si senátor Pavel Fischer (nez.).

„Já jsem se s Danou Němcovou znal docela dobře, hodně jezdila na Vysočinu. Vídali jsme se na různých akcích i neformálně. Nesmírně jsem si jí vážil, naposledy jsme se viděli na inauguraci prezidenta Petra Pavla. Je to pro nás všechny velká ztráta, odešla osobnost, obrovský charakter. Člověk, který si vždy stál za svým. Byla skromná a velmi statečná. Měla kolem sebe auru člověka, který byl velmi pokorný, mírný, slušný a přitom velmi pevný,“ napsal zas redakci předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

„Laskavá, statečná a charakterní žena“

„Dana Němcová, žena plného a svobodného života, dnes v ranních hodinách zesnula. Ve svých 89 letech plna svých dnů, jak je psáno. Poctivá, statečná, srdcem a oběma rukama bez váhání vždy připravena k dobrým a odvážným věcem. Kolik lidí se na ni mohlo spolehnout a v jak těžkých situacích,“ připomněl pro ČTK předseda správní rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Vojtěch Sedláček, který se s Němcovou znal od roku 1970.

Marek Benda (ODS) Seznam Zprávám řekl, že se Dana Němcová dotýkala jeho života „téměř po celou dobu jeho trvání“. „Již jako malý kluk jsem často chodil do jejího bytu v Ječné, tzv. Jéčko, kde bydlela s kupou svých dětí, ať již jsem tam nosil různé protistátní materiály, nebo si prostě jen chodil hrát s jejím nejmladším synem Jakubem. Ale ani po revoluci, kdy skončily naše ‚disidentské‘ kontakty, mi z života nezmizela,“ zavzpomínal.

„Dana Němcová, statečná, odvážná a přitom skromná žena, mluvčí Charty 77, mimořádně silně sociálně cítící bytost. Skutečná bojovnice za skutečná lidská práva. Bude naší zemi chybět,“ uvedla pro Seznam Zprávy místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN).

„Přední disidentka a politická vězeňkyně komunistické diktatury, psycholožka, věřící křesťanka, matka sedmi dětí. Vzácný člověk, který dal v těžké době vynikající příklad osobní morálky a statečnosti mnoha dalším. Laskavá, statečná a charakterní žena,“ napsal na twitteru poslanec Hayato Okamura (KDU-ČSL).

Reklama

Doporučované