Hlavní obsah

„Žereme hlínu. Tady život skončil.“ Hladík čelil v Českém Švýcarsku kritice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Albert Málek

Ministr životního prostředí se v Českém Švýcarsku setkal se starosty i hasiči.

Reklama

Ministr životního prostředí Petr Hladík v Českém Švýcarsku oznámil tendr na hasicí vrtulníky i nový vládní materiál k prevenci požárů. Místní starostové mu ale vyčetli, že ani po půl roce není park na další požáry připraven.

Článek

Stát chce od května pronajmout dva vrtulníky k hašení požárů po celém Česku. Tendr má vypsat Minsiterstvo zemědělství. Oznámil to dnes ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Každý ze strojů by měl unést až tři tisíce litrů vody. Do dalších let pak bude Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo zemědělství usilovat o nákup vlastních helikoptér.

Podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Vladimíra Vlčka pokryje jejich cenu ze 75 procent podpora ze strany EU. Hladík pak na tiskové konferenci uvedl, že ve hře je i využití nepotřebných vrtulníků české armády. Ta by poskytnuté stroje mohla nahradit modernějšími.

Ministr také přislíbil, že do dvou týdnů předloží do meziresorního řízení nový materiál k lesním požárům. Týkat se bude jak jejich prevence na celém území Česka, tak i další finanční a materiální podpory přímo pro NP České Švýcarsko. Důležitými body jsou zejména vodní nádrže nebo navýšení počtu strážců národního parku. Na ploše téměř 80 kilometrů čtverečních jich dnes operuje pouze šest.

Kolik nových strážců by mohlo přibýt nebo kolik bude podpora národního parku stát, však Hladík nesdělil. Ředitel parku Petr Kříž pak cenu odhadl na desítky milionů korun.

Hladík dnes území zasažené požárem sám navštívil. Na místě se setkal i se starosty obcí z okolí parku. Ti ministerstvo a správu parku hromadně kritizovali. Oblast podle nich není připravena na sucha, která mohou začít už na jaře, a tedy ani na další požáry.

„Půl roku po požáru a nic se neděje,“ řekl starosta obce Křečany František Moravec. „Pořád se řeší nějaké studie, které se zkoumají, ale co my na obcích s tím máme dělat?“ dodal Moravec.

Doplnil, že obce se snaží z dotačních prostředků zadržovat vodu v okolí, to ale na prevenci požáru nestačí. „Vždyť tohleto je zkáza, kde zamezíme tomu, že nevznikne další požár? Nikdo z parku nepřišel s návrhem, na kterém bychom mohli spolupracovat my jako obce,“ konfrontoval ministra.

2,5 miliardy z turismu

On i další starostové se bojí především o tamní turistický ruch. Podle nich v poslední době návštěvníků znatelně ubylo.

„Tady jsou stovky, tisíce lidí závislých na turistickém ruchu,“ uvedl místostarosta Jetřichovic Milan Dařina s tím, že kvůli požáru přišel region na turistickém ruchu o 2,5 miliardy korun. „My tady dneska žereme hlínu, co budeme jíst příští rok, to je záhada, my to netušíme. Vesměs jsou informace takové, že tady život skončil, že tady ti lidé nebudou,“ shrnul Dařina.

+1

„Když o tom takhle budete mluvit před médii, tak sem nikdo nepřijede. Naopak musíte říkat, že něco takového tady už za 10 nebo 15 let neuvidí,“ oponoval starostům na místě Hladík.

Zástupci obcí rovněž požadovali, aby se z bezpečnostních důvodů pokácelo více stromů hlavně v okolí obcí. To ale naráží na postoj ochránců parku, kteří už nyní musí v zasaženém území ve velkém kácet, aby nehrozil pád stromů na turistické stezky.

„Může se jednat o tisíce stromů. Když se podíváme na Edmundovu soutěsku, tak tam je k pokácení 4000 metrů krychlových dřeva, zhruba 4000 stromů. Když se podíváme na Gabrielinu stezku, tak tam je 6000 stromů,“ vypočetl mluvčí národního parku Tomáš Salov.

Všichni jsou zváni

Podle Kříže správa parku pracuje na tom, aby návštěvníky do oblasti opět nalákala. „Určitě jsou všichni zváni do parku,“ uvedl Kříž s tím, že návštěvníci mohou v parku nyní vidět unikátní obnovu přírody po požáru.

Národní park se také snaží zatraktivnit tzv. Mlýnskou cestu. Ta spojuje Mezní louku, Meznou a turistické stanoviště Tři prameny, ze kterého se vyráží k Pravčické bráně. Po těchto i dalších místech budou turisty v parku nově rozvážet tzv. shuttle busy.

Od dubna by se také měla zpřístupnit část cest v Kyjovském údolí, kde bezpečnostní těžba právě probíhá.

Oheň v národním parku vypukl loni 23. července ve velké vlně veder. Trval téměř tři týdny. V největším nasazení ho hasilo 700 lidí, osm vrtulníků a pět letadel.

Reklama

Doporučované