Hlavní obsah

„Jsem …“ Filmař zjišťoval, kolik lidí okrade slepce. Jediný neprošel

Štáb pod vedením režiséra Jana Látala natáčel v ostravských ulicích.Video: Jan Látal

 

Reklama

Štáb v Ostravě testoval, jestli lidé okradou slepce, který chce u náhodných kolemjdoucích rozměnit dvoustovku, ale má v ruce vyšší obnos peněz. Dokumentarista Jan Látal do svého sociálního projektu přichystal nové video.

Článek

„Prosím vás, nemáte někdo drobné? Potřebuju rozměnit dvoustovku,“ žádá lidi na ulici bělovlasý muž. Klepající bílá hůl i tmavé brýle dávají tušit, že je nevidomý. Senior v ostravských ulicích zastavuje lidi a čeká, zda mu pomohou.

„Mluvíte o dvoustovce, ale v ruce máte pětistovku,“ upozorňuje ho jedna z kolemjdoucích.

A právě v tom tkví nový nápad režiséra a dokumentaristy Jana Látala. V dalším díle sociálních pokusů CzeXperiment se štábem testoval, jestli lidé podvedou fingovaného slepce. Video se objevilo na sociálních sítích ve čtvrtek dopoledne. „Zkoušíme vaši poctivost,“ promlouvá bělovlasý herec k divákům.

Podobně jako při předešlém pokusu, při němž agresor na zastávce napadal Ukrajinku, se Ostravané ukázali v dobrém světle. Autoři videa spočítali 11 lidí, kteří slepci sehraný omyl s bankovkou přiznali.

„Je to pozitivní zpráva o tom, že drtivá většina společnosti je poctivá. Vychází to i z různých průzkumů,“ těší Látala.

Štáb nejprve vyrazil k ostravskému nádraží. Později se přesunul do jedné z vyloučených lokalit s horší životní úrovní a navýšil „návnadu“. Herec dostal do ruky hned tisícikorunu, ale dál prosil o výměnu dvoustovky za drobnější peníze.

Až v závěru natáčející potkali důchodce, který chtěl nevidomého podvést. „Nejdřív jsme si říkali: Je to marné, slepce nikdo neokrade. Je v nás silně zakořeněné, že tyto věci se nedělají. Pak jsme narazili na muže, který chtěl příležitosti využít,“ popisuje Látal.

Jak je patrné na nahrávce, starší muž opírající se o berli vytahuje dvě stokoruny, dává je herci a do peněženky si v klidu strčí tisícovku. O pár okamžiků později nevidomého ještě mylně ujišťuje, že mu dal na rozměnění dvousetkorunu.

Pak herec sundává tmavé brýle a přiznává skutečný stav. „Nezlobte se, to vám nepřijde hloupý, okrást slepce?“ ptá se muže.

„Jsem chuj“

„Přijde. Jsem chuj,“ kaje se na dotaz herce. „Chtěl jsem vám to říct, ale zapálilo mi to jinak,“ pokračuje.

Režisér oceňuje, že muž přece jen dokázal chybu přiznat. „Byla to hezká reakce. Když byl konfrontovaný, cítil se trapně. Vlastně jsem mu to věřil a odpustil. Asi to není hajzl, spíš mu to nějak blbě sepnulo,“ říká režisér. Autoři muži na videu zakryli obličej, aby jej nevystavili veřejnému lynči.

Podle Látala se lidé dokážou zle projevit, když mají dojem, že na ně nikdo nevidí. „Vychází z toho, že zlo se moc nedá dělat do očí. Teprve při konfrontaci člověk přizná barvu,“ říká režisér.

Video ukázalo také další zajímavosti. Většinu kolemjdoucích, kteří se snažili pomoci, tvořily ženy. „Asi mají silnější ochranitelské povahové rysy, a tudíž se zastavovaly víc než muži. Možná je více zajímá utrpení druhých než u mužů,“ přemítá Látal.

Nahrávka ale ukazuje přetrvávající předsudky v hlavách lidí. „Raději to schovejte, ať vás nějaký cikán neokrade,“ varuje nevidomého jedna z procházejících dam.

„Zvlášť tam jsou silně zakořeněné předsudky. Byli jsme rádi, že jedna Romka na videu také zachránila pověst komunity,“ reaguje režisér.

Úspěch s „napadenou“ Ukrajinkou

Látal slavil už před měsícem úspěch s videem, v němž stejný herec na ostravských zastávkách slovně napadá mladou Ukrajinku. Štáb zjišťoval, jestli se jí lidé zastanou. A povedlo se ve všech případech.

Nahrávka s ochranitelskými Čechy se přitom masově rozšířila také na Ukrajině. „Video, které jsme později přeložili do ukrajinštiny, doteď vidělo asi šest milionů lidí. Asi 1,5 milionu u nás, zbytek na Ukrajině. Strhlo tam neuvěřitelnou lavinu emocí. Dokonce jejich televize natáčela u nás reportáž,“ vrací se Látal k předešlé nahrávce.

S kolegy tak mohl přispět k česko-ukrajinské sounáležitosti. „Nechci to přeceňovat. Ale snad jsme tam poslali malý doušek naděje. Máme radost z toho, že lidi nejsou lhostejní a Ukrajinců se zastávají,“ dodává.

Filmaři také zjišťovali, jestli se cizí lidé zastanou napadené Ukrajinky.Video: youtube.com/@czeXperiment

Režisér, který dříve točil o expremiérech Jiřím Paroubkovi či Stanislavu Grossovi, má s CzeXperimentem další dlouhodobé plány.

Bude například chystat díl s lidmi, kteří silně důvěřují konspiračním teoriím. Před třemi vědci mají obhajovat koncept, že země je placatá. „Vědci se je budou snažit přesvědčit o nepravdě. Chtěl bych se trochu hlouběji podívat do mysli lidí, kteří jsou lapení v nějaké konspiraci,“ popisuje.

Připravuje také natáčení na dětském hřišti, podobně jako v Ostravě chce dělat experimenty v Praze a Ostravě. „Je to dlouhodobý projekt. Měl by růst v dalších několika letech a nabírat základnu,“ dodává Látal.

Reklama

Doporučované