Hlavní obsah

Zloděj cibule si naběhl. Doporučujeme ji vyhodit, vzkázali mu z farmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

S malými krádežemi prý mohou farmáři dělat jen pramálo. Nahlašování na policii je podle nich neefektivní. Ilustrační foto.

Reklama

Nenechavec navštívil pole nedaleko Kolína o víkendu. Byť farmářům nezpůsobil velkou škodu, pro něj osobně můžou být následky krádeže vážnější, než by se mohlo zdát.

Článek

„Dnes v noci nějaká dobrá duše navštívila naše pole s cibulí,“ objevilo se v neděli na facebookové stránce farmy Zelenina Abrahám z Červených Peček na Kolínsku.

Byť podle syna majitele Daniela Abraháma zmizela zhruba jen taška zeleniny, problém je jinde. „Pole bylo čerstvě postříkané pro člověka nebezpečnými pesticidy. A zřejmě se tomu, kdo to ukradl, může udělat dost špatně,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy.

Podle něj je nutné pole stříkat proti plevelům a plísním, na což používají pesticidy a fungicidy. A ochranná lhůta, během které je konzumace plodin nebezpečná, je 21 dní.

Následky by ale zřejmě nebyly fatální. „Na životě to dotyčného neohrozí, může ale přijít nevolnost, zvracení nebo podráždění kůže,“ nastínila Hana Farná z Toxikologického informačního střediska Všeobecné fakultní nemocnice.

Abrahám soudí, že si dotyčný v noci nevšiml cedule, která na postřik upozorňovala. Farmáři nicméně doporučili „poctivě ukradenou cibuli vyhodit“.

S něčím podobným se ostatně na farmě nesetkali poprvé. „Lidem je to úplně jedno. Na pole jdou třeba ze strany, kde žádné cedule nejsou a nasbírají si to tam,“ popsal.

Máme fotopasti

Status na sociální síti měl být rovněž varováním. „Chtěli jsme zloději dát hlavně najevo, že když se mu udělá špatně, nemusí se bát a měl by co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc,“ upozorňuje Abrahám.

Zároveň chtěli poukázat na časté krádeže zeleniny. „Snad to zafunguje trochu i jako upozornění pro ostatní, co zastavují u pole a rvou úrodu do igelitky. Máme tam fotopasti a víme, kdo nás v noci i přes den navštěvuje,“ napsala farma na facebooku.

Podobné krádeže jsou podle Davida Abraháma denním chlebem farmářů. Vůči zlodějům jsou ale víceméně bezbranní. „Nemá to žádnou cenu. Fotky z fotopastí dáme policii, musíme jet podepsat protokoly a tím to končí. Akorát nás to zdržuje,“ uzavřel.

Reklama

Doporučované