Hlavní obsah

Dopady brexitu: největší britští chlebodárci budou šetřit, doplatí na to i zaměstnanci

Největší britské firmy budou kvůli brexitu škrtat, nábory zaměstnanců zamrznou.

Reklama

Finanční ředitelé největších firem v Británii budou v příštím roce šetřit, kde to půjde, a tudíž se zabrzdí i nabírání nových zaměstnanců. Vzhledem ke značné politické nejistotě se musí obrnit vůči nepředvídatelné situaci, uvádí průzkum agentury Deloitte.

Článek

K nelehké situaci Velké Británie související s jejím nadcházejícím odchodem z Evropské unie se vyjádřilo celkem 91 nejpovolanějších šéfů zodpovědných za růst zisků tamních velkých společností.

Výsledky dotazování jsou podle Deloittu nejhorší za 10 let. Alespoň tedy co se týče toho, jak moc musí být finanční ředitelé obezřetní s náklady největších britských firem. Šest z deseti respondentů přikládá obnovení jejich důsledného kontrolování silnou prioritu.

Největší britské peněženky se budou zavírat

Podle sedmi z deseti šéfů hospodaření firem se v příštích 12 měsících sníží i nábory zaměstnanců. Téměř polovina se pak hodlá soustředit na znásobení financí, které mají jejich společnosti v oběhu.

„Vnímání nejistoty je zvýšení a chuť korporací riskovat, je mizivě nízká,” uvedl hlavní ekonom agentury Ian Stewart. „Prioritou se pro ně jeví spíše držet své náklady na uzdě, nikoli expandovat,” dodává analytik Deloittu.

Firmy střádají zboží. Export a import v krizi, HDP před recesí

Britskou ekonomikou podle agentury Reuters cloumá nadcházející brexit. Dubnové výsledky dovozu zboží do Spojeného království byly nejhorší od začátku sledování tohoto údaje roku 1998 – pokles o 14,4 procenta. Vývoz se v tomto období snížil o 10,9 procenta, což je nejvíce od července 2006. Hrubý domácí produkt Britů se v letošním druhém čtvrtletí snížil o 0,2 procenta. Vykázal tím první pokles od roku 2012 a někteří analytici se obávají, že se bude opakovat a VB se dostane do recese.

„Brexit je skloňovaný jako největší riziko, kterému obchodování čelí, a poslední čtvrtletí svědčí také o narůstající obavě ze zpomalování ekonomiky Británie a Eurozóny, takže finanční ředitelé raději zavírají peněženky firem,” dodal Stewart.

Strašák jménem Brexit

Nejistotu britských společností podle Deloittu posilují právě také domácí ekonomické faktory jako nízká produktivita a konkurenceschopnost. Slábnoucí poptávka se po brexitu stala druhým největším rizikem pro firmy a rovněž sílí očekávání snižujících se úrokových sazeb.

Osud Velké Británie bude podle Reuters jasnější v nadcházejících třech týdnech. Deadline pro odchod země z EU je stanovený na 31. října a premiér Boris Johnson trvá na tom, že do té doby brexit uskuteční. To znamená, že pátá největší světová ekonomika buď odejde z EU bez dohody, nebo zažádá o prodloužení termínu.

Agentura Deloitte vypracovala průzkum s finančními řediteli společností převážně z burzovního indexu FTSE zahrnujícího největší firmy ve Spojeném království. Součet tržních hodnot vybraných 70 podniků, které své akcie obchodují, činil 13,75 bilionu korun – nebo zhruba pětinu obchodovaného kapitálu na britském trhu.

Reklama

Doporučované