Hlavní obsah

Doprava na D1 kolabuje, tři konvoje amerických vojáků zastavily

Doprava na D1 ráno kolabuje (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Doprava na některých úsecích dálnice D1 dnes ráno kolabuje. Cesta z Prahy do Brna se tak může protáhnout až o 2,5 hodiny. Kolony se vytvořily před zúženími u Zruče nad Sázavou a u Humpolce, vyplývá z dopravních informací policie. Po D1 se dnes přesunují konvoje amerických vojáků, kteří jedou na cvičení do Rumunska a Maďarska.

Článek

Doprava v některých úsecích dálnice D1 dnes kolabuje. Cesta z Prahy do Brna se může protáhnout až o 2,5 hodiny. Kolony se vytvořily před zúženími u Zruče nad Sázavou a u Humpolce, vyplývá z dopravních informací policie. Podle krajské policejní mluvčí z Vysočiny Dany Čírtkové provoz zpomalily konvoje amerických vojáků, kteří jedou na cvičení do Rumunska a Maďarska.

Tři konvoje amerických vojáků byly před polednem zastaveny. Dvě skupiny byly staženy do Bernartic, kde počkají do večera, jedna skupina čeká ve Staré Boleslavi. Šest skupin stále pokračuje v jízdě po českých dálnicích a pět už je na Slovensku. ČTK to sdělil generální štáb české armády.

Premiér Andrej Babiš v rozhovoru na serveru Blesk.cz označil situaci za krizovou. Situaci řeší s náčelníkem generálního štábu a s ministry dopravy a obrany. „Je to krizová situace, kterou řešíme. Musí opustit dálnici a počkají si do noci," řekl Babiš. „Oni mají stále poruchy, defekty a navíc do nich narazil polský kamion," dodal.

Před Humpolcem na 90. kilometru se řidiči mohou zdržet až hodinu a půl, u Zruče nad Sázavou na 56. kilometru do 60 minut. „Jejich pomalý průjezd způsoboval komplikace v dopravě,“ řekla o konvojích Čírtková. Provoz na D1 na Vysočině ve směru na Brno navíc brzdí porouchaný kamion stojící na 88. kilometru.

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Rýdla byl před 08:00 jeden z konvojů na 105. kilometru. Čírtková před 09:30 uvedla, že konvoj už opustil území Vysočiny.

Armáda nemá podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové hlášeny na D1 žádné nehody amerických vojenských vozidel, vůz z konvoje se ale srazil s nákladním autem na dálnici za Brnem.

Na dálnici D2 ve směru na Bratislavu se vozidlo z konvoje s nákladním autem srazilo v zúžení na 34. kilometru. Nehoda se stala po 07:00, nikdo při ní nebyl zraněn, řekl ČTK mluvčí jihomoravských policistů Bohumil Malášek. Po srážce byla dálnice neprůjezdná, později se zhruba do 09:00 jezdilo jedním jízdním pruhem.

První američtí vojáci s technikou překročili české hranice v úterý večer v Rozvadově, odkud postupně zamířili do Staré Boleslavi. Po odpočinku v tamních kasárnách vyjeli v noci na dnešek přes Prahu a Brno na hraniční přechod v Břeclavi. Poslední část konvoje má podle plánu opustit Českou republiku dnes odpoledne.

Konvoj čítá víc než 350 kusů techniky a přes 800 lidí. Vojáci cestují v menších skupinách přibližně s hodinovým rozestupem. Předvoj tvořený asi 40 kusy vojenské techniky a více než 70 lidmi projel Českou republikou už o víkendu. Větší konvoje americké armády projíždějí v posledních letech Českou republikou každoročně.

Reklama

Doporučované