Hlavní obsah

Dovolenou si budeme vybírat po hodinách

Foto: vlada.cz

Dlouho připravovaný návrh ministryně Maláčové dnes schválila Sněmovna.

Reklama

Dovolená by se podle schváleného návrhu neměla poskytovat za odpracované dny, ale za odpracovanou dobu. Spojovala by se tedy s týdenní pracovní dobou a odrazily by se v ní snížené úvazky.

Článek

Nová pravidla pro výpočet dovolené dnes schválili poslanci společně s dalšími úpravami v zákoníku práce. Nyní poputuje do Senátu a následně k prezidentovi.

Na rozdíl od dosavadní úpravy, kdy zaměstnanci získávají počet dnů na rok, by totiž nově měla fungovat v hodinách.

Více (nebo méně) volna pro zaměstnance to ale neznamená. Ministerstvo si od úpravy slibuje, že srovná vybírání dovolené v profesích, kde zaměstnanec uprostřed roku změní úvazek, nebo pro pracovníky, kteří v rámci týdne v různé dny odpracují různý počet hodin.

„Dá se to vysvětlit na dvou pracovnících, kteří mají oba plný úvazek na 40 hodin týdně. Zatímco první zaměstnanec bude chodit do práce na osm hodin denně pět dní v týdnu, ten druhý bude mít krátké a dlouhé směny – jeden den 12 hodin, druhý den jen 4 hodiny,“ vysvětluje změnu na příkladu z praxe Tomáš Procházka z advokátní kanceláře Eversheds Sutherland, která se věnuje pracovnímu právu.

„U prvního zaměstnance je jedno, kdy si svůj den dovolené vyčerpá. U toho druhého už je ale velký rozdíl, jestli ho uplatní zrovna na tu 12hodinovou, nebo jen na 4hodinovou směnu,“ dodává, proč přepočítávání dovolené na celé dny může být zavádějící.

A aby se dalo pružněji reagovat na možnost zaměstnance zvýšit nebo snížit svůj pracovní úvazek, bude se počet hodin dovolené počítat už podle týdenní pracovní doby.

Vynásobí se tak počet pracovních hodin za týden (třeba 40) a výměr dovolené. Ten je zákonem stanovený minimálně na 4 týdny. Podle vzorce 40 krát 4 dostane zaměstnanec 160 hodin dovolené za rok. To vychází na 20 dní.

Výpočet se dá použít i v případech, kdy člověk pracuje jen stanovený počet týdnů v roce. K tomu zaměstnanec potřebuje počet odpracovaných týdnů za rok (třeba 6), velikost úvazku (třeba 40 hodin týdně), celkový počet týdnů v roce (52) a znovu výměr dovolené (4 týdny).

Je to jednodušší, než se zdá – výsledek podle vzorce 6 × 40 / 52 × 4 vychází na 18,46 hodiny. Ten se zaokrouhluje, a tak má takový pracovník nárok na 19 hodin dovolené za rok.

Znát přesný vzorec ale nebude nutné, na výpočet budou mít firmy automatické kalkulačky. Odborníci se obávají jen toho, že nová úprava zaměstnance zmate:

„V praxi se totiž na množství jejich volna nic nezmění. Je ale možné, že pracovníci hned nepochopí, proč se systém mění. A proč se jim dovolená místo dnů počítá na hodiny. To jim budou muset umět vysvětlit lidé z personálního oddělení,“ dodává Procházka, který o změnách v pracovním právu pořádá i školení.

Reklama

Související témata:

Doporučované