Hlavní obsah

Dožije se sta let? Suchem chřadnoucí „lípu republiky“ zachraňují unikátní americkou metodou

Lípa vysazená před 99 lety na výročí založení Československa je ohrožená suchem a teplem. Zachránit ji má životodárný roztok a vaky dávkující vodu jako déšť.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Letošní extrémní sucha a horka si vybrala daň na stromech po celé republice. Ve východočeských Medlešicích u Chrudimi začala ohrožovat i památnou lípu, která byla vysazena v roce 1919 při oslavách prvního roku od založení Československa. Takových „stromů republiky“ byly v zemi stovky. Tomu medlešickému nyní kvůli suchu hrozí, že se nedožije stoletého výročí. Chrudim, pod kterou Medlešice spadají, se proto lípu rozhodla zachránit unikátní metodou.

Článek

„Nejprve jsme pomocí injektáže vháněli do transportních pletiv stromu živný roztok, jako druhý krok jsme v okolí lípy odstranili trávník, který hodně odčerpával vláhu. Nakonec v pravidelných intervalech rozmisťujeme nad kořeny stromu speciální vaky plné vody, které strom postupně zavlažují,“ vysvětluje mluvčí chrudimské radnice Aleš Prokopec. Technologie vznikla před třemi desítkami let v USA, v Česku ještě není příliš rozšířená.

Záchrana památné lípy, bez které si Medlešičtí už nedokážou tamní křižovatku představit, vyjde město na nemalé peníze. „Náklady jsou kolem dvou desítek tisíc na injektáž a pořízení vaků přišlo zhruba na devět tisíc korun,“ říká Prokopec. Vaky o objemu 95 litrů však budou moct pracovníci chrudimské zeleně použít opakovaně na jiných místech.

Zavlažovat lípu běžnou cisternou podle mluvčího není možné, protože aby se voda vsákla ke kořenům a strom ji využil, je potřebné velmi pomalé zavlažování. Voda z vaků postupně vytéká několik hodin. Pak si musí lípa několik dnů odpočinout, aby pracovníci zeleně mohli přivézt vaky opět naplněné.

I přes nákladnou péči však chřadnoucí lípa republiky ještě nemá vyhráno. „Podle arboristů je to padesát na padesát,“ potvrzuje Prokopec. Jestli strom přežije, se uvidí až v příštím roce.

Takzvané lípy republiky nebo lípy svobody se v Československu sázely zejména v letech 1918 a 1919, po celém Československu jich byly vysazeny stovky, sázení bylo většinou spojeno s oslavami. Většina stromů se dožila dnešní doby. jejich výsadba se koná i po celý letošní rok při oslavách 100 let od založení Československa.

Reklama

Doporučované