Hlavní obsah

Druhé kolo Fantasy s Angličanem. Bruno či Salah, to je, oč tu běží

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Střelec Tomáš Souček slaví vítěznou branku v utkání mezi Newcastlem a svým mateřským West Hamem.

Reklama

Úvod Premier League přinesl některým hráčům Fantasy snový start, méně úspěšným dodal extra motivaci. Vstup do ligy podcastu Angličan je stále otevřený. Ve hře jsou hodnotné ceny. Tým Angličana přemítá, jak uspět ve druhém kole.

Článek

Jiří Hošek před dvěma týdny oficiálně vyhlásil rozjezd vlastní soutěže Fantasy Premier League v rámci podcastu Angličan, do které je vstup pro všechny zájemce stále otevřený, velice snadný a hlavně zcela bezplatný. Vítěz celkového pořadí se může těšit na letecký zájezd do Anglie ve společnosti samotného autora podcastu. Zájem fotbalových nadšenců nás omráčil.

Pokud máte dojem, že je na přihlášení už pozdě, nenechte se zmást. Odehrálo se pouze jedno kolo, které navíc bodově nevyšlo podle představ i mnoha ostříleným hráčům.

„Například sestava Martina Vaita, pravidelného hosta podcastu Angličan, nasbírala pouhých 45 bodů, což je opravdu podprůměrné. Kvízový sok prvně jmenovaného Karel Häring pro změnu nestihl zakomponovat do své jedenáctky vyvolených krále produktivity Bruna Fernandese a tak dosáhl jen na 55 bodů. Sestava Angličana, tedy Jiřího Hoška a Karla Tvaroha, se nezmohla na více než 61 bodů,“ rekapituloval nepovedený úvodní hrací týden některých ústředních postav Angličana Jiří Hošek.

Naopak početnému zástupu nováčků se povedlo nasadit laťku skutečně vysoko. Důležité je uvědomit si, že abyste v lize Angličana dosáhli na nějakou cenu, nemusíte se stát celkovým šampionem. Hodnotné ceny pamatují i na vítěze jednotlivých kol a medailisty měsíčního hodnocení. Neváhejte se ještě dnes přihlásit do naší ligy přes tento odkaz. Pokud svůj tým už máte, stačí, když se k nám do soutěže přihlásíte pod kódem 4r4lmh.

Mimochodem vítězové úvodního kola, Jiří Kolařík a Petra Blažková, se nám ještě neozvali, abychom jim mohli poslat dres české reprezentace.

Foto: Seznam Zprávy

Soutěž podcastu Angličan.

Jste již ve hře a máte chuť posunout svou hru? Zbystřete. Druhé kolo hlásí uzávěrku zítra ve 12:00 a my přicházíme s hrstkou tipů, jak si můžeme ve „Fantě,“ jak soutěži říká nejen Luděk Staněk, všichni bodově polepšit.

Kudy běží zajíc

„Komu se první kolo nevydařilo, nezoufejte. Spousta lidí razí teorii co nejlevnější sestavy pro první kolo, aby vysledovali, komu se daří a kdo bude nejspíš pravidelně hrát. Následně se rozkoukají a vsadí takzvaně na jistotu,“ popisuje často užívanou a funkční taktiku host podcastu Angličan, zkušený harcovník Mikoláš Tuček.

Pokud jste to ještě neudělali, vřele doporučujeme pravidelnou návštěvu oficiálních stránek FPL. Právě tady se totiž nejefektivněji zorientujete. Najdete tu nejlépe hodnocenou jedenáctku uplynulého kola na základě Fantasy bodů, nejčastější transfery (nákupy a prodeje) z dílny vašich konkurentů a především veškeré informace o zápasové dostupnosti jednotlivých hráčů.

Premier League navíc server zásobuje množstvím nejrůznějších reportů servírujících tipy expertů na konkrétní hráče, kterým by se mohlo dařit v průběhu několika dalších kol.

Právě koncovka poslední věty je zcela zásadní pro úspěšnou přestupovou politiku. Nakoupit libovolného hráče pouze na jedno kolo je v kruzích Fantasy klasifikováno jako začátečnická chyba. Volné transfery jsou ve hře vzácným zbožím, je třeba s nimi strategicky šetřit a každý přestup pečlivě zvážit.

Proto se pokuste udělat si vždy obrázek o formě hráče, počtu nasbíraných žlutých karet (kvůli distanci), roli při standardních situacích, ale také jeho nadcházející zápasový harmonogram a taktické tendence jeho manažera.

Pokud byste si v rámci taktiky kupovali některé hráče na jedno jediné kolo, následně při prodeji (výměně) zákonitě proděláte na virtuálních poplatcích. Základním cílem by tak mělo být pokusit se angažovat co nejvíc zdravých a bodově produktivních hráčů na nejdelší možnou dobu. Méně změn je ve „Fantě“ leckdy více.

Jak na hvězdy?

Takový Romelu Lukaku, jehož grandiózní návrat do Chelsea byl oznámen až těsně před první uzávěrkou, je aktuálně před branami druhého kola vysoce žádaným zbožím mezi Fantasy manažery. Na jeho příkladu lze názorně ilustrovat, jak se ve hře dají dělat koncepční změny, když se jedná o kalibr těžké váhy.

„Pro nákup Lukaka ke dnešnímu datu sáhnete do virtuálního rozpočtu pro 11,5 milionů liber. To je pro zajímavost více než desetina celého počátečního rozpočtu, jenž máte vyčleněný pro nákup celkem 15 hráčů. Taková částka se jen stěží našroubuje do sestavy klasickým způsobem, tedy prodejem kus za kus. Pokud vlastníte nejdražšího hroťáka ve hře Harryho Kanea, stačí ho prodat, nakoupit Lukaka a ještě vám něco zbyde. Pokud jste ale vsadili na levnější útočníky, budete se muset zbavit dvou a tím pádem s belgickým kanonýrem do týmu přivést ještě dalšího hroťáka, na jehož cenovku bude speciální tlak,“ vysvětluje v podcastu Angličan jeho autor a zakladatel Jiří Hošek princip nákupu belgické superstar Premier League.

Nepanikařte

Jakkoliv se vám úvod nevyvedl, za žádnou cenu nepropadejte panice po prvním kole. Mějte na paměti, že sezona Premier League je ekvivalentem maratonu o 38 kolech, nikoliv sprintem na sto metrů.

Obecná rada zní, zkuste si vytipovat aspoň několik solidních hráčů v hodnotách kolem 4,5 mil. liber. Taková strategie se jeví jako efektivnější ve srovnání s bezhlavou honbou po celebritách. Největší hvězdy Premier League jsou pochopitelně nejdražšími položkami na trhu a tak při jejich nákupech budete muset rozházet třeba i půlku svého dosavadního týmu, do jehož konstrukce jste jistě na začátku investovali spoustu energie.

Zvýšená přestupová frekvence stojí kromě času i příliš mnoho bodů, tedy základního měřítka úspěchu ve Fantasy.

Chipy jsou skutečně tím nejvzácnějším nástrojem, který ve hře máte. Existuje celá řada důvodů, proč je vhodné šetřit si své žolíky pro pokročilejší fázi soutěže. Zaprvé pravděpodobně dojde ke dvojitým kolům, což v praxi znamená, že minimálně někteří vaši hráči budou mít příležitost nastoupit hned ke dvěma utkáním během jednoho hracího týdne.

Zadruhé je zapotřebí brát na zřetel, že úvod sezony slouží mnohým manažerům k vybrušování svých sestav, rotování a hledání optimální formy. Mnozí se do tréninkového procesu zapojili doslova na poslední chvíli vinou prodlouženého léta. Zkoušet své limitované trumfy během prvních hracích týdnů je vysoce riskantní záležitostí.

Bruno nebo Mo? Dilema Jiřího Hoška

To čtvrtečně-páteční přemítání o sestavě pro Fantasy je nejhorší. Vstupoval jsem do letošního ročníku s jasným plánem pro GW2 (2. soutěžní kolo) nesahat do sestavy a pošetřit si 2 bezplatné přestupy na GW3. Tenhle plán vydržel přesně jen do okamžiku, kdy jsem zisk 76 bodů v úvodním kole vyhodnotil coby neuspokojivý.

A to patřím ke šťastlivcům, kteří do sestavy „narvali“ Salaha i Bruna Fernandese (který měl kapitánské céčko). Útok Toney–Iheanacho–Callum Wilson ale až na útočníka Newcastlu zklamal stejně jako obrana, která neudržela ani jedno čisté konto.

Co se mi honí hlavou? Očekávám, že Manchester City bude chtít odčinit prohru s Tottenhamem a domácí zápas s Norwichem je ideální příležitost. V sestavě mám z Guardiolových svěřenců jen stopera Diase a přijde mi to málo. Líbil by se mi Mahrez do zálohy, ale stojí 9 milionů liber, a to bych musel prodat Bruna či Salaha a to teda ani omylem.

V obraně mi „překáží“ Veltman z Brightonu, který je v covidové izolaci a hned tak hrát zase nebude. Zkusit Tsimikase z Liverpoolu (4,1 mil.), který ještě pár kol bude zaskakovat za Andyho Robertsona? Reds hrají s Burnley, což je solidní šance na čisté konto, jenže v dalších kolech mají doma Chelsea a venku Leeds. Tak asi nic.

Viděl jsem zápas Hammers proti Newcastlu a moc se mi líbilo, jak hráli kladiváři směrem dopředu. Někdejší host Angličana Coufal bude v mém základu, to je bez debat, ale koho přidat? Láká mě Michail Antonio, který po prvním kole podražil a stojí 7,6 milionu. Ještě že jsem si jako dobrý hospodář nechal v rozpočtu půlmilionovou rezervu a mám na něj, ať už prodám Iheanacha nebo Calluma Wilsona. West Ham má i solidní los v dalších 2 kolech, tak Antonia asi vážně koupím na úkor nigerijského forvarda. Lišky už v mém týmu zastupuje talentovaný pan Barnes.

Volba kapitána je stejná jako v úvodním kole. Mohamed, nebo Bruno? Zaskočilo mě, že Salah má dlouhodobě slabou bilanci proti Burnley, zatímco Portugalec proti Southamptonu tradičně válí. Vypadá to tak na Bruna.

Sestava Jiřího Hoška „Spurs Forever“ pro 2 .kolo Premier League tak nejspíš bude složena následovně:

Sánchez (BHA)

Coufal (WHU) – Dias (MCI) – Shaw (MUN)

Raphinha (LEE) – Barnes (LEI) – Salah (LIV) – Fernandes (MUN)

Wilson (NEW) – Antonio (WHU) – Toney (BRE)

Lavička: Meslier, Tierny, Veltman, Bissouma.

Reklama

Doporučované