Hlavní obsah

Šéf Pirátů Bartoš si na kampaň najal ochranku

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ve čtvrtek odstartoval v Ústí nad Labem horkou část volební kampaně.

Reklama

Předsedu Pirátů hlídají během kampaně dva bodyguardi. Seznam Zprávám to potvrdila mluvčí strany.

Článek

Koalice Pirátů a Starostů zahájila ve čtvrtek horkou část kampaně v Ústí nad Labem. Na akci se jelo z Prahy volebním autobusem a po příjezdu měli oba šéfové stran projevy k lidem.

V závěsu za šéfem Pirátů se celou dobu drželi dva muži, o kterých bylo na první pohled jasné, že nepatří k volebnímu týmu ani příznivcům politické koalice.

Že muži hlídající Bartoše na každém kroku, jsou jeho ochranka, Seznam Zprávám potvrdila mluvčí strany Karolína Sadílková.

„Jedná se o preventivní opatření po dobu trvání kontaktní kampaně,“ uvedla Sadílková.

Narozdíl od ministrů nebo vysokých ústavních činitelů Bartoš nemá nárok na policejní ochranku. Jde tedy o placenou službu.

Mluvčí Starostů a nezávislých, kteří kandidují s Piráty společně, upřesnil, že ochranka nejezdí s kandidáty všude. „Bezpečnostní službu máme k dispozici jen na velkých akcích. Všechny kraje si Vít Rakušan objel zcela sám, jen s týmem či dobrovolníky,“ uvedl mluvčí Tomáš Pergl.

Zkušenosti s využitím ochranky během volební kampaně má premiér Andrej Babiš. Několikrát zažil situaci, kdy ho musela ochranka oddělovat od jeho odpůrců nebo ho odvézt úplně pryč kvůli napjaté situaci.

Nejvyhrocenější incident zažil premiér začátkem srpna v Průhonicích. Na náměstí, kde Babiš podepisoval svou novou knihu, přišli i odpůrci. Jeden z účastníků si na místo přinesl tašku s vejci, která po premiérovi začal házet.

Poté se muž snažil policistům utéct, brzy byl ale zadržen. „Dostal jsem vajíčko do hlavy,“ uvedl poté Babiš. Právě u tohoto případu zasahovala jak policie v civilu, tak ochranka.

Reklama

Doporučované