Hlavní obsah

Dva metry a patnáct minut už nestačí. Hygienici kvůli deltě zpřísňují

Foto: vláda.cz

Pavla Svrčinová.

Reklama

Hygienici kvůli nakažlivější variantě koronaviru delta zpřísnili parametry rizikového kontaktu. Při trasování nakažených za rizikový považují i takový kontakt, který byl kratší než 15 minut a na větší vzdálenost než dva metry.

Článek

Už také úplně neberou v potaz, zda měli lidé respirátor. Uvedl to dnes Český rozhlas Radiožurnál. Nařizované karantény se ovšem netýkají očkovaných.

Varianta delta podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v Česku v posledních týdnech dominuje. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové se při trasování zvažuje, že delta se snáze šíří vzduchem. „Kontakty jsou vyhodnocovány trošku přísněji. Pokud je kontakt v uzavřené místnosti, tak už se opravdu neptáme, jestli to byl metr a půl, dva metry, a samozřejmě dáváme čtrnáctidenní karanténu,“ uvedla. Karanténa pak musí být ukončena negativním testem PCR.

Nakažlivější nové varianty koronaviru postupně vytlačují ty méně nakažlivé. Původní variantu, která se v ČR začala objevovat loni v březnu, nahradila postupně kolem přelomu roku varianta alfa, dříve označovaná jako britská. Od června se v Česku začala šířit delta, jež byla původně označovaná jako indická. Podle SZÚ je delta v posledních týdnech zhruba v 95 procentech z kontrolovaných pozitivních testů a zvyšuje se zastoupení subvariant označovaných delta plus.

Potvrzených případů koronaviru v Česku v pondělí přibylo 206, zhruba stejně jako před týdnem. V minulém týdnu byl nejvyšší přírůstek 299 případů v úterý. Reprodukční číslo se třetí den po sobě drží těsně pod hodnotou jedna, což ukazuje zpomalování epidemie. Údaj udává, kolik jeden pozitivně testovaný nakazí koronavirem dalších lidí. Dokončené očkování proti nemoci covid-19 má v Česku víc než 5,5 milionu lidí.

„Dle výsledků vyšetření metodou diskriminační PCR z celkem 72 laboratoří napříč Českou republikou převažuje varianta delta přibližně v 95 % pozitivních vzorků. Na všechny ostatní varianty, včetně dříve dominantní varianty alfa, připadá kolem 1 % záchytů. Celogenomové sekvenace za srpen pak ukazují podíl původní varianty delta zhruba 77 %. Na subvarianty delty, obecně označované jako delta +, připadá aktuálně zhruba 20% nálezů,“ uvedl dnes Státní zdravotní ústav na svém webu.

„Subvarianty delta už vědci označují jen čísly, nedostávají speciální jména dle písmen řecké abecedy, protože patří pod stejnou vývojovou linii. Takové vzorky laboratoře zahrnují pod označení delta plus. Subvarianty delta zatím v praxi nenasvědčují žádné zásadní změně průběhu onemocnění. Jedná se tedy o zpřesnění klasifikace viru a odborné označení s ohledem na potřebu dále vývoj viru co nejpodrobněji sledovat. U některých vzorků nelze bohužel určit variantu rovnou z diskriminační PCR a je nutné je dodatečně určit časově náročnější a přesnější metodou celogenomové sekvenace,“ vysvětlila ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Reklama

Doporučované