Hlavní obsah

Takto útočí Islámský stát. Teroristé zabili desítky dělníků hledajících práci

Dva sebevražední atentátníci v Bagdádu zabili desítky lidí, 100 zraniliVideo: AP

 

Reklama

V centru iráckého hlavního města se odpálili dva sebevražední atentátníci. Na svědomí mají několik desítek životů, nejméně 100 lidí zranili. K útoku se zatím nepřihlásila žádná organizace, nese však veškeré znaky teroristické organizace Islámský stát.

Článek

Údaje o počtu obětí teroristického útoku v centru Bagdádu se liší, podle zpravodajských serverů Al Jazeera a The Guardian útočníci zabili 38 lidí, podle iráckého ministerstva vnitra je obětí na životech 16. Nejméně 100 dalších osob bylo zraněno. V důsledku kritických zranění počet obětí ještě poroste, uvádí Al Jazeera.

K útoku došlo na přeplněném náměstí Al Tayaran, kde se obvykle sdružují dělníci hledající příležitostnou práci. Právě těch je mezi mrtvými nejvíce.

Jde o druhý útok v posledních dnech – v sobotu zemřelo několik lidí a další, včetně policistů, byli zraněni v severní části Bagdádu, kde sebevražedný atentátník vyhodil do vzduchu kontrolní stanoviště.

K pondělnímu útoku se dosud nepřihlásila žádná teroristická skupina, podle zahraničních médií však nese veškeré znaky teroristické organizace Islámský stát. Ten má na svědomí i sebevražedný atentát z léta roku 2016, kdy v centru Bagdádu zahynulo 323 lidí.

Organizace se přihlásila i k útoku z konce loňského listopadu, kdy si střelba dvou sebevražedných atentátníků v Bagdádu vyžádala nejméně 17 mrtvých. Irák na začátku prosince po třech a půl letech bojů ohlásil definitivní porážku IS.

Reklama

Doporučované