Hlavní obsah

Třikrát a dost? Vláda schválila pomoc klientům, které drtí zálohy

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Dosluhující kabinet Andreje Babiše se dohodl na podmínkách pro takzvanou mimořádnou okamžitou pomoc. Finanční podpora se bude týkat jedinců a domácností v hmotné nouzi.

Článek

Kromě zhoršující se pandemické situace řešila vláda i dopady energetické krize.

„Tak jako v jiných zemích v Evropě můžeme jít na plošná opatření, která jsou v zásadě dvě. A to je snížení DPH, v našem případě jsme odpustili DPH na měsíc listopad a prosinec. Na příští rok to bude v diskusi v Poslanecké sněmovně, pokud se to dá do zákona. A zadruhé je to odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje. Nic víc v tuto chvíli už není možné udělat,“ uvedl na tiskové konferenci končící vicepremiér Karel Havlíček (ANO).

Současně nastavená opatření podle něj pomohou nejen klientům zkrachovalé Bohemia Energy, ale i ostatním občanům, protože se příští rok energie prodraží všem. Nejhůře však energetická situace doléhá na domácnosti, které po krachu dodavatelů spadly pod institut dodavatele poslední instance.

Těm se totiž ceny energií prodraží v tomto roce nejvíce a kvůli vysokým zálohám se lidé ocitají ve finanční tísni. Právě těm by měla podle vicepremiéra Havlíčka a ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) pomoci takzvaná mimořádná okamžitá pomoc (MOP).

Pomoc může být poskytnuta podruhé nebo potřetí, ale rozhodně nejde o pomoc na pravidelné měsíční bázi.
Karel Havlíček, vicepremiér

„V žádné zemi v Evropě to snad nejde jinak než přes sociální dávky, my souhlasíme s tím návrhem, který MPSV připravilo, ať už se jedná o příspěvky na bydlení, respektive doplatky na bydlení, případně o tolik diskutovanou mimořádnou okamžitou pomoc, jež bude pro osoby, které jsou ve stavu hmotné nouze,“ řekl Havlíček.

Dodal, že jde o takzvanou „testovanou pomoc“, během níž musí zákazník či domácnost uvést výši svých příjmů a výdajů za energie, na základě kterých se vypočte, zda má domácnost na příspěvek nárok, případně v jaké výši.

„Jedná se o jednorázovou pomoc, která se nemá poskytovat dlouhodobě. Může být poskytnuta podruhé nebo potřetí, ale rozhodně nejde o pomoc na pravidelné měsíční bázi,“ vysvětlil Havlíček.

Jak bude pomoc vypadat

Aby bylo možné o pomoc zažádat, musí domácnosti v co nejkratší době přejít od dodavatele poslední instance k běžnému dodavateli energií. Ve chvíli, kdy klient opustí režim DPI, bude mu neprodleně vystaveno vyúčtování a potom přichází na řadu pomoc od MPSV. Pokud bude mít domácnost potíže s uhrazením nedoplatků za energie z vlastních zdrojů, může si o mimořádnou pomoc na vyúčtování dodavatele poslední instance zažádat.

Ministerstvo práce a sociálních věcí včera zveřejnilo modelové situace, ze kterých lze odhadnout výši pomoci.

1. příklad

Pan Novák má měsíční čistou mzdu 25 000 Kč (ze zákona se příjem započítává ze 70 % = 17 500 Kč), jeho náklady na bydlení jsou 15 000 Kč. Pan Novák má na bankovním účtu našetřeno 20 000 Kč. V jeho případě se nepřihlíží k majetku (tj. úsporám) v částce až do výše 37 720 Kč (maximální výše majetku, ke které se nebude přihlížet: dvojnásobek životního minima, tedy 2 × 3 860 + dvojnásobek nákladů na bydlení, tedy 2 × 15 000), tudíž jeho našetřené peníze se nebudou pro výpočet poskytnuté MOP započítávat a vycházet se bude z příjmů (započítaných dle zákona ze 70 %).

Nedoplatek za vyúčtování je přitom u pana Nováka 15 000 Kč.

Úřad práce tedy panu Novákovi poskytne MOP na vyúčtování od DPI ve výši 15 000 Kč.

2. příklad

Paní Krásná pobírá důchod ve výši 16 000 Kč (ze zákona se důchod započítává z 80 % = 12 800 Kč), její náklady na bydlení jsou 10 000 Kč. Na bankovním účtu má našetřeno 25 000 Kč. U paní Krásné se nepřihlíží k majetku (tj. úsporám) v částce až do výše 27 720 Kč (dvojnásobek životního minima, tedy 2 × 3 860 + dvojnásobek nákladů na bydlení, tedy 2 × 10 000), tudíž její našetřené peníze se rovněž nebudou započítávat a vycházet se bude z příjmů (započítaných dle zákona z 80 %).

Paní Krásné přišel nedoplatek za vyúčtování energií 5 000 Kč.

Úřad práce tak poskytne paní Krásné MOP na vyúčtování od DPI ve výši 5 000 Kč.

Kromě „MOP – vyúčtování DPI“ připravuje MPSV také návrh, jak bude možné reagovat na skokový nárůst cen energií prostřednictvím dávek na bydlení.

„Stále však čekáme na data od ministerstva průmyslu a obchodu, abychom věděli, jaký je předpoklad trvalých cen energií na příští rok. Musíme najít řešení, které podpoří i příští vláda. Je to aktuálně jediná možná plošná pomoc lidem prostřednictvím dávek, přičemž se na ní musí podílet i můj nástupce,“ uvedla dosluhující ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Reklama

Doporučované