Hlavní obsah

Dvořák zřejmě vydrží v čele ČT, Lipovská zůstává osamocená

Foto: ČTK, ČTK

Petr Dvořák vede Českou televizi od roku 2011. Druhé funkční období mu skončí za dva roky.

Reklama

Radní České televize nakonec schválili řediteli Petru Dvořákovi stejné odměny jako před rokem. Z jeho odvolávání zřejmě prozatím sešlo.

Článek

Generální ředitel České televize Petr Dvořák se na jaře ocitl pod vystupňovaným tlakem svých odpůrců v Radě ČT. Musel se bránit různým obviněním a začalo se vážně mluvit o tom, že ho radní odvolají.

Středeční jednání Rady ČT však potvrdilo, že Dvořákovi nucený odchod bezprostředně nehrozí. Stále se musí potýkat s kritikou, na jeho odstavení ale nejsou v radě dostatečné síly.

Ve prospěch Dvořáka nepochybně působí fakt, že rada není v současnosti kompletní, a chybí tak hlasy pro jeho odvolání.

Rada má mít celkem 15 členů. Od konce května je však pouze 11 obsazených míst, protože se v Poslanecké sněmovně opakovaně nepodařilo zvolit čtyři nové členy - hlavně kvůli opozici, které se daří hlasování o nových radních blokovat. A podle všeho v tom hodlá pokračovat až do říjnových sněmovních voleb.

Podle zákona je pro odvolání generálního ředitele ČT potřeba deset členů rady. Takový počet se proti Dvořákovi při současném rozložení sil neshromáždí.

Navíc se zdá, že nejradikálnější Dvořákova kritička v Radě ČT Hana Lipovská ztrácí vliv na další průběh událostí. Ekonomka, která letos vyvolala pozornost břitkým obviňováním šéfa ČT nebo policejní ochrankou při příchodu na jedno z letošních jednání rady, zůstala ve středu osamocená ve dvou důležitých hlasováních.

Neprosadila, aby tento dozorčí orgán veřejnoprávní televize odložil schvalování výroční zprávy ČT o hospodaření za minulý rok. A podporu nezískal ani její návrh, že Dvořák nemá za loňský rok dostat žádnou odměnu.

Výroční zprávu rada schválila a podobně se našla většina hlasů i pro to, aby současný šéf České televize dostal odměnu ve výši 66 procent ročního platu, což je asi 1,6 milionu korun, tedy stejně jako za předchozí rok. S návrhem přitom přišel jiný Dvořákův kritik v radě, moderátor Leoš Xaver Veselý, a odměnu podpořil i šéf rady Pavel Matocha, který jinak ředitele televize rovněž vůbec nešetří.

Poněkud solitérní přístup Lipovské se už nedávno projevil i tím, že nepodpořila Matochu a další kolegy při výběru právní kanceláře Rex.Law, která má prověřit možný střet zájmů Petra Dvořáka.

Byla to přitom hlavně Lipovská, která toto šetření vztahů nynějšího ředitele vyvolala. Právní posudek má hlavně posoudit její závěr, že Dvořák porušil zákon o ČT nebo jiné zákony a kodex a statut ČT tím, že souběžně s vedením televize spoluvlastnil počítačovou školící firmu Gopas, která poskytovala služby i ČT.

Zklidnění situace kolem Dvořáka a vyšší pravděpodobnost, že se ve funkci udrží, přitom neznamená, že by se vztahy mezi jeho odpůrci a příznivci v radě nějak zvlášť zlepšily. Ani středeční jednání se neobešlo bez výtek, varováním před trestním stíháním a nechyběla ani peprnější vyjádření.

„Vy prostě máte pocit, že si s námi můžete vytřít víte co,“ prohlásil například radní a vyhraněný Dvořákův obhájce Zdeněk Šarapatka na adresu předsedy Matochy, po kterém požadoval zrušení výběru právní kanceláře pro posudek na současného šéfa ČT.

Tahanice o právoplatnou volbu právníků je aktuálně poslední ze série sporů, které zabírají hodiny jednání televizních radních. Ve středu se problém nedořešil, protože kvůli postupnému odchodu několika členů z jednání přestala být rada usnášeníschopná.

Reklama

Doporučované