Hlavní obsah

Byrokratická EU podnikání nepřeje, říká někdejší Podnikatelka roku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Stát potřebuje firmy, kterým se daří. Přitom je ale brzdí přebujelou administrativou. „I nedostatek pracovní síly by bylo možné řešit rychlejším udělováním pracovních povolení,“ říká ředitelka Alca Group Radka Prokopová.

Článek

Kvalitní a navíc designově zajímavé výrobky Alca jsou v oblasti sanitární techniky žádané v mnoha evropských zemích. Navrhují je, ale i vyrábějí v České republice zaměstnanci společnosti Alcadrain. Alca Group, do níž patří kromě výše jmenované také firma FV Plast, je dnes největším výrobcem sanitární techniky ve střední a východní Evropě. Přesto je rodinným podnikem. Už více než dvacet let jej společně se svým manželem Františkem Fabičovicem vede Radka Prokopová.

Začali jste podnikat před pětadvaceti lety. Jak se podnikatelské prostředí v ČR za tu dobu změnilo?

Před 25 lety bylo nutné vytvořit celé legislativní a institucionální zázemí pro podnikatelský sektor spolu se začátkem tržního kapitalismu. Na začátku chyběly peníze, zkušenosti, ale i kvalifikovaná pracovní síla.

Co byly největší impulsy pro změny?

Jako jedny z největších impulsů vnímám transformaci bankovního sektoru, malou a velkou privatizaci, následně vstup do EU a zahraniční investice. Vznikla nová odvětví, například e-commerce nebo se začalo podnikat v developerském sektoru. To vše hrálo v našem businessu velkou roli.

Foto: Seznam Zprávy

Radka Prokopová

Vystudovala zahraniční obchod na VŠE v Praze, v roce 1998 založila s Františkem Fabičovicem v Břeclavi společnost Alcaplast zaměřenou na výrobu sanitární techniky. V Alca Group zastává funkci výkonné ředitelky a věnuje se převážně obchodu a marketingu.

Respektovaná manažerka je podle CEO magazínu aktuální jedničkou v žebříčku TOP CEO Ženy Česka, magazín Forbes ji označil za 23. nejvlivnější ženu ČR. V roce 2018 se v prestižní soutěži poradenské společnosti EY společně s Fabičovicem stali českými Podnikateli roku.

Mají dnes podnikatelé v Česku lehčí život než před 20 nebo 10 lety?

Podnikatelské prostředí se neustále vyvíjí a stabilizuje. Podnikatelé jsou závislí na legislativě, daňovém systému. Je pro ně tedy zcela zásadní, aby jednotlivé politické reprezentace nebo vlády neměnily pravidla za chodu. Potřebují dělat rozhodnutí s dlouhodobou strategií. Musejí se spolehnout, že dotace, daně a legislativa se nebudou neustále měnit.

Také by potřebovali, aby stát plnil roli poradní a pomocnou a nezahlcoval všechny neustálou byrokracií.

Mrzí mě i to, že mezi státem a podnikateli dlouhodobě panuje nepoměr, pokud jde o dodržování termínů. Zatímco firmy a občané mají pro plnění povinností závazné lhůty dané zákonem, na straně státu jsou lhůty většinou pouze administrativní, nezávazné, bez jakýchkoli sankcí. Příkladem za všechny jsou lhůty ve stavebnictví pro povolování staveb. Pokud získáte investiční pobídku se závazným termínem čerpání a nestihnete zkolaudovat stavbu, tak celá práce přijde vniveč.

Podporuje dnes vláda podnikatele s nadnárodní působností dostatečně?

Na tuhle problematiku nejsem odborník. Nicméně vláda by svoje podnikatele podporovat měla.

Jsme exportní ekonomika. Alca sama přes 70 % své produkce prodává do zahraničí. Nejde dnes pouze o vládu českou, ale o všechny byrokraty v celé EU, kteří podnikatelskému prostředí nejsou zrovna naklonění. Přemíra regulací a předpisů nás spíše zbrzďuje.

Co je dnes největší slabinou českého podnikatelského prostředí?

Přebujelá administrativa, nedostatek pracovní síly, neschopnost státu vybudovat infrastrukturu. Pro exportéry je tady samozřejmě problém s kurzem koruny. V neposlední řadě se všechny výrobní podniky musí nyní vypořádat s drahými energiemi.

Potřebujeme firmy, kterým se bude dařit. Potom bude stát fungovat.

Alca Group

Společnost zahrnuje tři divize

  • Alcadrain - Největší výrobce sanitární techniky ve střední a východní Evropě. V nabídce přes 1600 výrobků
  • Alcapipe -Největší český výrobce potrubních systémů
  • Alcafix - Výrobce modulárních systémů pro výstavbu a rekonstrukci koupelnových prostor a toalet

Hodně se mluví o tom, že české firmy brzdí v dalším růstu nedostatek pracovní síly. Vnímáte to stejně? Čím je to způsobené? Nechce se lidem pracovat?

Nezaměstnanost je momentálně kolem tří procent, takže ti, kdo chtějí pracovat, už pracují. Problematické je především obsazování dělnických pozic ve výrobním a zpracovatelském průmyslu a ve stavebnictví. Na trhu chybí zejména nekvalifikovaná pracovní síla. Navíc čelíme nepříznivému demografickému vývoji.

Pomoci by v tomto ohledu mohla podpora ekonomické migrace formou zrychlení procesu udělování pracovních povolení. Dostatek pracovní síly je klíčovým aspektem dalšího hospodářského rozvoje, zatímco chybějící pracovní síla ekonomiku brzdí.

Nejde samozřejmě jen o nedostatek pracovníků, ale také o jejich kvalitu. Vezměte si jenom dnešní školství, které je velmi podfinancované. Firmy tak dnes musejí daleko více investovat do vzdělání a přebírají v tomto částečně roli státu. Uvědomují si totiž, že bez kvalitně vzdělaných lidí nemají šanci na úspěch. Proto i my jako Alca podporujeme střední školy. V současné době spolupracujeme s více jak třemi desítkami škol oboru instalatér, které vybavujeme sanitární technikou a celými učebnami, které slouží budoucím instalatérům ke studiu. Seznamujeme je tak s nejnovějšími trendy v oboru.

Nabízejí firmy platy adekvátní dnešním nákladům na žití v ČR?

Vzhledem k tomu, že je nedostatek pracovníků na trhu práce, tak firmy nabízejí maximum možného, aby neztratily konkurenceschopnost.

Jak by se aktuální nouze o pracovní sílu měla řešit?

Stát by měl navýšit kvóty pro ekonomické migranty a urychlit celý proces pracovních povolení.

Sám by pak neměl přebujelou administrativou vysávat trh práce. Podnikatelé v současné době těžko konkurují státu, který nabízí pravidelné navyšování mezd a další benefity. Následně mu chybí peníze, tak zvyšuje daně.

Bude řešením této nouze o pracovníky automatizace a plošné zapojení AI do více méně všech oblastí práce?

Většina firem zavádí ve velkém robotizaci a automatizaci, a to i zejména z důvodu dlouhotrvající nízké nezaměstnanosti, ale také z důvodu konkurenceschopnosti a snižování výrobních nákladů.

Co se týče AI, bude to do budoucna skvělý pomocník, ale ne řešení. Některé činnosti urychlí, ale fyzické zaměstnance jen tak nenahradí.

EY Podnikatel roku

  • Prestižní světová soutěž podnikatelů pořádaná poradenskou společností EY od roku 1996 ve Spojených státech a od roku 2000 i v Česku.
  • Soutěž je koncipována jako mezinárodní, proto jsou kritéria, podle nichž jsou posuzováni jednotliví účastníci, v každé zemi srovnatelná. V současné době se EY Podnikatel roku pravidelně vyhlašuje téměř v 60 zemích na šesti kontinentech.
  • Porota každoročně oceňuje podnikatele v několika kategoriích, nejprve v regionálních a následně v národních kolech. Český Podnikatel roku bude Českou republiku reprezentovat na mezinárodním finále v Monte Carlu, kde se se svými protějšky z ostatních zemí utká o titul EY Světový podnikatel roku.
  • EY Podnikatel roku České republiky byl vyhlášen 6. března 2024 v paláci Žofín v Praze.
  • Seznam Zprávy jsou mediálním partnerem soutěže.

Působíte hned v několika evropských zemích. Jak vzpomínáte na první kroky na zahraniční trhy? Bylo by to dnes jednodušší?

Vždy je vše jednodušší, pokud máte zkušenosti, finanční zázemí a kontakty.

Jakým způsobem v zahraničí fungujete? Máte tam regionální zastoupení, nebo vše řídíte z Moravy?

Ve většině zemí, kam exportujeme, máme obchodní partnery. V sedmi zemích máme své logistické pobočky, jejichž úkolem je zajišťovat distribuci, technické poradenství a servis. Naším zákazníkem jsou vždy velkoobchody nebo DIY v jednotlivých zemích (obchody pro kutily nebo řemeslníky. DIY - Do It Yourslef - udělej si sám), nikoliv koncový zákazník.

Pro nás je zásadní, že jsme ryze česká firma a tou chceme i nadále zůstat. Nejsme jen montovnou, kde se shromažďují součástky z celého světa. V našich výrobních závodech, které jsou v Břeclavi, Bohdalicích a Čelákovicích, si veškeré produkty nejen vyrábíme, ale také kompletně navrhujeme a testujeme.

Veškerá strategická rozhodnutí děláme z Prahy nebo z Břeclavi.

Dokážete porovnat, jak se podniká v Česku, a jak v zahraničí?

Každý region má svá specifika. Alcu jsme budovali zejména na východních trzích, kde jsou nároky na byznys zcela odlišné od západních zemí. Posledních pár let se nám daří i na západě. S tím jsou spojeny zejména zvýšené nároky na ekologii, udržitelnost a s nimi související administrativa.

Naštěstí jsme v tomto byli vždy napřed, nikdy jsme nečekali na popud od státu. Automatizaci i ekologii řešíme s manželem a širším managementem od vzniku Alcy. Bylo nám to vždy blízké. Snažíme se navázat na to nejlepší co v nás, Češích, bylo už od první republiky.

Odstartoval další ročník soutěže o Podnikatele roku, vy jste už čtvrtým rokem v porotě. Dalo vám to něco, co dokážete využít ve vlastním byznysu?

Soutěž zviditelňuje firmy i jejich příběhy a propojuje jednotlivé podnikatele. Vítězství dané osobnosti přináší prestiž a zaslouženou medializaci. Také napomáhá propojení národních vítězů. Je to cenná platforma pro sdílení zkušeností a vzájemné srovnání, a to i na mezinárodní úrovni. A v neposlední řadě je inspirací pro začínající podnikatele.

Reklama

Doporučované