Hlavní obsah

V létě může být z elektřiny odpadní produkt, varuje odborník

Sledujte Byznys Club Seznam Zpráv o fotovoltaice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Právě teď přichází doba, kdy se fotovoltaické panely na střeše začnou zásadně vyplácet. Dny se prodlužují a výrobě domácí elektřiny se rozjíždí sezona. Anebo je to jinak? O tom debatovali odborníci v Byznys Clubu Seznam Zpráv.

Článek

Partnerem Byznys Clubu o fotovoltaice je společnost Schlieger.

Dramaticky rostoucí ceny elektřiny vynesly na výsluní zájmu fotovoltaiku a panely na střechách mohou zásadně ušetřit v rodinném rozpočtu. V době raketově rostoucích cen elektřiny zájem o instalování fotovoltaických systémů vyletěl vzhůru. A tato poptávka se jen tak nezastaví.

Podle Blahoslava Němečka, bývalého ředitele Energetického regulačního úřadu a experta na evropskou energetiku ze společnosti EY, totiž poptávka po obnovitelných zdrojích ještě rozhodně není na svém vrcholu. „Zájem dále poroste. Bude záležet, zda a na jaké limity budeme narážet,“ uvedl v Byznys Clubu.

Němeček však také varoval před tím, aby zájemci zbytečně nedávali na své střechy maximální možný počet panelů. Při dnešních cenách se to sice zatím vyplatí, ale v dalším období to už je s otazníkem. Zvlášť v létě, kdy budou vyrábět desítky tisíc panelů, může být z elektřiny prakticky „odpadní produkt“.

Na trh má vysoká poptávka stále významný dopad. Dodavatelské firmy nestíhají. Vzniklo ale také mnoho nových firem, které chtěly v loňském roce využít potenciál, který trh nabízí.

„V minulém roce se na trhu pohybovalo asi osm set firem. Očekávám, že mnoho z nich ale letos skončí. Zbyde jich zhruba polovina,“ uvedl předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky Aleš Hradecký.

„Spousta firem nabrala nové klienty, vybrala zálohy. Teď si nejsou jistí, co dál. Všichni tento nápor nezvládnou,“ dodal Hradecký v Byznys Clubu.

V důsledku toho však podle odborníků zbydou na trhu tisíce nespokojených zákazníků.

„Rozvoj v této oblasti je bržděný tím, že často chybí mnoho komponent k instalaci, což může omezovat možnosti firem a jejich realizace zakázek. Pokud firmy zákazníkům naslibovaly něco, co nyní nebudou moci splnit, mohou být v ohrožení. Ve finále se mohou dopracovat i ke krachu. Některé firmy se naopak mohou spojovat, protože zjistí, že tímto způsobem mohou ušetřit výdaje. Zavedené firmy budou naopak nabývat na síle,“ reagoval Němeček v debatě.

Poptávka roste

Stabilní firmy na trhu mají mezitím napilno. Podle ředitele firmy Schlieger Pavla Matějoviče je největší problém nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

„Nejvíce nám chybí lidé, kteří by uměli práci vykonávat. Příkladem jsou revizní technici. My konkrétně jich potřebujeme několik desítek,“ uvedl šéf společnosti Schlieger.

Pokud by se panika kolem energií uklidnila, rozvoji v oblasti obnovitelných zdrojů ani tento faktor podle debatujících odborníků neublíží.

„Finance jsou jeden důvod, proč si zákazníci kupují FVE. Je to ale také velmi trendy. Je tu více aspektů, a finance jsou jen jedním z nich,“ uvedl Matějovič.

Podle předsedy Cechu akumulace a fotovoltaiky Aleše Hradeckého jsou však právě finance tím nejzásadnějším faktorem, který ovlivňuje rozhodování zákazníků. „Například jsem zaznamenal pokles poptávky v okamžiku, kdy vláda zastropovala ceny energií. Nemyslím si ale, že by se tím měl zastavit rozvoj,“ doplnil.

Hosty Byznys Clubu na téma fotovoltaika byli:

  • Pavel Matějovič, provozní ředitel firmy Schlieger
  • Blahoslav Němeček, bývalý místopředseda ERÚ, odborník na energetiku ve střední a jihovýchodní Evropě
  • Aleš Hradecký, předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky a člen představenstva Komory OZE

Komunitní energetika

Budoucnost tuzemského trhu by podle šéfa firmy Schlieger Pavla Matějoviče mohla být také v komunitní energetice. Domácnost by mohla přes instalované obnovitelné zdroje sdílet energii například mezi svým bytem a rekreační nemovitostí.

„Pokud bychom v tomto směru výrazně pokročili už dříve, pravděpodobně by nemusela vzniknout ani žádná energetická krize,“ uvedl ředitel společnosti.

Podle Hradeckého by se toto sdílení mohlo posunout až na úroveň bytových domů, kde by si obyvatelé mohli vlastně vyrobenou energii dělit.

V takovém případě by však musela přijít legislativní změna, a to v podobě novely Lex OZE 2, která by mohla být schválena už v letošním létě. „Pokud by začala od nového roku fungovat, bylo by možné sdílet mezi domácnostmi vyrobenou elektřinu,“ uvedl předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky.

Reklama

Doporučované