Hlavní obsah

Video: V Londýně otevřeli nové metro. „Alžbětinu linku“ odhalila královna

Podívejte se na první nové metro v Londýně od roku 1979. Stálo přes půl bilionu korun.Video: Jan Marek

 

Reklama

V srdci Británie se poprvé po 43 letech otevřela nová trasa metra. Fialovou linku pojmenovali po samotné královně. Stavba se sice protáhla a vyšla na půl bilionu korun, je ale větší, rychlejší a spojuje centrum s periferiemi.

Článek

První nová linka metra v Londýně od roku 1979 nese jméno královny Alžběty II., a tak byli organizátoři odhalení pamětní desky ve stanici Paddington na britskou královnu pro jistotu připravení. Kromě plakety se jménem prince Edwarda, který se měl původně ceremonie zhostit, měli v záloze i tu pro Alžbětu II. Přestože se o jejím příchodu dozvěděli jen s hodinovým předstihem, na výměnu měli času dost.

„Děkujeme Jejímu Veličenstvu, královně, že nás dnes poctila svou přítomností, i jeho královské Výsosti. Chtěl bych vás proto nyní pozvat k odhalení pamětní desky, Vaše Veličenstvo,“ uvedl při slavnostním odhalení londýnský dopravní komisař Andy Byford.

Slavnostní ceremoniál se odehrál už v polovině května. Ale až teď v úterý se fialová linka oficiálně otevřela i pro první cestující.

+4

Alžběta II. dostala kartičku na metro

Na počest britské královny se jmenuje nová trasa Alžbětina linka. Propojuje západní a východní předměstí přes centrum a ročně má převézt asi 200 milionů lidí. Kapacitu železniční dopravy v Londýně tak zvýší o 10 procent. A kartičku na ni dostala i královna.

„Já Vám teď dám Oyster kartu (chytrá jízdenka) a Vy ji pouze dáte před tuhle žlutou čtečku, tady,“ ukazoval Alžbětě II. fungování hromadné dopravy asistent informační služby Kofi Duah.

„Tadyhle?“ – „Ano, perfektní. A teď vidíte na obrazovce, že máte nabito za pět liber.“ – „A kam bych se mohla všude dostat?“ – „Odsud můžete jet až na Abbey Wood.“ - „Ó, krása. To je úžasné,“ pokračovalo královnino seznamování se systémem pro běžné občany.

Veřejnosti se otevřela zatím jen pětina

V úterý začala fungovat centrální část trasy dlouhá 21 kilometrů. Spojuje nádraží Paddington v srdci Londýna s východní částí Abbey Wood.

Zbylé úseky otevřou na podzim. Západní povede přes letiště Heathrow do Readingu v hrabství Berkshire. A východní posune konečnou stanici až k Shenfieldu v hrabství Essex. Centrální část přitom vede pod zemí, zatímco na okrajích pojedou soupravy po povrchu.

Postupně se tak lidem v Londýně zpřístupní 113 kilometrů nové železnice. Čekali na na ně přes 13 let. O tři a půl roku déle, než měli. Stavba totiž začala už v květnu 2009 a předpokládaný čas dokončení byl prosinec 2018. Podle médií to byl největší infrastrukturní projekt v Evropě. Pracovalo na něm i 10 tisíc lidí naráz na 40 různých místech. Trať původně nazvaná Crossrail měla původně stát 14,8 miliardy liber.

Rychlejší než v Praze

Stavbu ale ještě i před covidem zbrzdily problémy s bezpečnostními testy a výstražnými systémy. A tak se spolu se zpožděním i prodražila o další čtyři miliardy liber. V přepočtu tak nakonec stála více než půl bilionu korun. Tamní dopravní podnik Transport for London (TfL) dnes ale vyzdvihuje hlavně přednosti nové linky metra.

Na trati o 42 tunelech bude po kompletním otevření na podzim jezdit až 22 vlaků za hodinu. Každý má kapacitu 1500 cestujících. Tedy o rovných 36 víc než pražské metro. A je i rychlejší. Maximální rychlost české soupravy je 90 kilometrů za hodinu, zatímco londýnská zvládne až 145. Nejvyšší povolená rychlost podzemky v Praze je ale přesto jen 80 kilometrů za hodinu a v Londýně pak zase 100.

Vedle nárůstu přepravní kapacity až o desetinu, tedy zmíněných 200 milionů lidí, stojí za to zmínit ještě jeden rekord Alžbětiny linky. Stanice Paddington je tak dlouhá, že by se do ní naležato prý vešel největší londýnský mrakodrap Shard měřící 310 metrů.

Reklama

Doporučované