Hlavní obsah

Prodal se vtip, který chtěl i Bill Gates. Stál čtyři miliony korun

Jediná stránka za čtyři miliony korun. Ilustrovaný vtip trhl komiksový rekord.Video: Jan Marek

 

Reklama

Její samotný autor si původně ani nemyslel, že se do novin dostane. Podle vlastních slov poslal i lepší. Karikatura online světa byla tak nadčasová, že ji chtěl i Bill Gates. A kupec, který za ní dal miliony, o ni prosil 30 let.

Článek

Americký časopis New Yorker v roce 1993 otiskl kreslený vtip, kde dvojice psů sedí u počítače, jeden má tlapku na klávesnici a ten druhý mu povídá: „Na internetu neví nikdo, že jsi pes.“

Ikonický obrázek rezonuje svým významem dodnes. Magazín jej také dokonce otiskl tolikrát, že se z něj stala nejpublikovanější humorná ilustrace v jeho historii. A letos v říjnu si připsal navíc ještě další rekord. Aukční dům Heritage Auctions prodal dílo za 175 tisíc dolarů, tedy v přepočtu zhruba čtyři miliony korun. A tím se z něj stal nejdražší jednostránkový komiks všech dob.

Proč takový úspěch

Ilustrovaný vtip z amerického časopisu podle texaské dražební síně koupil anonymní kupec, který se jej takto pokoušel získat už od jeho prvního otisknutí před 30 lety.

„Většina lidí nikdy v životě ani nepoužila internet v roce 1993. Aspoň já jsem určitě neměl připojení. Ale podle mě část tohoto úspěchu vzešla z faktu, že všichni žijeme ve světě, který tento obrázek předpověděl,“ vysvětloval ještě před aukcí pro magazín Gizmodo bývalý editor ilustrací z New Yorkeru Thomas Germain.

„Malíři komiksů mají takový jakýsi smysl, kterým dokážou otřást duchem doby a předat nějaký její vzkaz, jak nejjednodušeji to jde,“ dodal.

Samotný tvůrce obrázku, karikaturista Peter Steiner, zůstává výsledkem aukce podle dalšího amerického magazínu Smithsonian pořád zaražený. Jak popisuje v úvodním videu tohoto článku, do redakce jej původně odeslal ve větší várce ilustrací a u této zrovna ani nečekal, že se prodá. To, že si právě tento vtip vybrali, jej potěšilo, ale prý také zmátlo.

O vtip na internet stál i technologický guru

Humorná ilustrace se dvěma psy zprvu ani tak úspěšná nebyla, její popularita rostla až s časem. A i když se technologie stále vyvíjely dál, podle mnohých odborníků, ale i laiků zachytila jádro internetového věku. Ze stránek novin se tak dostala na trička i hrníčky a další reklamní předměty. V roce 1995 potom inspiroval dokonce také jednu divadelní hru o chatovacích místnostech a zakladatel Microsoftu Bill Gates zaplatil tentýž rok 200 dolarů, aby mohl grotesku použít ve své knize The Road Ahead.

„Dnes ráno jsem měl zjevení o tom komiksu,“ popisuje osobní rozměr obrázku v úvodním videu kreslíř Steiner. „Uvědomil jsem si, že ta karikatura je vlastně autobiografie a je to o tom, že jsem podvodník. Tedy že se cítím jako podvodník,“ dodává.

Steiner se později nechal slyšet, že přestože úspěch svého obrázku zprvu sám nepochopil, udělalo na něj dojem, jaký význam si zachoval i po takové době. Je podle něj dobré znamení, když po 30 letech pořád dokáže rozesmát.

Reklama

Doporučované