Hlavní obsah

Developer v problémech vymyslel investici. Nabízí 50 % a obrovské riziko

Foto: Getberg

Projekt Dařbož na jihovýchodě od Prahy, za kterým stojí skupina Getberg.

Reklama

Developerská skupina Getberg, která dluží miliony svým klientům i dodavatelům, nabízí investici do svého projektu rodinných domů. Z lákavého výnosu se však může stát nákup za miliony korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Developerská skupina Getberg ovládaná původně ruským podnikatelem Jegorem Chlebnikovem, má problémy. Jak už dříve upozornila redakce SZ Byznys, potýká se s nesplacenými závazky vůči svým klientům i dodavatelům, a to v řádech milionů korun.

Začátkem letošního března na developera dokonce věřitelé podali návrh na insolvenci.

V době, kdy se finanční problémy kolem skupiny Gh Group, dříve Getberg Homes, která zastřešuje více než desítku firem, hromadí, zaslala společnost svým klientům neveřejnou nabídku investice.

Getberg podle ní hledá „partnery“ pro financování developerského projektu Sun Valley, který stojí v lokalitě obce Tuřany ve Středočeském kraji. Za dvoumilionový vklad, který skupina Getberg požaduje, slibuje vysoké zhodnocení.

„Hledáme partnery, kteří se s námi budou podílet na našem zisku 50/50,“ stojí v nabídce kterou má redakce SZ Byznys k dispozici.

Financování developerského projektu za pomoci investorů dnes není výjimkou. Zajímavostí v této nabídce je však fakt, že v současné době je projekt rodinných domů zkolaudován a všechny jednotky jsou dokončeny.

Nabízí se proto otázka, proč by měl investor posílat milionovou částku developerské firmě s dokončeným projektem, který se chystá prodávat individuálním zájemcům.

S tímto dotazem redakce SZ Byznys kontaktovala také majitele Jegora Chlebnikova. Na otázku však nereagoval.

Dva miliony, ale možná i deset

Popsal však, jak by měla tato investice v praxi vypadat. „Investor by podepsal smlouvu o smlouvě budoucí kupní, dle které by se na vázaný účet banky uhradila první část kupní ceny ve výši dva miliony korun. Následně by investoři měli možnost ty nemovitosti přeprodat nebo dle domluvy bychom jim je prodávali my, a případný zisk by se pak mezi stranami rozdělil,“ vysvětlil majitel developerské skupiny pro SZ Byznys.

Investoři by tedy buď prodávali byty sami, nebo by to za ně udělal Getberg. Problém by však nastal v případě, že by se nemovitost nakonec neprodala. Pak by podle Chlebnikova byla řada už pouze na investorovi, který by dle uzavřených smluv nemovitost nakonec musel odkoupit.

„Případně by to mohl prodávat i dále a vydělat na tom sám, samozřejmě,“ dodal Chlebnikov.

Prodejní cena podle nabídky, kterou má redakce k dispozici, se u nemovitostí v projektu pohybuje mezi 10,5 až 14 miliony korun.

S nabídkou společnost podle vyjádření jejího majitele oslovila všechny klienty z jejich databáze. „Následně jsme ale danou nabídku ukončili, jelikož jsme začali jednat s několika zájemci, kteří mají zájem o koupi celého projektu,“ dodal Chlebnikov pro SZ Byznys.

O investiční nabídce redakci informovala také klientka Getbergu, které do e-mailové zprávy dorazila na konci letošního února. A podle vyjádření obchodní zástupkyně Getbergu ze středy 13. března byla tato nabídka stále aktivní.

Alternativu financování společnosti prostřednictvím drobných investorů skupina nezkouší poprvé. Už v roce 2019 se prostřednictvím platformy FundLift snažila získat z prodeje takzvaných minibondů, tedy formou dluhopisu, sedm milionů korun na financování bytového projektu G Residence v Unhošti u Prahy, kde developer vystavěl více než devadesát bytových jednotek.

Chlebnikov v té době často veřejně vystupoval a dával rozhovory, ve kterých popisoval své plány. I díky této mediální aktivitě se mu podařilo vybrat finance dokonce nad rámec plánované částky. Celkem 150 investorů nakoupilo dluhopisy v hodnotě téměř deseti milionů korun.

Nesplacené úroky ani jistina dluhopisu

V rámci emisních podmínek měly být úroky z minibondů vypláceny po dobu čtyř let s ročním úrokem 7,5 procenta. Splatnost byla stanovena do poloviny října loňského roku.

Po více než čtyřech letech od získání financí od menších investorů se však ukazuje, že i v tomto případě má společnost problém dodržet své závazky. Developer o tom na konci loňského listopadu informoval investory v dopise, který má redakce SZ Byznys k dispozici.

„Přestože jsme vynaložili velké úsilí dostát svým závazkům v plné výši a včas, dostali jsme se do situace, kdy nejsme schopni splatit investované prostředky včetně zhodnocení včas tak, jak bylo přislíbeno,“ uvedla v něm finanční ředitelka skupiny Getberg Jarmila Rádlová.

„Během realizace projektu jsme čelili mnoha výzvám. A to jak situaci spojenou s infekcí covid, zdražení stavebních materiálů i nedostatku pracovních sil. Všechny tyto překážky jsme překonali a byty jsme počátkem roku 2023 předali novým majitelům. Nicméně díky výše uvedeným vlivům jsme byli nuceni čerpat úvěrové prostředky déle, než jsme předpokládali, což vedlo k poměrně velkému navýšení úrokových nákladů nad předpokládaný rozpočet stavby,“ napsala finanční ředitelka investorům.

Společnost vzhledem k problematické situaci, ve které se nachází, nabídla investorům alternativu. Částku ve výši padesáti procent z jistiny dluhopisu měla vyplatit do 8. prosince loňského roku. Zbývající část potom do konce letošního ledna.

To se však podle jednoho z investorů, který přes platformu Fundlift dluhopisy společnosti nakoupil a který s redakcí SZ Byznys komunikuje, dosud nestalo. „Nebyl mi splacen úrokový výnos od 15. 4. 2023 a následně ani jistina dluhopisu,“ uvedl investor, který chtěl zůstat v anonymitě, jeho identitu však redakce zná.

S nesplacenými závazky se podle jeho vyjádření v letošním roce obrátil na soud, který na konci února vůči společnosti vydal platební rozkaz. Dnes investor čeká na splacení desetitisícové částky s příslušenstvím, jako jsou úroky nebo náhrada nákladů řízení v řádu dalších tisíců korun.

Podle Chlebnikova je Getberg s investory z platformy Fundlift aktuálně v kontaktu a vyplácí jim dluh po částech.

Staví bydlení kolem Prahy

Majitel holdingu, dnes třiatřicetiletý Jegor Chlebnikov, založil Getberg v roce 2017. Developer se specializuje na projekty rodinných domů v blízkosti Prahy. Na svých internetových stránkách uvádí kromě projektu rodinných domů v Tuřanech u Slaného také bydlení v Unhošti, Čimicích či Strančicích.

Před třemi lety skupina převzala také projekt Forest Views v Dařboži na jihovýchod od Prahy, v rámci kterého měly vyrůst domy a byty pro šest stovek lidí. Podle vyjádření starosty obce Řehenice Norberta Newalda se však od loňského roku stavba zastavila. „Mají nějakou pauzu, nic se teď na stavbě neděje,“ řekl před nedávnem pro SZ Byznys.

Getberg na svém webu také stále uvádí mezi realizovanými projekty projekt Icon Park v Dubí. Ten však už v loňském roce od developera převzala skupina BHM Group miliardáře Tomáše Krska, jak SZ Byznys potvrdila Krskova mluvčí Lubomíra Černá.

Reklama

Doporučované