Hlavní obsah

Developer Getberg má potíže. Klienti si stěžují, že neplní své závazky

Foto: Getberg

Jeden z projektů developera Getberg, Dařbož na jihovýchod od Prahy. Tak tam vypadala výstavba v létě 2023.

Reklama

aktualizováno •

Nad pražskou developerskou společností Getberg se stahují mračna. Skupina, která ještě nedávno úspěšně sbírala kapitál od drobných investorů na platformě Fundlift, opustila sídlo v pražské Libni a některým klientům dluží peníze.

Článek

Developerská skupina Getberg, za níž stojí původně ruský podnikatel Jegor Chlebnikov, má problémy.

Více než desítka společností sdružených kolem mateřské firmy GH Group sídlila v honosné kancelářské budově Dock In Two v pražské Libni, ale odsud před pár měsíci zmizela, nájemní smlouvu má ukončenou. Na jediný kontaktní telefon uváděný na firemním webu se nedá dovolat.

Zaměstnanci nezvedají mobily, na e-maily nikdo nereaguje. A na internetu se množí reakce nespokojených klientů.

Roky čekání

Přinejmenším dvě z firem skupiny totiž neplatí své závazky. „Dostali nás do hrozné situace,“ říká pro SZ Byznys klientka Getbergu, která nechce zveřejnit jméno, její identitu však redakce zná.

Spolu s manželem už před čtyřmi lety zaplatili dceřiné firmě Getbergu zvané Collection Kolovraty milionovou zálohu na pozemek v Kolovratech nedaleko Prahy. Collection ho měla zasíťovat a prodat k individuální výstavbě rodinných domků.

Parcel, na něž developer takto vybral zálohy, je v Kolovratech celkem 17. Nestaví však ani další zájemci.

„Slibovali nám, že pozemky budou připravené koncem roku 2020, ale nejsou dodnes. Vymlouvali se na různé komplikace na úřadech, komunikace s nimi byla obtížná. Nakonec nám přestali zvedat telefony i odpovídat na e-maily,“ říká klientka.

Manželé s dvěma dětmi si však na rezervační zálohu před čtyřmi lety museli půjčit. „Teď prodáváme byt, abychom mohli vlastní dluh uhradit. Loni jsme se s Getbergem dohodli, že odstoupíme od smlouvy a oni nám vrátí zálohu i s úroky. Peníze byly splatné v lednu, Getberg nezaplatil nic a přestali s námi komunikovat úplně,“ líčí žena.

Stejnou zkušenost má i další zájemce o bydlení v Kolovratech Lukáš Pohan. Také už přes tři roky marně čeká na slíbený pozemek připravený na stavbu domku. I on za rezervaci zaplatil milion korun. „Dohodli jsme se na odstoupení od smlouvy, ke konci loňského roku mi měli vyplatit zálohu a úroky za dva roky. Nezaplatili nic a nereagují na předžalobní výzvu,“ říká.

„Vymáhám po nich 1,5 milionu, pohledávka byla splatná koncem ledna, nezaplatili nic, nekomunikují,“ potvrzuje další z klientů, který s Collection před čtyřmi lety uzavřel smlouvu o smlouvě budoucí a zaplatil zálohu. Ani on nechce zveřejnit jméno.

Někteří z postižených dopadli ještě hůř. Kromě zálohy za pozemek v Kolovratech zaplatili i svým projektantům za projekty na domky, které nemají kde postavit.

Část kolovratských klientů Getbergu už ztratila trpělivost a chce své nároky vymáhat soudně. Pokud soud potvrdí exekuci v jejich prospěch, nebude to pro skupinu Getberg první takový verdikt – už loni v létě byla vyhlášena exekuce kvůli půlmilionovému dluhu na společnost GH Real Estate, která rovněž patří Chlebnikovovi.

Skupina se přitom léta těšila důvěře, nejspíš i proto, že její zakladatel Chlebnikov poskytoval odborným i ekonomickým webům a časopisům spoustu rozhovorů, v nichž popisoval své plány. A tak když Getberg před časem nabídl přes platformu Fundlift minibondy drobným investorům, sešlo se mu místo původně plánovaných sedmi téměř deset milionů korun.

Do firmy přes Fundlift investovalo 150 zájemců, největší vklad činí milion.

Velké ambice

Skupina Getberg je středně velký developer, který se specializuje na projekty rodinných domků v blízkosti Prahy. V médiích i na internetu se prezentuje líbivými slogany, v nichž nabízí „Lepší život za Prahou“ či „Klíč ke štěstí“. Je prý „developerem nového typu“, který buduje „nadčasové bydlení“.

Getberg nabízí bydlení například v Tuřanech u Slaného, v Unhošti, Čimicích či Strančicích. Na svém webu stále uvádí mezi realizovanými projekty třeba také Icon Park v Dubí jako „nejmodernější čtvrt na Kladensku“, která převrátí lokalitu „vzhůru nohama“. Projekt s více než 200 byty ale už v loňském roce od Getbergu převzala skupina BHM Group miliardáře Tomáše Krska, jak SZ Byznys sdělila Krskova mluvčí Lubomíra Černá.

Další projekt Forest Views v Dařboži na jihovýchod od Prahy, který Getberg před třemi lety převzal po předchozím neúspěšném developerovi, patří k největším rezidenčním projektům ve Středočeském kraji. Mají tu vyrůst domky a byty pro zhruba 600 lidí, jimž se tu má tak líbit, že „nebudou chtít jezdit na dovolenou“.

Majitel Getbergu vyčíslil pro server Estate.cz celkový objem jen tohoto jediného projektu na 1,2 miliardy korun. Od loňska se však jeho nejprestižnější stavba nehýbe, přestože je hotova jen část plánovaných domků. „Mají nějakou pauzu, nic se teď na stavbě neděje,“ řekl pro SZ Byznys Norbert Newald, starosta obce Řehenice, kam Dařbož patří.

Firma bez budoucnosti?

Majitel holdingu, dnes třiatřicetiletý Chlebnikov vystudoval pražskou Vysokou školu finanční a správní, po studiích začínal jako realitní makléř. Dva roky prodával nemovitosti u firmy Lekvi Group, pak se postavil na vlastní nohy.

Getberg založil v roce 2012, dnes skupinu tvoří více než desítka společností zastřešených pod mateřskou GH Group. Ta se původně jmenoval Getberg Homes, předloni ji vlastník trochu překvapivě přejmenoval – na webu se skupina stále prezentuje pod původním názvem. Právě do doby, kdy matka holdingu měnila jméno, se podle řady indicií datují počátky finančních problémů.

Podle informací SZ Byznys loni firmu opustilo několik manažerů, protože se množily potíže s řízením projektů.

„V Getbergu už nepracuji, takže nevím, co se tam přesně děje. Ale podle mne ta firma nemá budoucnost,“ řekl pro SZ Byznys Kamil Dunaj, který v Getbergu strávil pět let jako development director – jediný z manažerů, jehož se redakci podařilo telefonicky kontaktovat.

Aktualizace: Článek jsme doplnili o novou informaci o převedení projektu Icon Park na Kladensku z Getbergu na BHM Group.

Reklama

Doporučované