Hlavní obsah

Testy potvrdily podezření: Firmy navezly pod domy kontaminovanou zeminu

Foto: ČIŽP

Navážka v Trnové je na 18 hektarech. Takto lokalitu vyfotil dron ČIŽP.

Reklama

Výsledky rozborů zeminy navážené ve velkém do obce Trnová jsou natolik závažné, že Česká inspekce životního prostředí podala trestní oznámení. Laboratorní analýza totiž zjistila, že část materiálu je kontaminovaná.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Desítky nákladních aut denně navážely několik měsíců do středočeské obce Trnová zeminu a další materiál ze staveb. Navážka skončila na pozemcích soukromých majitelů, na nichž má v budoucnu vyrůst přes sto rodinných domů. Laboratorní analýzy vzorků odebraných Českou inspekcí životního prostředí nyní ukázaly, že zemina je zčásti kontaminovaná. Inspekce se proto okamžitě obrátila na policii.

ČIŽP uskutečnila kontrolu na pozemcích v polovině února. A to po zjištění redakce SZ Byznys, že navážená zemina pochází mimo jiné z areálu po chemickém závodu na barvy a laky Tebas v Praze 9. Kauza si vyžádala také pozornost ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). Ten označil její vyřešení za prioritu.

„Během kontroly ČIŽP byly identifikovány plochy, na které se měla navážet odpadní zemina pocházející pravděpodobně z lokality Tebas v Praze 9. Podle výsledků z laboratoře se na části lokality nachází zemina s obsahem polychlorovaných bifenylů (PCB), a to výrazně nad úroveň limitů stanovených příslušnou legislativou,“ sdělila mluvčí inspekce Miriam Loužecká.

„Inspekce po obdržení výsledků proto také obratem podala orgánům činným v trestním řízení oznámení kvůli podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného nakládání s odpady, popřípadě jiných trestných činů,“ dodala zástupkyně ČIŽP.

„Kriminalisté z Prahy venkov-západ přijali trestní oznámení ohledně navážky odpadové zeminy v Trnové, v současné době se s celou věcí seznamují. Po seznámení a prověření události budou případně zahájeny úkony trestního řízení,“ řekla Michaela Richterová, mluvčí Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

Podle ekologické inspekce zatím nelze z dosavadních informací vyvodit ohrožení podzemních vod.

„Rovněž však dopad nelze zcela vyloučit, proto inspekce informovala orgány ochrany veřejného zdraví, které se budou kauzou zabývat z hlediska ochrany zdrojů pitné vody, a bude nadále pokračovat v intenzivním šetření celého případu,“ doplnila mluvčí ČIŽP.

Lokalita v Trnové, kam se vozí zemina z Prahy:

Developerem projektu v Trnové je firma Domy Trnová místního podnikatele Jana Šefrny. Stavbu pro něj zajišťuje firma HSMN řízená dalším podnikatelem Jiřím Vojáčkem. Oba opakovaně zdůrazňovali, že zemina navážená do Trnové je čistá.

Odvolávali se na testy vzorků z bývalého Tebasu, které na podzim 2023 uskutečnila laboratoř společnosti Monitoring.

„Výsledky kontroly nemáme stále k dispozici, proto se k nim ani při nejlepší vůli nemůžeme vyjádřit. O krocích ČIŽP se dozvídáme pouze z médií,“ reagoval na aktuální informace z inspekce Jan Šefrna.

„Vyjadřuji skutečnou ochotu k nápravě vzniklé situace. Podotýkám, že nikdo ze zúčastněných, to znamená zhotovitel ani dodavatelé konstrukčních vrstev stavby nezavinil lokální zasažení záměrně, případně svojí nedbalostí a uvádíme, že vzniklá situace se nedala předpokládat,“ sdělil majitel HSMN Vojáček.

Šéf zhotovitele stavby zároveň prohlásil, že firma na své náklady podnikne v co nejkratší době vlastní průzkum, a to za pomocí firmy specializované na likvidaci podobných událostí. Pak se rozhodne na základě výsledků o dalším postupu.

„Nejlepším řešením i s ohledem na veřejné mínění okolních obyvatel a dále na záměr vybudovat v této lokalitě sídelní soubor pro nadstandardní bydlení, bude místo s výskytem zátěže odtěžit a zasaženou zeminu zlikvidovat na speciálně určeném místě. Vše však záleží na skutečném stupni zasažení nevhodnými látkami,“ dodal Vojáček z HSMN.

+6

O bezvadnosti navážené zeminy hovořili také další aktéři případu. Důležitou roli při převážení zeminy z někdejšího Tebasu do Trnové sehrály také společnosti AŠH-Eko Recyklace, která se podílela na organizaci převozů zeminy, a firma Stroje a Služby vystupující pod značkou A1 Demolice. Tato firma si objednala část rozborů, které loni na podzim udělala laboratoř Monitoring.

Další vzorky odebrala a do laboratoře Monitoring doručila firma Chvojka odpady. Laboratoř Monitoring v rozboru výslovně uvedla, že výsledky analýz se týkají jen uvedených vzorků.

Po získání výsledků testů z České inspekce životního prostředí oslovila redakce všechny aktéry, aby se k nim vyjádřili.

„Na návozu zeminy na tuto stavbu se naše společnost podílela jako jedna z mnoha dalších, zhruba osmi firem. A rozhodně to neznamená, že jakákoliv nevyhovující zemina musí pocházet zrovna ze stavby Tebas. Tato stavba je velice přísně kontrolována, prošla celkovou dekontaminací a je pod dohledem specializované odborné firmy,“ reagoval zástupce A1 Demolice, který si nepřál být jmenován.

„Samotný fakt, že se něco našlo, ještě neznamená, že je zasažené celé území. Záleží na tom, kde to je, kolik toho je a kolik toho ukazují limity,“ řekl šéf AŠH-Eko Recyklace Vladimír Hošek.

„Nebudu se k tomu nyní vyjadřovat,“ reagoval na aktuální zjištění Petr Chvojka ze společnosti Chvojka odpady, který se zároveň ve firmě CZ Bijo podílel na sanaci areálu Tebasu v Praze-Vysočanech.

Poprask na vsi

Navážka do Trnové probíhala od loňského roku. Denně to bylo několik desítek nákladních aut. Bez ohledu na povahu navážené zeminy z toho byl v Trnové velký poprask kvůli zabláceným komunikacím a ucpaným silnicím s poničenými krajnicemi.

Developer se hájil tím, že zeminu potřebuje na výstavbu komunikací a na zarovnávání pozemků.

Česká inspekce životního prostředí však ještě před aktuálními výsledky chemických rozborů z Trnové v polovině února konstatovala, že se na pozemky naváží odpadní zemina. ČIŽP proto dala stavebnímu úřadu podnět k okamžitému přijetí opatření k zastavení nepovolených terénních úprav. Developer obvinil státní inspekci ze lži a pohrozil žalobami.

V lokalitě, kam nákladní auta přivážela zeminu, má vyrůst více než sto rodinných domů. Developer Domy Trnová pozemky rozprodal již v minulých letech. Kupujícím se developer zavázal, že do konce roku 2023 budou pozemky podle územního plánu v zastavitelné části obce, v lokalitě budou hotové inženýrské sítě a rozšířená čistička odpadních vod. Bez toho lidé nemohou začít domy stavět.

Nic z toho však splněné není. Developer tvrdí, že čelí šikaně ze strany obce. Ta to však odmítá, naopak viní Domy Trnová z porušování pravidel. Faktem je, že developerská firma začala stavět kanalizaci načerno. Nyní se snaží stavbu zlegalizovat žádostí o dodatečné stavební povolení. Bez povolení vznikly i umělý kopec a jezírko, které developer vytvořil v místě budoucí výstavby.

Doplnili jsme vyjádření zhotovitele stavby Jiřího Vojáčka z firmy HSMN.

Reklama

Doporučované