Hlavní obsah

Na pozemcích pro rodinné domy jsou jedovaté bifenyly, arzen i ropné látky

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Haldy zeminy navezené na pozemky soukromých majitelů do Trnové jsou zčásti kontaminované.

Reklama

Hygienici vyzvali obyvatele, aby nečerpali vodu ze studní. V zemině navezené na pozemky pro domy do obce Trnová v okrese Praha-západ našla Česká inspekce životního prostředí bifenyly, arzen a v jednom ze vzorků i ropné látky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na pozemcích ve středočeské obci Trnová u Jíloviště určených pro výstavbu rodinných domů se od loňska vrší zemina navážená nákladními automobily. Česká inspekce životního prostředí zjistila, že materiál je zčásti kontaminovaný. Redakce SZ Byznys nyní na základě zákona o svobodném přístupu k informacím získala detaily o rozsahu kontaminace.

Z protokolu o zkouškách zeminy vyplývá, že v odebraných vzorcích jsou nejen jedovaté polychlorované bifenyly. Nad povolenými limity byl ve vzorcích rovněž arzen a v jednom případě i ropné látky.

Zemina a zbytky ze staveb se do Trnové v okrese Praha-západ přivážely mimo jiné z areálu bývalého závodu na barvy a laky Tebas v Praze 9. Nákladní auta jezdila do Trnové od loňského léta. Místní developer a stavební firma se hájí tím, že materiál potřebují na výstavbu komunikací a zarovnávání pozemků, které již developer rozprodal koncovým vlastníkům. Česká inspekce životního prostředí podala kvůli kontaminaci trestní oznámení.

Nejhorší výsledky se týkají zmíněných bifenylů. V jednom ze vzorků jejich koncentrace překročila povolený limit dokonce 146násobně.

„Jako největší problém vidím PCB, tedy polychlorované bifenyly, které jsou toxické skoro na všechny způsoby. Jsou karcinogenní, pseudoestrogenní (napodobující účinky hormonů v těle - pozn. red.), kumulují se v tucích a přecházejí do mateřského mléka. Tady je to o řád více než limit,“ komentoval výsledky testů Josef Trögl, proděkan pro vědu Fakulty životního prostředí Univerzity J. E. Purkyně z Ústí nad Labem.

Naměřené hodnoty* kontaminace v obci Trnová:

Číslo vzorkuArzen Suma sedmi polychlorovaných bifenylůPolycyklické aromatické uhlovodíkyRopné látkyPřekročení limitu v násobcích Překročení limitu v procentech
121,32,1113
10,4238,46746
222,32,2123
27,314614500
320,92,09109
32,5150,24920
421,22,12112
40,98319,661866
521,52,1115
50,4579,14 814
611 3,66267
7208010,4940
817,61,76 76
83,21,17
Limity100,053200

* v miligramech na kilogram sušiny

Zdroj: ČIŽP a dopočet redakce

Ve většině odebraných vzorcích bylo nalezeno rovněž nadlimitní množství arzenu. To je látka, která kromě rakoviny může způsobovat například také vývojové poruchy.

„Arzen je toxická látka, která může mít vážné zdravotní důsledky pro lidi, pokud jsou mu dlouhodobě vystaveni. I malé množství arzenu může vyvolat toxické účinky na nervový systém, kůži a zvýšit riziko vzniku rakoviny. Navíc ekologická rizika spojená s kontaminací arzenem zahrnují negativní dopady na ekosystémy a biodiverzitu,“ uvedla specialistka na toxikologii Lenka McGachy z Ústavu chemie ochrany prostředí VŠCHT Praha.

Vědkyně ale zároveň poznamenala, že pro celkové posouzení rizika vyplývajícího z této kontaminace je nezbytné získat další data a informace. Současná analýza podle McGachy poskytuje pouze omezený pohled na situaci a není dostatečná k úplnému posouzení možných dopadů na lidské zdraví a životní prostředí. Česká inspekce životního prostředí chystá v lokalitě další testy.

Riziko pro vodu

„V případě vyluhování arzenu z půdy do podzemních vod může dojít ke kontaminaci studní, ze kterých mohou lidé čerpat vodu pro účely pitné vody nebo pro zalévání. Pokud se na půdě se zvýšeným obsahem arzenu pěstují či touto vodou zalévají rostliny, může docházet k jeho ukládání v nich, přičemž u těch jedlých je to způsob, jak dostat arzen do lidského organismu,“ popsala odbornice na toxické látky v životním prostředí Nikola Jelínek ze sdružení Arnika.

Ministerstvo zdravotnictví a krajská hygienická stanice minulý týden vytipovaly v Trnové studně na první vlnu testování vody na možnou kontaminaci, sdělila obec na svém webu.

Hygienici zároveň preventivně vyzvali všechny obyvatele Trnové využívající vodu ze studní i z obecního přivaděče, aby vodu ze studní neodebírali. Cílem je ochránit vodovodní řad před znečištěním.

„Nic ze zjištěných látek není moc těkavé ani moc dobře rozpustné ve vodě, takže bych nečekal ani nějakou významnou kontaminaci ovzduší nebo podzemních vod. Z dlouhodobého hlediska by se to však šířit mohlo. Otázka je, co je cílem projektu. Zahrádku bych na tomto podloží mít úplně nechtěl,“ podotkl proděkan Trögl z Fakulty životního prostředí UJEP.

Developerem projektu v Trnové je firma Domy Trnová místního podnikatele Jana Šefrny. Ten si na zajištění stavby najal firmu HSMN podnikatele Jiřího Vojáčka. Oba tvrdí, že o navážce kontaminovaného materiálu neměli tušení. Také Šefrna se kvůli případu obrátil na policii.

+6

„Trestní oznámení jsme podali minulý týden na neznámého pachatele. Necháme na policii, aby určila, kdo je za situaci zodpovědný. Podali jsme ho proto, že to jak naše klienty, tak nás neuvěřitelně poškozuje. Celou dobu dostával pan Vojáček testy materiálu, který mu vozili na stavbu, takže opravdu nechápu, jak je možné, že se sem něco takového vůbec dostalo,“ uvedl Šefrna ve vyjádření pro SZ Byznys.

Šéf Domů Trnová zároveň sdělil, že likvidace kontaminované navážky začne rychle. A to za pomoci firmy Aston - služby v ekologii, která se na odstraňování nebezpečných odpadů zaměřuje.

„Práce začnou už tento týden. Celé to necháme na firmě Aston, která tyto situace likviduje. Certifikovaná firma Aston určí postup a rozsah prací podle svého testování. Dopravci nám přislíbili, že celou dekontaminaci uhradí. Kam se materiál bude odvážet, to necháme na firmě Aston,“ řekl ve čtvrtek Šefrna z Domů Trnová.

Podle Šefrny navrhl firmu Aston jeho obchodní partner Vojáček ze společnosti HSMN. Inspekce s tím měla nejen souhlasit, ale přímo Aston doporučit, sdělil developer.

„Developer o záměru odvézt kontaminovanou zeminu inspekci dosud neinformoval. ČIŽP rovněž v žádném případě neodsouhlasila ani nedoporučila žádnou konkrétní společnost, která by odvoz zeminy měla provádět,“ reagovala mluvčí inspekce Miriam Loužecká.

Navíc samotní specialisté na odpady z Astonu popřeli, že by se v Trnové jakkoliv angažovali.

„Společnost Aston - služby v ekologii nemá s projektem Domy Trnová absolutně nic společného, kauzu sledujeme pouze z médií. Naše firma není zapojena do jakýchkoliv činností probíhajících v obci Trnová. To znamená: Nemáme s nikým ze zúčastněných uzavřen smluvní vztah a ani nejsme nikým pověřeni, abychom v této záležitosti cokoliv konali,“ sdělil jednatel Astonu Josef Mrázek.

Fotogalerie z veřejného jednání o situaci v Trnové 1. února:

+15

Představitel Astonu pouze potvrdil telefonickou konzultaci se spolumajitelem firmy AŠH-Eko Recyklace Vladimírem Hoškem ohledně případných nápravných opatřeních s tím, že schůzka se má uskutečnit až v příštím týdnu. Společnost AŠH-Eko Recyklace se podílela na navážení zeminy do Trnové. Také její šéf Hošek již dříve odmítl, že by firma ohledně Trnové udělala cokoliv špatně.

Podle ekologické inspekce navíc bude muset odvozu zeminy předcházet další testování. Celá oblast má totiž 18 hektarů a inspektoři zatím zkontrolovali jen část.

„ČIŽP doposud neprovedla odběry a testování celé lokality, ale pouze oblasti, kterou z dosavadního šetření vyhodnotila jako nejvíce rizikovou. K odvezení veškeré kontaminované zeminy je však podle názoru inspekce bezpodmínečně nutné prověřit celou oblast, která je značně rozsáhlá. ČIŽP v tuto chvíli není známo, že by developer nebo jiná osoba takovými informacemi disponovali,“ uvedla mluvčí ČIŽP.

Materiál navezený na pozemky do Trnové dále rozhrnovaly buldozery a bagry. Podle specialistky z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze je obecně nakládání s materiálem obsahujícím polychlorované bifenyly na stavbách riskantní.

„Vdechnutí prachových částic s obsahem PCB je také další možnou cestou expozice pro lidi, zejména pokud je se zeminou manipulováno například při stavbě, což může vést k uvolňování prachových částic obsahujících PCB do vzduchu. To může způsobit expozici lidí prostřednictvím dýchání znečištěného vzduchu,“ poznamenala Lenka McGachy z Ústavu chemie ochrany prostředí VŠCHT Praha. Opět ale dodala, že pro celkové posouzení rizika vyplývajícího z kontaminace v Trnové je nezbytné získat další data a informace.

Upravili jsme dopočítané hodnoty procentuálního překročení limitů.

Reklama

Doporučované