Hlavní obsah

Domy mají stát na půdě z chemičky. Ministr Hladík chce navážku prošetřit

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Na budoucích pozemcích pro rodinné domy v Trnové se vrší materiál, který zčásti pochází i z bývalého chemického areálu.

Reklama

Do kauzy obce Trnová sužované návozy zeminy se vložil ministr životního prostředí Petr Hladík. Ředitele České inspekce životního prostředí pověřil prošetřením případu. Materiál se vozil také z areálu bývalé chemičky v Praze 9.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Případem středočeské obce Trnová, do níž kamiony od minulého roku přivážely velké množství zeminy z bývalého chemického areálu, se začal zabývat ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Haldy materiálu z bývalého závodu na barvy a laky v Praze-Vysočanech končí na pozemcích určených pro budoucí výstavbu rodinných domů. Developer z Trnové tvrdí, že zeminu potřebuje na výstavbu komunikací a zarovnávání pozemků.

„Situaci v obci Trnová intenzivně sleduji. Proto jsem také pověřil ředitele České inspekce životního prostředí, aby celou záležitost s možnými návozy kontaminované zeminy prošetřil. Informoval mě, že inspekce v obci provedla místní šetření a bude pokračovat dalšími úkony. Je to nyní priorita a ČIŽP intenzivně koná,“ sdělil ministr Hladík na dotaz SZ Byznys.

Inspekce životního prostředí potvrdila zapojení do případu již minulý týden. Obec dala podnět inspekci jen krátce poté, co redakce SZ Byznys zveřejnila zjištění, že se materiál vozí do Trnové z lokality po bývalém závodu na barvy a laky Tebas v Praze 9 zanesené v Systému evidence kontaminovaných míst.

Redakce se nyní snažila u inspekce zjistit, zda již v Trnové na navážkách odebrala vzorky. Stejně tak padl dotaz, zda při odběrech vzorků inspektoři zohlední fakt, že se na místo vozí zemina i z dalších lokalit a může tak docházet k mísení s navážkou z bývalého Tebasu.

„ČIŽP již v obci Trnová provedla místní šetření. Následovat budou další úkony šetření. Mimo jiné kontrola subjektů, které se na navážení zeminy do lokality mohly podílet. Inspektoři prošetří i podezření z návozů zemin z lokality ‚Tebas‘ v Praze 9 do Trnové. S ohledem na probíhající kontrolní činnost nemůžeme momentálně poskytnout bližší informace. Situace v lokalitě Trnová však je a bude předmětem důkladného šetření ze strany ČIŽP,“ uvedla tisková zástupkyně inspekce Miriam Loužecká.

Místo v Trnové, kde končí navážený materiál:

Po publikaci informací o původu velké části zeminy navážené do Trnové svolala místní radnice setkání s občany.

Akce se účastnili i místní developer Jan Šefrna z firmy Domy Trnová a Jiří Vojáček ze společnosti HSMN, kteří za navážkou zeminy do Trnové stojí. Na schůzi nebyla nouze o emoce. Hlavním požadavkem místních obyvatel bylo, aby developer okamžitě zastavil proud nákladních aut do Trnové. Obec jinak pohrozila podáním návrhu na předběžné opatření, kterým by soud do vyřešení celé věci navážení zeminy zakázal.

+15

„Na návrhu pro soud se pracuje. V jakém bude rozsahu, upřesníme po jeho vypracování. Mělo by to být v tomto týdnu,“ sdělil starosta Trnové Zdeněk Pekárek.

Starosta se zároveň pokusil rozbouřené nálady mezi obyvateli Trnové uklidnit sdělením vyvěšeným v pondělí na webu obce.

„Chápeme, že se jedná o velmi palčivé téma, ale znovu zdůrazňuji, že podle společnosti, která byla odpovědným řešitelem sanace a podle telefonického rozhovoru s ČIŽP, zemina, která by se sem sice neměla vozit, ale vozí, nemá být životu nebezpečná,“ uvedl Pekárek v prohlášení adresovaném spoluobčanům.

„Celou situaci budeme samozřejmě řešit dále, jednáme o možnosti poskytnutí protokolů o sanaci a budeme samozřejmě vyžadovat i odběry vzorků, abychom si všichni byli alespoň trochu více jistí,“ dodal starosta.

O nezávadnosti zeminy opakovaně ujišťují také všechny zúčastněné firmy. Organizátor stavby Jiří Vojáček ze společnosti HSMN ukázal redakci výsledky rozborů zeminy z pražské Harfy, kde se areál po bývalé výrobně barev a laků nachází.

Zkušební protokoly vystavené na podzim 2023 analytickou laboratoří Monitoring ukazují, že všechny odebrané vzorky vyhovují limitům na obsah nebezpečných látek. Stejné podklady poskytla redakci i developerská společnost Central Group, která na místě bývalého Tebasu staví bytový projekt Harfa Living.

+5

Vzorky na stavbě v Praze 9, jejichž výsledky poskytl redakci Central Group, odebrala a do laboratoře doručila firma Chvojka odpady. Laboratoř Monitoring v rozboru výslovně uvedla, že výsledky analýz se týkají jen uvedených vzorků.

Výsledky analýz, které redakci ukázal šéf HSMN Vojáček, odebrala na Harfě přímo pracovnice laboratoře Monitoring. Rozbory si v tomto případě objednala firma Stroje a Služby vystupující též pod značkou A1 Demolice, jejíž automobily se podílely na přepravě materiálu z Harfy do Trnové.

Ujišťování o nezávadnosti

Jednatel firmy Chvojka odpady Petr Chvojka redakci ujistil, že všechny odběry proběhly v pořádku a do Trnové se nic kontaminovaného nedostává. Podobně se vyjádřil i šéf A1 Demolice Petr Šimek.

V příloze k protokolu o odběru vzorků z Harfy ukázané šéfem stavby v Trnové Jiřím Vojáčkem jsou na mapě zanesená tři místa, kde se uskutečnily hloubkové sondy při odběru vzorků. Nacházejí se přibližně v místech, kde se dříve nacházely administrativní, nikoliv výrobní budovy bývalého Tebasu.

+6

Redakce SZ Byznys se tedy přímo developera Central Group zeptala, jak testování probíhalo a kde se vzorky odebíraly.

„Testování probíhalo napříč areálem v několika vlnách. Jsme připraveni toto doložit orgánům veřejné správy,“ řekl mluvčí Central Group Ondřej Šťastný.

„Dekontaminace areálu probíhala v několika fázích a její úspěšné dokončení prokazuje jak stanovisko České inspekce životního prostředí, tak i výsledky následného testování nezávislou laboratoří. Demolici i následnou likvidaci materiálu pro naši společnost zajišťují dodavatelé, kteří mají na tyto odborné činnosti oprávnění. Ti jsou zodpovědní za to, že likvidace i skládkování budou provedeny bezpečně a v souladu se zákonnými požadavky,“ doplnil zástupce Central Group.

Stop Harfě

Náklaďáky do Trnové se zeminou mezitím proudí dál. Podle Vojáčka z HSMN, ale již nepřijíždějí z pražské Harfy, kde se areál po bývalé výrobně barev a laků nachází.

„Navážení materiálu z Harfy jsme zastavili. Auta jezdí jen z jiných lokalit, například z Radlické nebo Lysolají. Dvě auta z Harfy se k nám sice dostala, ale přepravní firmě jsem řekl, ať si to naloží a odvezou zpátky,“ řekl v úterý dopoledne Vojáček.

Od podnikatele Šefrny si lidé na pozemcích, kde nyní končí navážka, v minulých třech letech kupovali parcely na budoucí rodinné domy. Celkem to bylo více než sto pozemků.

Stavět na nich ale zatím nelze. A to nejen kvůli chybějícímu územnímu plánu, ale také kvůli černé stavbě kanalizace, do níž se Šefrna pustil, nebo kvůli nedostatečné kapacitě místní čističky odpadních vod. Také rozšíření čističky má zajistit Šefrna. Ve smlouvách s kupujícími pozemků je uvedeno, že vše mělo být připravené do konce roku 2023.

Developer Šefrna ujišťuje, že v případě čističky má zajištěné její vlastnické převzetí a rozšíření ještě letos. Původně však to samé sliboval již minulý rok. V případě černé stavby kanalizace požádal o její dodatečné povolení.

Reklama

Doporučované