Hlavní obsah

Haldy navezené z bývalé chemičky do obce prověří inspekce životního prostředí

Foto: Daniel Novák

Materiál přivezený do Trnové obsahuje viditelně i zbytky staveb.

Reklama

Navážku zeminy a dalšího materiálu přiváženého ve velkém do obce Trnová u Prahy prošetří Česká inspekce životního prostředí. Jak již redakce SZ Byznys upozornila, hlína a zbytky staveb pocházejí z bývalého chemického závodu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do středočeské obce Trnová v Praze-západ se vydají kontroloři České inspekce životního prostředí. Stane se to poté, co redakce SZ Byznys informovala o původu zeminy a dalšího materiálu, který do obce nechává ve velkém přivážet místní developer a stavební firma. Do té doby nikdo v Trnové informace o původu navážky neměl. V minulých týdnech jezdily do obce desítky nákladních vozů denně.

Haldy pocházejí z bývalého závodu na barvy a laky Tebas v Praze 9, který patřil mezi kontaminované lokality. Všechny zúčastněné společnosti se však odvolávají na laboratorní testy, že zemina kontaminovaná není. Developer z Trnové uvádí, že materiál použije jako podloží pod budované komunikace u pozemků pro budoucí rodinné domy.

„Mohu potvrdit, že jsme obdrželi podnět od obce Trnová. Oblastní inspektorát Praha provede v nejbližší době kontrolu na místě. Na základě výsledků kontroly budou ze strany ČIŽP následovat případné další kroky,“ sdělila bez dalších podrobností zástupkyně České inspekce životního prostředí Miriam Loužecká.

„Hlavní problém je, že nikdo nechce definovat, zda se jedná o nepovolenou skládku, nebo ne,“ odtušil starosta Trnové Zdeněk Pekárek.

„Vzhledem k tomu, jaké množství se do Trnové denně naváží, nabyli jsme přesvědčení, že se již nejedná o materiál na výstavbu silnic, ale o nelegální skládku. Na základě těchto zjištění jsme zaslali na stavební úřad žádost o přešetření, zda developer jedná v mezích zákona“ uvedl již dříve starosta.

Vedlejší produkt, nebo odpad?

Stavbu v Trnové má na starosti stavební firma HSMN. Její šéf Jiří Vojáček zdůraznil, že do Trnové se nevozí stavební odpad, ale takzvaný vedlejší produkt. Takto se obecně označuje právě například zemina ze staveb, která poté najde nové využití. Na zacházení s vedlejšími produkty se tak nevztahují podmínky jako pro nakládání s odpady.

„Všechno je to materiál potřebný pro výstavbu komunikací,“ řekl majitel realitní společnosti Domy Trnová Jan Šefrna.

+10

Obec po zprávách SZ Byznys svolala na čtvrtek mimořádné setkání s občany. Cílem je zodpovědět otázky ohledně aktuální situace s výstavbou a navážkou zeminy. Ve vsi totiž informace vzbudily rozruch. Akce se mají zúčastnit kromě zástupců místní radnice i developer a zástupce stavební firmy.

Česká inspekce životního prostředí již dříve řešila řadu případů, kdy se z „vedlejšího produktu“ vyklubal pouhý stavební odpad. Například v roce 2022 se to týkalo navážky výkopové zeminy v severočeském Prunéřově. Stavební firma APB - Plzeň za to tehdy dostala pokutu 300 tisíc korun.

Neoprávněné nakládání s odpady ohrožujícími životní prostředí je však i trestným činem s horní sazbou až pět let vězení.

Otazníky v Trnové ale zdaleka nevzbuzuje jen navezená zemina. Developer Domy Trnová tam v minulých letech prodal více než sto parcel na výstavbu rodinných domů. Kupujícím firma přislíbila, a mnohdy se k tomu i smluvně zavázala, že do konce roku budou splněné všechny podmínky pro zahájení výstavby domů. Konkrétně že se pozemky z hlediska územního plánu dostanou do zastavitelné části obce a ve vsi dojde k rozšíření čističky odpadních vod, která má přejít do vlastnictví developera.

Nic z toho však zatím splněné nebylo. Developer obviňuje obec z šikany a sabotování výstavby. Obec nezůstává druhé straně nic dlužna. Všechna obvinění odmítá, a naopak dává podněty úřadům na prošetření zákonnosti postupu Domů Trnová.

Developer rovněž sliboval, že do konce roku 2023 budou k pozemkům přivedené inženýrské sítě a komunikace. Kanalizaci sice firma Domy Trnová začala stavět, ale načerno. Nyní žádá o dodatečné stavební povolení. Vedle toho se snaží v lokalitě udělat komunikace. Právě pod ně má směřovat navážená zemina.

Reklama

Doporučované