Hlavní obsah

Malá obec se bojí, že jí za humny roste skládka. Nedokáže s tím nic dělat

Foto: Daniel Novák

Takto vypadá hlavní ulice v Trnové u Prahy.

Reklama

Materiál na stavbu silnic, nebo černá skládka? V Trnové u Prahy se rozhořel konflikt mezi místními, radnicí a developerem kvůli desítkám náklaďáků vozících denně haldy hlíny a stavebního odpadu do obce. Do vřavy zasáhla i policie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

U vjezdu na pozemky soukromého developera v Trnové v okrese Praha-západ stojí policejní auto. Dva policisté z Mníšku pod Brdy přivolaní místními obyvateli právě sledují, jak do areálu vjíždí jeden zabahněný náklaďák za druhým. Nákladní auta ale zeminu a stavební odpad nevozí ze stavby, ale naopak na místo budoucích stavebních parcel. V jednu chvíli tam za sebou stojí až deset vozů čekajících na odbavení. Další náklaďáky se pohybují po rozsáhlém pozemku.

Nánosy bahna se na silnici táhnou od rozcestí za Jílovištěm až do samotné Trnové. Místním obyvatelů se to samozřejmě nelíbí a svou nevoli vyjadřují zhusta nejen na sociálních sítích, ale i přímo na ulici.

„Tenhle bordel je tu každý den, každý den. Až se něco na silnici stane, bude z toho velký pr***r,“ přišel jeden z místních vynadat stavbyvedoucímu Jiřímu Vojáčkovi z firmy HSMN, která má stavbu na starosti.

„Jezdí tu jedno nákladní auto za druhým, na silnici se jim jen obtížně vyhnete. Všichni jsou z toho jen naštvaní,“ pokračoval v lamentaci místní občan.

Vojáček jen krátce předtím seskočil ze zametacího vozu, kterým se snažil dát ulici alespoň trochu do pořádku. Sám ale uznal, že si jeho stroj se záplavou bahna příliš rady neví. A současně připustil, že se místním obyvatelům nediví, že nadávají. A policistům i reportérovi popsal, co všechno udělá, aby ulice nevypadala jako bahenní řečiště.

„Roztál sníh a taháme bláto. Přivolali jsme firmu Prostor, která přiveze kropicí vůz a smeták,“ řekl Jiří Vojáček, který je kromě obsluhy čisticího stroje i majitelem říčanské firmy HSMN, jež má stavbu v Trnové na starosti. „Postaráme se o to, aby tu v příštích dnech už takový nepořádek nebyl,“ ujišťoval v úterý Vojáček.

Pozemky v Trnové, kam se v současnosti vozí zemina a stavební odpad:

Společnost Prostor patří rodině podnikatele Jana Kočky. Podle Vojáčka poptali její služby proto, že z areálu Prostoru v pražské Chuchli je to do Trnové nejblíže.

„Když je takto mokro, tak je silnice v tomto stavu kluzká a nebezpečná. Od prosince se situace velmi zhoršila. Policie se na vyzvání dostaví, ale nic nezmůže,“ řekl další místní obyvatel Ján Potanka.

„Je to masakr. Večer silnici umyjí, ale ráno je zas všude bahno. Podívejte se, jak vypadá moje auto. Dneska ráno jsem ho přitom vytáhla čisté z garáže,“ ukazuje na zablácený vůz jedna z místních obyvatelek, která si z obav před blíže neurčeným nátlakem nepřála uvést jméno. „Hlavní problém ale je, že se těm náklaďákům na silnici nejde ani pořádně vyhnout,“ dodala.

Pokuty za bahno

Přítomní policisté skutečně potvrzují, že s touto situací mnoho nezmůžou. Maximálně je to podle strážců zákona přestupek, který ale stavební firma vzápětí umenšuje tím, že se snaží dát komunikace alespoň trochu do pořádku.

Situace se však vyhrotila ve čtvrtek. „Policisté začali pokutovat každé, byť jen trochu znečištěné nákladní auto vyjíždějící ze stavby,“ sdělil majitel developerské firmy Domy Trnová Jan Šefrna, který stojí za projektem na výstavbu rodinných domů.

Situaci řeší také na městském úřadě v Černošicích.

„Vedeme dvě přestupková řízení. Kvůli nepovolenému ukládání odpadů na zemědělskou půdu a ohledně nepovolených vodních staveb,“ sdělil Zdeněk Vyskočil z odboru životního prostředí radnice v Černošicích.

„Stavební firma snaží silnici čistit, to je potřeba ocenit. Spíš jde ale o to, že těžké náklaďáky ničí příjezdovou silnici, která je tu jediná,“ podotkl další z občanů Trnové Tomáš Kubina. Developerská firma Domy Trnová proto slíbila, že poničenou silnici na své náklady opraví.

Samotná masivní navážka ale vzbuzuje nevoli také na radnici v Trnové. A na situaci v obci již v prosinci upozornil i investigativní pořad Případy Josefa Klímy v televizi Prima.

„Stavebník denně naváží do obce Trnová desítky kamionů s úlomky betonů a cihel a výkopové zeminy a toto vydává za materiál k výstavbě silnic, na které má stavební povolení. Stavebník sice dodatečně nahlásil vyjmutí některých pozemků ze zemědělského půdního fondu, aby tam mohl tento materiál pro výstavbu silnic uložit, ale prokazatelně ukládají ‚návoz‘ i na pozemky, které ze zemědělského půdního fondu nejsou vyjmuty,“ řekl starosta Trnové Zdeněk Pekárek.

+10

„Vzhledem k tomu, jaké množství se do Trnové denně naváží, nabyli jsme přesvědčení, že se již nejedná o materiál na výstavbu silnic, ale o nelegální skládku. Na základě těchto zjištění jsme zaslali na stavební úřad žádost o přešetření, zda developer jedná v mezích zákona“ dodal starosta.

Avšak developer Domy Trnová i stavební firma HSMN jakékoliv pochybnosti o povaze navážky odmítají. „Všechno je to materiál potřebný pro výstavbu komunikací,“ podotkl majitel společnosti Domy Trnová Jan Šefrna.

Nezůstane nic

„Vozí se sem hlína a materiál pod komunikace,“ vyjádřil se shodně šéf stavební firmy HSMN Vojáček. „Je toho hodně, ale je to součástí platného stavebního povolení na komunikace,“ doplnil developer Šefrna.

Velké množství dovážené zeminy vysvětluje Vojáček nutností vyrovnat výškové rozdíly v tělese budoucí komunikace a dostat ji do výšky v souladu s projektovou dokumentací.

Pro haldy materiálu, který silně připomíná stavební odpad, používá stavbyvedoucí pouze termíny „cihlový“ nebo „betonový recyklát“. Vše podle Vojáčka skončí v podloží budoucích ulic a obrubníků. „Nic tu nezbyde,“ slibuje při pohledu na hromady materiálu.

Faktem ale je, že na pozemcích je vidět kromě hald a navážejících náklaďáků také pracující bagry a buldozery, které navážku nějak zpracovávají.

Kvůli vyslovenému podezření ze strany starosty Trnové, že je to minimálně zčásti černá skládka, zjišťovala redakce u developera i stavební firmy, zda jim za návoz zeminy a pozůstatků ze staveb někdo platí.

„Mně přímo za to nikdo neplatí. Platí panu Vojáčkovi (stavbyvedoucímu a majiteli stavební firmy HSMN – pozn. red.), který za to dodělává stavbu,“ řekl šéf Domů Trnová Šefrna.

Vojáček však přímo na místě stavby popřel, že by za navážený materiál něco inkasoval.

„Je to z deponií, kde se zemina nakládá a vozí se k nám. My si víceméně platíme jenom dopravu. Přijímáme tu pouze vedlejší produkt, nepřijímáme odpad,“ uvedl šéf stavební firmy HSMN. Přesný původ navážky podle svého vyjádření nezná.

Přivážený materiál končí na pozemcích lidí, kteří si od Domů Trnová koupili parcely pro budoucí výstavbu. Podle developera ale všichni vlastníci o navážkách vědí.

„Pan Vojáček všechny majitele pozemků obeslal. Navíc po nás většina vlastníků chce, abychom jim po schválení územního plánu zařídili i terénní úpravy a pozemky jim srovnali,“ vysvětlil Jan Šefrna z Domů Trnová.

Černá stavba

Napjaté vztahy mezi developerem Domy Trnová a obcí ovšem zdaleka nezpůsobily jen navážené haldy zeminy a stavebního odpadu.

Jak již redakce SZ Byznys popsala, začal developer stavbu kanalizace bez stavebního povolení. Investor se obhajuje tím, že měl ze stavebního úřadu ujištění, že může stavbu začít pouze na základě územního rozhodnutí. To je razítko, které předchází stavebnímu povolení.

„Zahájení stavby bez stavebního povolení tu sice vzniklo, ale nevědomky. Mysleli jsme, že stavební povolení je, ale ukázalo se, že není,“ vylíčil stavbyvedoucí Vojáček z firmy HSMN.

Developer se nyní snaží stavbu zlegalizovat prostřednictvím již podané žádosti o dodatečné stavební povolení. Jenže je zřejmé, že úřad v Černošicích nedá razítko jen tak.

„Vydání dodatečného stavebního povolení na sítě v současnosti nepřipadá do úvahy. Podmínkou pro jeho vydání je rozšíření čističky odpadních vod v Trnové,“ uvedla Marcela Dvořáčková, která má na městském úřadu v Černošicích na starosti vodohospodářské stavby.

A rozšíření čističky není jen podmínkou pro povolení na stavbu kanalizace, ale i pro stavební povolení k samotným budoucím rodinným domům. Bez nových kapacit pro čištění vody nikdo razítko od úřadu na stavbu nedostane. A aby nebylo komplikací málo, tak další podmínkou pro vydání budoucích stavebních povolení na rodinné domy je nový územní plán, který obec stále ještě nemá.

Trubky v ruských rukou

Aby situace byla ještě složitější, tak kanalizace a vodovody v Trnové nepatří obci. Dlouhé roky vlastnila infrastrukturu firma ze Seychelských ostrovů s neznámými vlastníky. Jak již redakce SZ Byznys upozornila, loni tento majetek včetně čističky přešel do rukou firmy Avangard Trust s ruskými vlastníky. Trnová je mimochodem dlouhé roky známá velkým počtem ruskojazyčných osob včetně prominentních jmen z Ruska. Rusové ostatně původně byli i za novou výstavbou v obci.

Majitel developerské firmy Domy Trnová Šefrna opakovaně uvádí, že má s ruskými majiteli infrastruktury dohodu o jejím převzetí. Má k tomu dojít v okamžiku, kdy všechny úřady vyjádří s projektem na rozšíření čistírny souhlas. Pro místní je přitom rozšíření čističky odpadních vod další zásadní téma.

„Štve mě, že developer slíbil rekonstruovat čističku, ale stále je to v nedohlednu,“ poznamenal obyvatel Trnové Tomáš Kubina.

Původně plánoval developer Šefrna zajistit rozšíření čističky již minulý rok. Nyní hovoří o tom, že provozuschopná v rozšířeném provedení by měla být letos v květnu. Rychlost vysvětluje tím, že nebude potřeba složitá výstavba nového zařízení, ale použije již hotové moduly s membránovou technologií.

Podle černošického úřadu ale použitá technologie dobu schvalovacího procesu nijak nezkrátí. „Žádné schvalování nemůže být kratší, bude to standardní projednávání,“ podotkla Dvořáčková z městského úřadu v Černošicích. Úřad podle ní zatím neobdržel k plánovanému rozšíření čističky ani žádnou dokumentaci.

Situace v Trnové je tak nyní opravdu napjatá. Developerská firma Domy Trnová například mluví přímo o šikaně ze strany obce.

„Chování některých členů zastupitelstva Trnové má vážné důsledky na novou výstavbu, rozvoj obce a investice developera. Zvažujeme odpovídající právní kroky, protože jak firmě, tak našim klientům vzniká nemalá škoda, které se budeme soudně domáhat. Budu chránit své zájmy, zájmy klientů a dalších vlastníků pozemků, abych zajistil, že projekt bude přínosem pro celou komunitu, jak bylo původně plánováno,“ uvedl developer Jan Šefrna.

„Pokud se jedná o sabotování výstavby, není nám známá žádná taková činnost ze strany obce, která by nějakou výstavbu blokovala. V obci totiž není možnost jakékoliv výstavby z důvodu jak nedostatečné kapacity čistírny odpadních vod, o čemž rozhoduje provozovatel kanalizační infrastruktury, tak na některých pozemcích i proto, že nejsou součástí zastavěného území obce,“ reagoval starosta Trnové Zdeněk Pekárek.

Spor o dělo

Developer Šefrna připustil, že některé věci mohl udělat lépe. „Ne všechno se asi dělá tak, jak by se mělo dělat. Ale nemyslím, že bych to pro obec myslel blbě. Za své peníze jsem udělal například park a pro děti bobovací kopec, který ještě nechávám zasněžovat,“ popsal.

Přitom i umělé zasněžování zmíněného uměle vytvořeného kopce pro bobování se kvůli hluku ze sněžných děl stalo dalším konfliktním bodem mezi investorem a obcí. Někteří z místních si na hluk stěžovali. Developer se brání tím, že děla splňují všechny hlukové normy.

Reklama

Doporučované