Hlavní obsah

Obec a developer si jdou po krku. V sázce jsou pozemky na rodinné domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Daniel Novák

Hlavní ulice v Trnové na rozhraní staré a nové části obce

Reklama

Ve středočeské obci Trnová na dohled od vysílače Cukrák zuří tvrdý boj mezi místním developerem a radnicí. V sázce je zájem velkého množství lidí, kteří si tam od investora koupili pozemky na rodinné domy, ale stavět nemůžou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve vsi Trnová nedaleko Prahy vypukl ostrý konflikt mezi místní radnicí a společností Domy Trnová místního developera Jana Šefrny. Obě strany se obviňují z nefér postupů a vyhrožují si právním postihem.

Zatímco developer obviňuje obec ze šikany a sabotování velkého projektu rodinných domů, radnice předhazuje investorovi, že nedbá na stavební předpisy, a podezírá ho z vytváření černé skládky.

Jak již redakce SZ Byznys popsala, v obci to v posledních měsících vře hlavně kvůli velkému množství zeminy, které developer nechává navážet na pozemky, na nichž mají v budoucnu vyrůst rodinné domy. Investor tvrdí, že materiál potřebuje na výstavbu komunikací. Radnice vyjadřuje obavu, že je to minimálně zčásti nelegální skládka.

Obě strany se přitom potřebují. Firma Domy Trnová místního podnikatele Jana Šefrny vlastní v obci polovinu komunikací včetně osvětlení. Šefrna navíc tvrdí, že ovládne i místní vodovod, kanalizaci a čističku odpadních vod. A to na základě dohody s ruskými majiteli firmy Avangard Trust, jimž vodohospodářská infrastruktura v současnosti patří.

Na druhou stranu se developerská společnost Domy Trnová neobejde bez vstřícných kroků místní radnice a dalších úřadů. Firma totiž v obci v posledních třech letech prodala lidem velké množství pozemků pro budoucí výstavbu rodinných domů. S příslibem, že všechny podmínky pro novou výstavbu budou splněné do konce roku 2023.

Jenže na pozemcích zatím stále stavět nelze. V první řadě to z velké části stále ještě nejsou stavební pozemky, ale zemědělská půda, vyplývá z katastru nemovitostí. Takže je bude potřeba vyjmout ze zemědělského půdního fondu.

Čekání na razítka

Samo o sobě to však stavbu ještě zdaleka neumožní. Stavební povolení na nové rodinné domy nebude možné vydávat, dokud nebude mít Trnová nový územní plán. Tedy dokument, který stanoví, co a kde je možné stavět. Obec nyní k návrhu nového územního plánu vypořádává připomínky, ale žádné datum pro přijetí plánu stanovené není.

Ani nový územní plán však nebude stačit k tomu, aby na pozemcích v Trnové mohly vznikat nové rodinné domy. Nejdříve se bude muset zvětšit čistička odpadních vod. Kapacita té současné už totiž neumožňuje připojit ani jeden dům navíc.

„Stavební povolení není možné vydávat z důvodu nesplnění podmínky územního rozhodnutí o napojení všech nových rodinných domů na kanalizaci,“ shrnul starosta obce Zdeněk Pekárek.

Jak již bylo zmíněno, čistička i s kanalizací a vodovodem je v soukromých rukou, a sice firmy Avangard Trust ovládané ruskými vlastníky. Po dohodě na zvětšení kapacity čističky s příslušnými úřady má zařízení i s infrastrukturou přejít do rukou developera Domy Trnová podnikatele Šefrny. Alespoň tak to podává sám Šefrna.

Ať to bude s vlastnictvím čističky jakkoliv, tak k jejímu rozšíření bude vlastník opět potřebovat řadu razítek. Ani v tomto případě řízení na městském úřadu v Černošicích zatím nezačalo.

Divoká výstavba

V neposlední řadě závisí osud projektu na výstavbu rodinných domů na výstavbě inženýrských sítí, které mají být k budoucím parcelám přivedené. Developer Domy Trnová skutečně začal tyto sítě v minulém roce stavět. Jenže bez stavebního povolení, tedy načerno.

Investor se hájí tím, že ze stavebního úřadu měl informaci, že výstavbu sítí může začít i na základě územního rozhodnutí. To je razítko předcházející stavebnímu povolení.

Jenže bez stavebního povolení ze zákona stavět podobné stavby nelze. Městský úřad v Černošicích proto v dubnu 2023 zahájil řízení o odstranění stavby.

Developer však vyrukoval s protitahem. Na městském úřadu v Černošicích požádal o dodatečné povolení stavby. Což je krok, který ze zákona automaticky zastaví řízení o odstranění stavby. Tím však celá věc skončit nemusí.

„Obecně, když máte černou stavbu, zahájí se řízení o odstranění stavby. Pokud zažádají o dodatečné povolení, tak se řízení o odstranění stavby zastaví. A může to skončit dvěma způsoby. Prvním je, že se stavba povolí. Druhým je, že se řízení o dodatečném povolení zastaví a tím se opět bude pokračovat v řízení o odstranění stavby. A výsledkem může být skutečně odstranění stavby,“ popsala obecně Marcela Dvořáčková, která má na černošickém úřadu na starosti vodoprávní agendu.

Místo plánované výstavby v Trnové:

Vztahy mezi developerskou firmou Domy Trnová a radnicí se zhoršily v minulém roce. V době, kdy měl developer na krku řízení o odstranění černé stavby, obvinil radnici z nestandardních požadavků.

„Máme naplánovaný polyfunkční dům, kde je naplánovaná určitá vybavenost včetně bytů. Starosta se na to původně tvářil, že je to super. Když ale řekl, že chce pro obec deset bytů nebo padesát milionů korun, tak jsme se rozešli ve zlém. To je totiž nestandardní. Od té doby začala chodit na úřady různá udání a komplikace. Do té doby bylo všechno v pohodě,“ popsal loni developer.

Radnice se k tomu přímo nevyjádřila. „Se společností Domy Trnová je obec v kontaktu a jednání o možné výstavbě občanské vybavenosti stále probíhají. Zatím není možné výsledek předjímat,“ reagoval tehdy starosta Pekárek.

Takto vypadá aktuální situace v Trnové kvůli navážení materiálu na budoucí stavební pozemky:

+10

Ve stejné době, tedy na jaře 2023, došlo v Trnové ještě k další významné události. Do té doby vlastnila čističku odpadních vod, kanalizaci a vodovod v obci dlouhé roky neprůhledná firma S.O.N.Y. International Proprietary řízená rusko-izraelským Michailem Kindlerem. Ten byl rovněž dlouho jedním z hlavních aktérů výstavby nových rodinných domů v Trnové.

Loni v dubnu však infrastrukturu včetně čističky koupila firma Avangard Trust ovládaná ruským podnikatelem Vitalijem Postnikovem. Developer Jan Šefrna ze společnosti Domy Trnová následně oznámil, že má s Postnikovem dohodu, že infrastruktura nakonec skončí u něj.

„Postnikov měl s Kindlerem lepší vztahy,“ vysvětlil Šefrna, proč se trubky a čistička v obci k němu dostávají oklikou přes Avangard Trust.

Problémové Seychely

Obec tehdy změnu vlastníka vodovodu a kanalizace přivítala. Se seychelskou společností S.O.N.Y. International Proprietary totiž Trnová neměla nejlepší vztahy.

„Bohužel s minulým vlastníkem (S.O.N.Y International Proprietary – pozn. red.) nebyla možná žádná dohoda, teď se otevírá alespoň nějaká možnost k jednáním, jak dále postupovat. Pokud se jedná o čistírnu odpadních vod, tak doufáme v brzkou intenzifikaci, neboť kvůli nedostatečné kapacitě není možné stavět,“ uvedl loni v červnu starosta Trnové Zdeněk Pekárek.

Jenže mezitím se vztahy mezi obcí a developerem Domy Trnová opět zhoršily a nastalo nové kolo vzájemných přestřelek. Ze strany developera dokonce padlo v listopadu trestní oznámení na starostu Trnové Pekárka kvůli podezření na zneužití pravomoci úřední osoby. Policie však věc v první polovině prosince založila a nezahájila žádné úkony v trestním řízení.

Radnice pak na konci prosince přišla s protitahem. Po schválení kroku zastupitelstvem oslovila majitele Avangard Trustu s nabídkou na směnu jeho infrastruktury v Trnové včetně čističky za obecní pozemek. Pokud by na to kývl, znamenalo by to vyšachování developera Šefrny a jeho Domů Trnová ze hry o trubky v obci. Avangard Trust však nabídku oslyšel.

Nabídka majetku zdarma

S dalším originálním tahem v této partii přišel jen o pár dní později developer. Prostřednictvím místostarosty poslal obci návrh bodů na další jednání zastupitelstva.

Domy Trnová v obci vlastní přibližně polovinu komunikací a osvětlení. Zároveň se podle svého tvrzení mají stát majitelem kanalizace a vodovodu. To vše společnost nabídla obci zdarma, a to včetně zrekonstruované čističky odpadních vod.

Závěrečným bodem zaslané žádosti byla „debata o návrhu a podmínkách převodu“. Podmínky nabídky už dokument více neupřesnil.

„Od obce jsem žádal, aby nechali územní plán, jak byl původně. Protože oni například v polyfunkčním domě, který plánuji, vyškrtli ubytovací funkci. Původní znění ale bylo zcela jiné. Jinak tím působí škody ve stovkách milionů korun, což nevím, jestli si plně uvědomují,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys Šefrna.

Radnice na nabídku písemně odpověděla. Poukázala na skutečnost, že Šefrna mluví o plánovaném převzetí kanalizace a vodovodu již od roku 2021, ale zatím se nic nestalo.

„Na naši nabídku jsme jako obec zatím nedostali žádnou odpověď, a i když na řadě jednání vystupujete jako budoucí vlastník, bylo by tedy předčasné o vaší nabídce na převod čistírny odpadních vod dále jednat, neboť jak je patrné z obchodního rejstříku, v současnosti vlastníka ani nezastupujete jako jednatel, ani nám nebyla předložena žádná plná moc, která by vás opravňovala k zastupování společnosti Avangard Trust v jednání o možnosti jakéhokoliv převodu infrastruktury, kterou vlastní,“ napsala radnice Šefrnovi.

Pokud se developerská společnost Domy Trnová s obcí nedohodne, má v záloze ještě krajní řešení. Tím je prodej svého majetku, tedy například části infrastruktury v obci nebo pozemku určeného na komerční výstavbu, blíže neurčené zahraniční společnosti.

„Mám nabídku od zahraničního developera, který mi nabízí, že po rekonstrukci čističky všechno převezme včetně silnic. Lidé v Trnové v současnosti nemají věcná břemena na vjezdy, ale je možné, že ten případný nový majitel bude za vjezdy vybírat peníze. Já jsem to nedělal, i když bych na tom peníze vydělat mohl. Ale jsem ve fázi, kdy už jsem fakt hodně naštvaný,“ uzavřel Jan Šefrna z Domů Trnová.

Reklama

Doporučované