Hlavní obsah

Zemina navážená do obce je odpad, hlásí inspekce. Developer hrozí žalobami

Foto: ČIŽP

Pozemky v Trnové, jak je zachytil dron pracovníků České inspekce životního prostředí.

Reklama

Developer Domy Trnová hrozí České inspekci životního prostředí žalobami kvůli údajné hrozbě finančních škod. A to poté, co ČIŽP označila zeminu přiváženou do obce za odpad. Podle firmy je to materiál na stavbu a viní ČIŽP ze lži.

Článek

Firmy navážející ve velkém zeminu a další materiály do středočeské obce Trnová na pozemky pro rodinné domy mají problém. Podle České inspekce životního prostředí nemá navážka rozhrnutá na 18 hektarů na parcelách co dělat. Místní developerská firma Domy Trnová se však hájí tím, že vše je v souladu se stavebním povolením na komunikace. Zároveň obvinil ČIŽP z šíření lživých informací a hrozí žalobami.

„Inspekce podala příslušnému stavebnímu úřadu podnět k okamžitému přijetí opatření k zastavení nepovolených terénních úprav v dotčené lokalitě a k zahájení řízení o odstranění nepovolených terénních úprav. ČIŽP dále zahájila kontrolu se všemi společnostmi, které do Trnové doposud navážely zeminu, přičemž je upozornila, že ukládání odpadních zemin v této lokalitě je v rozporu se zákonem,“ uvedla inspekce v oznámení na svém webu.

Část zeminy navezené do Trnové pochází z areálu po bývalé chemické výrobě barev a laků Tebas v Praze 9. Inspektoři z ČIŽP věnovali při kontrole v Trnové tomuto materiálu zvláštní pozornost. Za prioritu označil vyřešení případu také ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Vzorky těchto zemin byly odebrány a odeslány do akreditované laboratoře k rozborům na obsah kontaminujících látek. Jakékoli závěry týkající se složení zeminy bude možné sdělit až po provedení příslušných kontrolních úkonů a analýze vzorků,“ napsala inspekce.

Materiál do Trnové přivážely desítky nákladních automobilů denně. Ucpané a zablácené silnice vyvolaly ve vsi pozdvižení mezi obyvateli. To ještě více zesílilo po zjištění redakce SZ Byznys, že část zeminy pochází z areálu bývalého závodu na barvy a laky v Praze 9.

Lokalita, kam se z Prahy vozí ve velkém zemina a další materiál:

Developer Domy Trnová i firma HSMN zajišťující stavbu komunikací v Trnové opakovaně tvrdí, že veškerý přivážený materiál kontaminovaný není. Dokládají to výsledky testů, které ze vzorků z Vysočan udělala loni na podzim laboratoř Monitoring.

Co se týče množství přivážené zeminy, tvrdí, že je to materiál potřebný pro výstavbu komunikací a zarovnávání okolního terénu. A to v souladu se stavebním povolením z roku 2010. Firma Domy Trnová místního podnikatele Jana Šefrny proto prostřednictvím svého advokáta adresovala České inspekci životního prostředí výzvu k omluvě a odstranění nepravdivých informací.

„Především nám není známo, na jakém faktickém a právním základě dospěla Česká inspekce životního prostředí k závěru, že do prostoru stavby je navážen odpad. Ze vzorků, jejich výsledků i listin, které byly inspekci předloženy během kontroly přímo v Trnové, jakož i z vyjádření odboru životního prostředí Městského úřadu Černošice, jednoznačně vyplývá, že na stavbu komunikací je navážen takzvaný vedlejší produkt ve smyslu paragrafu osm zákona o odpadech,“ stojí ve výzvě adresové ČIZP, kterou má redakce SZ Byznys k dispozici.

+6

Avšak pracovníci z odboru životního prostředí radnice v Černošicích o žádném vyjádření, na které se odkazuje developer, nevědí.

„Náš úřad žádné oficiální vyjádření v této věci nedal,“ reagoval Zdeněk Vyskočil z černošického odboru životního prostředí.

Developerská společnost Domy Trnová dále obvinila Českou inspekci životního prostředí z podílu na „štvavé kampani“ ohledně výstavby v Trnové. Podle firmy to hraničí se skutkovou podstatou trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele.

„Další lživou informací je tvrzení o nepovolených terénních úpravách. Všechny práce, které jsou na daném území prováděny, jsou v souvislosti se stavbou komunikací a plynou z rozsáhlého stavebního povolení. V celé rozloze developerského projektu jsou nahlášeny a povoleny dočasné deponie materiálu,“ sdělil dále právník Domů Trnová ve výzvě adresované ČIZP. Podle advokáta zatím není navezena ani polovina potřebného materiálu.

Developer z Trnové vyzval inspekci k omluvě za prohlášení, o nichž firma tvrdí, že jsou nepravdivá.

Hrozba žalobami

„V opačném případě se bude společnost Domy Trnová bránit všemi dostupnými právními prostředky, včetně konkrétních žalob na ochranu jména i náhrad škod,“ uvedla společnost Domy Trnová.

„Odpověď na tuto výzvu připravujeme. Za závěry uvedenými v tiskové zprávě z 13. února, které vycházejí z dosavadního šetření, si inspekce stojí,“ reagovala mluvčí ČIŽP Miriam Loužecká.

V lokalitě, kam nákladní auta přivážela zeminu, má vyrůst více než sto rodinných domů. Developer Domy Trnová pozemky rozprodal již v minulých letech. Kupujícím se developer zavázal, že do konce roku 2023 budou pozemky podle územního plánu v zastavitelné části obce, v lokalitě budou hotové inženýrské sítě a rozšířená čistička odpadních vod. Bez toho lidé nemohou začít domy stavět.

Nic z toho však splněné není. Developer tvrdí, že čelí šikaně ze strany obce. Ta to však odmítá a naopak viní Domy Trnová z porušování pravidel. Faktem je, že developerská firma začala stavět kanalizaci načerno. Nyní se snaží stavbu zlegalizovat žádostí o dodatečné stavební povolení.

Reklama

Doporučované