Hlavní obsah

Budou domy stát na kontaminované zemině? Inspekce zahájila pátrání

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Na dohled od vysílače Cukrák mají stát rodinné domy. Zatím jsou však na pozemcích jen haldy zeminy navezené i z bývalého chemického areálu.

Reklama

Do obce Trnová v okrese Praha-západ dorazili pracovníci České inspekce životního prostředí. Zjišťují, zda je, či není zemina navážená ve velkém do obce z bývalého chemického provozu kontaminovaná. Výsledky zatím nejsou.

Článek

Atmosféra ve středočeské obci Trnová má kvůli obrovskému množství zeminy a zbytků staveb navezených do vsi místním developerem daleko do klidu. Jak již redakce SZ Byznys popsala, velká část materiálu pochází z bývalého areálu na výrobu barev a laků v Praze 9.

Areál je zanesený ve státním Systému evidence kontaminovaných míst a materiál vozily do vsi několik měsíců desítky nákladních aut denně.

Zda jsou haldy materiálu navezené na rozprodané pozemky pro budoucí rodinné domy kontaminované, nebo ne, se zatím neví. Začali to však zjišťovat pracovníci České inspekce životního prostředí. Vyřešení kauzy označil za prioritu i ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Ve středu se uskutečnil test pomocí laserového spektrometru a na místě neprokázal žádné těžké kovy, které byly tou hlavní kontaminací areálu bývalého podniku Tebas. Ve čtvrtek proběhla další řada odběrů, které jedou do laboratoří a budou se detailně zkoumat,“ sdělil šéf společnosti Domy Trnová Jan Šefrna, který nechal zeminu do Trnová navážet prostřednictvím partnerské firmy HSMN.

Podle České inspekce životního prostředí nemůže být zatím o průkazných výsledcích řeč.

„Jakékoli závěry týkající se složení navezené zeminy je možné sdělit až po podrobné analýze vzorků v laboratoři. Měření prováděná na místě inspektory ČIŽP jsou pouze orientační. Tímto orientačním měřením nelze vyloučit kontaminaci navezené zeminy,“ reagovala mluvčí inspekce Miriam Loužecká.

Pozemky pro budoucí rodinné domy, kam se vozí zemina z Prahy:

Není to první případ, kdy Česká inspekce životního prostředí musela uvádět na pravou míru vyjádření firmy Domy Trnová. Developer totiž již v úterý zaslal médiím sdělení, z něhož vyplývalo, že vyloučení kontaminace je jasná věc.

„Poslední sporný bod byl vyřešen, když Česká inspekce životního prostředí svými testy dokázala naše tvrzení, že při stavbě není používána jakkoliv kontaminovaná zemina,“ uvedl v úterý jednatel Domů Trnová Šefrna.

Inspekce se však proti tomuto tvrzení ohradila. „ČIŽP v obci Trnová stále provádí důkladné šetření a kontroluje také subjekty, které se na navážení zeminy do lokality mohly podílet. Prohlášení developera Domy Trnová z 6. února je zcela nepravdivé. Výsledky rozborů navezené zeminy zatím totiž nejsou k dispozici,“ reagovala tisková zástupkyně inspekce Loužecká.

Faktem je, že Šefrnovo prohlášení přišlo po oznámení starosty Trnové Zdeňka Pekárka, kterým se v pondělí snažil uklidnit rozjitřenou atmosféru ve vsi z okresu Praha-západ.

„Podle informací České inspekce životního prostředí proběhla v areálu (bývalého závodu na barvy a laky Tebas v Praze 9, pozn. red.) sanace, po které vydala ČIŽP zprávu a v areálu by se neměly vyskytovat žádné látky, které by měly být životu nebezpečné,“ napsal v pondělí starosta na webu obce.

Lokalita v Praze 9, kde byl dříve závod na barvy a laky Tebas:

Samotný starosta Pekárek však nyní zdůraznil, že zatím žádné výsledky testování zeminy v Trnové k dispozici nejsou.

„Zda již ČIŽP vydala nějaké stanovisko o nezávadnosti navážky, nám není známo, žádný výsledek nám oznámen nebyl,“ řekl starosta Trnové Pekárek.

Informační mlha doprovází případ od samého počátku. Nikdo v obci totiž dlouho nevěděl, že materiál do Trnové proudí také z bývalého chemického provozu.

+6

Když redakce SZ Byznys začala v lednu připravovat reportáž o dění v obci, snažila se u developerské firmy Domy Trnová zjistit, odkud zemina pochází. Podnikatel Šefrna však řekl, že o tom nemá informace a odkázal na Jiřího Vojáčka, šéfa společnosti HSMN, která stavbu v Trnové organizuje.

„Vozí se to z různých míst. Nevím, odkud je to nasmlouvané. Zajišťují to partnerské firmy, které na tom s námi spolupracují. Ale nevím přesně, z kterých deponií se to sbírá,“ odpověděl Vojáček 24. ledna na otázku po původu materiálu přímo na ulici v Trnové.

Redaktoři následně svým pátráním zjistili, že zemina je hlavně z někdejší výrobny barev a laků Tebas v pražských Vysočanech, tedy z areálu, který byl po ukončení výroby v roce 2009 poznamenaný kontaminací.

Přestože Vojáček nejdříve tvrdil, že o původu materiálu nic neví, tak po zjištění redakce sám nabídl k nahlédnutí rozbory zeminy. V dokumentech je jednoznačně uvedeno, že zemina pochází z developerského projektu Harfa Living, který se má stavět na pozemcích po bývalém Tebasu v Praze 9.

Redakce se proto následně Vojáčka z firmy HSMN zeptala, proč místo původu materiálu neoznačil hned na začátku a místo toho tvrdil, že o něm nic neví.

„Kolem nás projelo auto a vy jste se dotázal, jestli vím, odkud toto konkrétní auto jezdí,“ odpověděl Vojáček během rozhovoru 5. února.

„Platí Vojáčkovi“

Z Vojáčkova výše uvedeného vyjádření z 24. ledna však jednoznačně vyplývá, že tehdy otázku pochopil tak, jak byla vyřčená, tedy že se týká všech navážek, nikoliv jen jednoho náklaďáku. Potvrzuje to i záznam rozhovoru v diktafonu.

Další nejednoznačná vyjádření od klíčových protagonistů přišla na otázky, zda za navážený materiál inkasují peníze. Tuto otázku vznesli obyvatelé Trnové i na veřejné schůzi, kterou k případu svolala radnice.

+15

„Mně přímo za to nikdo neplatí. Platí panu Vojáčkovi, který za to dodělává stavbu,“ řekl v lednu v rozhovoru pro SZ Byznys majitel Domů Trnová Šefrna. Vojáček však následně jakýkoliv příjem za přivážené haldy popřel.

Developer Domy Trnová a všechny další zúčastněné firmy tvrdí od samého počátku případu, že zemina navážená do Trnové je čistá. Předložili o tom dokonce výsledky testování laboratorní společnosti Monitoring.

Bez ohledu na výsledek aktuálního šetření České inspekce životní prostředí byla Trnová na nohou už jen kvůli množství přiváženého materiálu. Velké množství nákladních aut ucpávalo místní silnice a zanášelo ulice bahnem.

Developer tvrdí, že množství materiálu potřebuje na výstavbu komunikací a zarovnávání pozemků. Starosta Trnové Pekárek však již dříve vyslovil podezření, zda to vzhledem k množství materiálu není černá skládka.

Situace kolem hromad zeminy a pozůstatků staveb ovšem není zdaleka jediným jablkem sváru mezi obcí a developerem Šefrnou. Firma Domy Trnová se totiž už loni pustila bez povolení do výstavby kanalizace u budoucích rodinných domů. Načerno opodál vybudovala též jezírko a bobovací kopec.

Z druhé strany Šefrna viní radnici ze šikany. Například kvůli plánované výstavbě polyfunkčního domu, který má v lokalitě rovněž vyrůst.

„Právní zastoupení společnosti Domy Trnová přistoupilo ke krokům, jejichž cílem je ochránit investici a práva klientů. Jako občan Trnové dodávám, že jsem hluboce znepokojen způsobem, jakým zastupitelstvo přistupuje k výkonu svých povinností při správě obce. Součástí právních kroků proto je také odpovídající podání Odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra,“ dodal Šefrna z Domů Trnová.

Starosta Trnové Pekárek všechna obvinění ze strany developera odmítá a stojí si za tím, že obec i zastupitelstvo postupuje správně.

Reklama

Doporučované