Hlavní obsah

Přes mantru, že se nic nezmění, se v Praze objevily nové byty za nižší cenu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Malý zájem o byty přiměl některé investory uvést na trh ty nové levněji. Ceny nových nabídek se tak v Praze poprvé od roku 2019 dostaly pod celkový průměr na trhu.

Článek

Drahé hypotéky už před více jak rokem začaly zásadně brzdit prodeje bytů na českém trhu. Například v případě nových bytů se počty nakoupených jednotek v Praze meziročně smrskly o více jak polovinu. Na koupi vlastního bydlení už totiž hypotéka mnohým kupujícím kvůli vysokým úrokům jednoduše nestačila.

Navzdory velkému propadu v číslech se developeři a další odborníci v hlavním městě dlouhé měsíce drželi jednotné mantry. Na cenách bydlení se nic nezmění. Ke snížení ceny podle nich nebyl prostor hlavně kvůli zdražování stavebního materiálu a práce v předchozích dvou letech.

Podle analýzy společnosti Flat Zone, která monitoruje pražský realitní trh, už ale původní tvrzení neplatí pro celý trh.

„U nabídkových cen bytů, které byly uvedeny na trhu ve druhém čtvrtletí letošního roku, došlo k mezikvartálnímu poklesu o 14 procent. Je ale třeba podotknout, že tento ukazatel silně závisí na lokalitě a standardu projektů, které na trh v daném období přicházejí,“ uvádí šéf analytické společnosti Flat Zone Vít Soural.

Podle dat společnosti Flat Zone jde o projekty zejména na úplném kraji Prahy v lokalitách jako Hostavice, Újezd nad Lesy, Čakovice, Kbely, Nebušice a podobně.

„Objevily se na trhu také výjimky v širším centru jako Hlubočepy a Žižkov, ve kterých byla nižší nabídková cena dosažena snížením standardu, např. bez vybavených koupelen,“ dodává Vít Soural.

Ceny nových nabídek jsou podle dat společnosti poprvé od roku 2019 pod celkovým průměrem, a to v průměru o více než 20 tisíc korun.

„Za poklesem ceny nových nabídek stojí vstup levnějších projektů na trh. Nejedná se o důsledek všeobecnějšího zlevňování developerských projektů,“ vysvětlil Soural.

V Praze se aktuální nabídková cena novostaveb pohybuje na úrovni 151 500 Kč za metr čtvereční. Bez nově spuštěných projektů by to bylo více, konkrétně 152 300 Kč za metr čtvereční.

Speciální akce a rychlá platba

Právě projekty, které se na trhu v druhém čtvrtletí letošního roku objevily za nižší než průměrnou cenu, podle Ondřeje Šťastného, analytika společnosti Central Group, podmiňovali často výhodný prodej zaplacením kupní ceny předem.

Podle dat z aktuálních ceníků pražských nových bytů v nabídce snížilo cenu zhruba 20 procent z nich. Sedmdesát procent v nabídce drží prodejní cenu zatím beze změny a u 10 procent jednotek došlo k navýšení ceny.

Aktuální vývoj, kdy se na trhu začínají objevovat projekty s levnějšími byty, než je nyní průměrná cena na trhu, potvrzuje také Petr Hána, ředitel oddělení zaměřeného na stavebnictví a nemovitosti ve společnosti Deloitte.

„V důsledku zvyšování úrokových sazeb, růstu inflace a cen energií i stagnace celé ekonomiky, zájem o nové byty v Praze spíše stagnuje, nebo dokonce klesá. Na to developeři zareagovali různými prodejními akcemi a nakonec i korekcí cen,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Další vývoj podle jeho slov bude záležet na náladě kupujících na podzim a také na vývoji úrokových sazeb, inflace, cen energií a stavebních prací.

„Trh však nyní opět reaguje zásadnějším způsobem na prodejní motivace v podobě různých slevových akcí, voucherů na vybavení bytů či např. dotovaných hypoték. To pomohlo rozhýbat prodeje před prázdninami,“ dodává.

Reklama

Doporučované