Hlavní obsah

Prodává se Prvok. Za první dům z 3D tiskárny v Česku chtějí miliony

Foto: RE/MAX

První 3D tištěný dům v Česku realizoval ateliér Scoolpt z Českých Budějovic.

Reklama

UVNITŘ FOTO. Podobný inzerát v Česku nenajdete. Do nabídky se dostal první 3D tištěný dům v Česku jménem Prvok. Možná doma nakonec nezůstane, o koupi mají zájem i v zahraničí.

Článek

Socha, dům, loď? To všechno je Prvok a může být Váš. Těmito slovy poutá inzerát k pořízení historicky vůbec prvního 3D tištěného domu v Česku.

Unikát o 43 metrech čtverečních, který před třemi lety vznikl podle návrhu sochaře Michala Trpáka z rukou ateliéru Scoolpt z Českých Budějovic, se dnes nabízí s cenovkou 9,9 milionu korun.

„S prvními zájemci už jednáme. Jde opravdu o různorodé klienty, jejichž představa o využití domu se liší. Prvok je v nabídce zatím jen prvních několik dnů a lze těžko předjímat, za jak dlouho se prodá,“ uvedl pro SZ Byznys Zdeněk Štourač, realitní makléř, který se stará o prodej.

+6

Prodejní cena byla nastavena na základě proinvestovaných nákladů.

Každopádně hodnota Prvoka je i umělecká a investiční díky jeho unikátnosti, jménu jeho tvůrce a získání několika ocenění, včetně Stavby roku i ocenění za architekturu,“ doplnil Zdeněk Šťourač.

Cena je ale podle jeho slov zatím jen vstupní. O té finální prý může s kupujícím ještě proběhnout debata.

Zájem ze zahraničí

Nabídku se navíc makléři ze sítě společnosti Remax, kteří na prodej získali exkluzivitu, snaží posouvat i do zahraničí. „V tuto chvíli ještě není jasné, zda dům vůbec zůstane v České republice,“ uvádí.

První zájemci za hranicemi už prý projevili o dům zájem.

Podobně je to také s finálním užitím projektu. Ačkoliv formálně nejde o nemovitost, první tištěný dům v Česku dokáže posloužit jako bydlení, a to jak na běžném pozemku, tak i na vodě. Nelze ale zároveň vyloučit ani variantu, že nový majitel bude chtít 3D dílo využívat spíše rekreačně a doplní s ním svou soukromou sbírku.

Aktuálně je umístěn na okraji rybníka v Safari Resortu v jižních Čechách, v Hluboké u Borovan. Nový majitel si ho následně převeze na svůj vlastní pozemek nebo vodní plochu.

„S pořízením Prvoka se pojí mimo jiné i pomoc s případným zajištěním dalších služeb kupujícímu, jako je například transport domu a také pomoc při zaběhnutí domu do provozu. Také v oblasti technologií může dojít na základě požadavku kupujícího k úpravě, protože Prvok může fungovat v podstatě i v ostrovním systému, tedy nemusí být připojen na inženýrské sítě,“ dodal realitní makléř pro SZ Byznys.

Budoucnost 3D stavby v Česku

Stavba 3D domů je v Česku zatím v plenkách, pomalu se ale začínají objevovat i první komerční projekty, které tuto technologii posouvají k širšímu využití.

Nedávno například robotické tiskárně svěřila developerská společnost Skanska Residential stavbu celé místnosti přímo na staveništi projektu Modřanský Cukrovar, která vznikla během dvou hodin práce.

Hlavní výhodou technologie 3D tisku je podle Petra Michálka, generálního ředitele společnosti, právě úspora času i nákladů.

To potvrzují také data společnosti Weber, která nedávno otevřela v pražských Štěrboholech své první české komerční centrum 3D stavebního tisku.

3D tisk totiž nevyplňuje betonem celý objem tištěných předmětů a prvků, ale využívá ho jen na potřebných místech, kde je při stejné či vyšší pevnosti a odolnosti možné ušetřit desítky procent materiálu.

Tištěné prvky jako schodiště nebo opěrné zdi navíc podle měření centra dokážou oproti monolitickým stavbám ušetřit až 80 procent práce v místě výstavby a tím zrychlit celý proces až o 60 procent.

Rozkvětu tištěných nemovitostí ale nepomáhá tuzemská legislativa, protože české stavební předpisy vytištěné stavební prvky zatím neznají. Majitel si v případě, že by v takovém domě chtěl bydlet, nepřihlásí ani trvalé bydliště.

Reklama

Doporučované