Hlavní obsah

Velkolepé plány na nové byty v Praze. V nabídce je ale jen tak neuvidíte

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Developeři v hlavním městě sice chystají nejvíce nových bytů za poslední roky, jejich reálná výstavba ale pokulhává. Může za to pomalé stavební řízení i strategie developerských firem.

Článek

Počet nových bytů, které investoři v Praze plánují postavit, neustále roste. Podle aktuální analýzy největšího rezidenčního stavitele, společnosti Central Group se jejich počet meziročně zvýšil o zhruba šest tisícovek na více než 143 tisíc bytů.

Ale i přes rostoucí číslo připravovaných bytů, trpí Praha v reálu velkým deficitem bydlení, který navíc neustále narůstá. Projekty jsou totiž zamrzlé v komplikovaných a zdlouhavých povolovacích procesech a nedaří se je dostat na trh. Bytový deficit Prahy od roku 2006 vzrostl o 80 tisíc bytů.

Metropole by podle developera pro svůj rozvoj potřebovala každoročně povolit a postavit alespoň 10 tisíc nových bytů.

S odhadem množství roční výstavby v hlavním městě souhlasí také odborníci z Institutu plánování rozvoje. A číslo pro SZ Byznys potvrdil Marek Vácha, tiskový mluvčí IPR.

Od roku 2006, kdy Český statistický úřad začal publikovat data povolených bytů za Prahu, se ale potřebných 10 tisíc bytů za rok v Praze nepovolilo ani jednou. Dlouhodobý průměr je zhruba
pět tisíc povolených bytů ročně. Jen za zmiňované období tedy bytový deficit Prahy vzrostl o více než 80 tisíc bytů.

„Povolování nových bytů se ani letos nevyhrabe z marasmu. Vždyť třeba v květnu se v celé Praze, která má reálně přes 1,5 milionu obyvatel, povolilo jenom 17 bytů v bytových domech. A podobně tragická čísla byla letos i v řadě dalších měsíců. To je naprostá katastrofa,“ říká Dušan Kunovský, zakladatel a šéf Central Group.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Zrychlení stavebních procesů by měl přinést nový stavební zákon, který má začít platit od poloviny příštího roku.

„Na nový stavební zákon jsme se upínali s velkou nadějí, že přinese zlepšení povolování nové výstavby. Postupem času ale naděje přešla v nervozitu a nyní bych to už nazval panikou. Nový stavební zákon má začít platit od poloviny příštího roku, přitom stále nejsou hotové prováděcí předpisy a tendr na digitalizaci nyní Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil. Reálně tedy hrozí naprostý kolaps systému povolování nové výstavby a obrovské ztráty jak pro investory, tak pro stát,“ reaguje na aktuální situaci Kunovský.

Stavět se dnes nevyplatí

Dostupnosti bydlení nepomáhá ani aktuální situace, ve které se v důsledku dramatického růstu úrokových sazeb celý trh nachází už více než rok. Zájem nakupovat bydlení byl u potenciálních kupujících odložen do dalších let, kdy by financování mělo být levnější a developeři na to samozřejmě reagovali. Nechtěli totiž stavět byty za stavební náklady, jako například v loňském roce a zároveň kvůli malé poptávce snižovat prodejní cenu.

Začali proto v řadě chystaných projektů odkládat výstavbu. Jako první tento krok oznámila už vloni na podzim společnost Central Group, která odložila více než 700 nových bytů. A další developeři následovali.

„Do prodeje se proto v posledním roce dostává menší počet bytů, než tomu bývalo v předchozích letech, a pokud výrazně neklesnou ceny stavebních dodávek a úrokové sazby, bude k odkládání nové výstavby docházet i nadále,“ říká za největšího rezidenčního stavitele v Česku Ondřej Šťastný, hlavní analytik.

V důsledku toho by bytový deficit, s nímž Česko bojuje už dlouhé roky, mohl začít bobtnat. „Počet bytů v nabídce by se mohl snížit až o několik tisíc během následujících dvou až tří let,“ dodává Šťastný z Central Group.

Není proto divu, že právě Praha má jednu z vůbec nejhorších dostupností bydlení ve srovnání s okolními evropskými metropolemi. Na nový byt v Praze je potřeba 14,8 ročních mezd.

Čísla se ale oproti minulým letem mírně zlepšila. Důvodem je podle Dušana Kunovského fakt, že na trh přišlo několik projektů se zaváděcími cenami a speciálními platebními podmínkami, kde výrazně nižší ceny bytů byly podmíněny úhradou kupní ceny předem.

„U nabídkových cen bytů, které byly uvedeny na trhu ve druhém čtvrtletí letošního roku, došlo k mezikvartálnímu poklesu o 14 procent. Je ale třeba podotknout, že tento ukazatel silně závisí na lokalitě a standardu projektů, které na trh v daném období přicházejí,“ informoval už v srpnu šéf analytické společnosti Flat Zone Vít Soural.

Reklama

Doporučované