Hlavní obsah

Vysoké ceny dusí trh i v Brně. Stavaři by mohli zlevnit, říká developer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Rozhovor s Daliborem Lamkou, předsedou představenstva společnosti Trikaya.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Drahé financování i odložená poptávka brzdí nemovitostní trh v Brně nejen u bytů, ale i administrativních budov. Žádné se nestaví ani nepřipravují, říká šéf firmy, která svůj projekt také odložila. Nenašla by nájemníky.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Developerům se v Brně v současnosti nevyplatí stavět byty. Projekty v přípravě, stejně jako se to v posledním roce děje v hlavním městě, odkládají na neurčito a čekají na lepší časy.

„Situace je velmi podobná ve všech aspektech tomu, co aktuálně pozorujeme také v Praze. Developeři odkládají bytové projekty a myslím si, že v určitém okamžiku budoucnosti dojdeme do bodu, kdy bude na trhu nedostatek nabídky a převis poptávky,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Dalibor Lamka, předseda představenstva developerské společnosti Trikaya.

Dohady o cenu dodávek

Aby stavební ledy opět roztály, bylo by podle jeho slov potřeba, aby stavební firmy ustoupily z požadavků na ceny za realizaci jednotlivých zakázek.

„Někteří developeři by si přáli snížení o 15 procent. Na tyto výroky ale stavaři reagovali s tím, že mohou své ceny snížit maximálně o tři až pět procent. Já bych řekl, že optimální pokles by byl o 10 procent,“ uvedl developer v pořadu Agenda.

Argument ohledně nepředvídatelnosti trhu už totiž podle Lamky v současné době neplatí.

„Stavební materiály prodělaly od počátku války na Ukrajině neuvěřitelně turbulentní vývoj. Vývoj cen byl extrémní, nicméně věci se zklidnily a myslím si, že v současné době se dají ceny stavebních materiálů předvídat, a to i u projektů, které trvají dva roky a více,“ říká Dalibor Lamka.

Trikaya

  • Realitní skupina Trikaya podniká v oblasti výstavby a investic do nemovitostí v České republice se specializací na druhé největší město – Brno.
  • Společnost byla založena v roce 2010 a původně se věnovala čistě developmentu rezidenčních budov.
  • V současné době společnost kromě rezidenční výstavby investuje také do velkých obchodních center a plánuje i výstavbu administrativní budovy v centru Brna.
  • V současné době má 387 dokončených a prodaných bytů. Více než 1400 bytů potom také v přípravě.

Na brněnském realitním trhu mimo společnost Trikaya působí například Impera, Domoplan nebo IMOS development.

Nízká nabídka bytů, kterou ředitel společnosti predikuje, může kvůli dlouhodobému převisu poptávky nad dostupným bydlením, který tuzemský rezidenční trh za běžné situace trápí, v konečném důsledku znamenat další zdražování bydlení.

Dnes je ale trh přímo podle Dalibora Lamky v přímo opačné situaci. O ceně se dá totiž vyjednávat nejlépe za poslední roky.

„Myslím si, že je za posledních čtyři až pět let nejlepší okamžik k tomu nakupovat. A myslím si, že zájemce, který má zajištěné financování, ať už formou hotovosti, nebo předjednané hypotéky, bude schopen u prodejce dosáhnout velmi zajímavých podmínek,“ říká předseda představenstva v brněnské společnosti Trikaya.

Za současných podmínek by se nájemník těžko hledal

Nejsou to ale jen byty, co v dnešní situaci vysokých úrokových sazeb a odložené poptávky symbolizuje zamrzlý brněnský nemovitostí trh. Podobně jsou na tom totiž i budovy v komerčním sektoru, tedy kanceláře nebo sklady.

„Trh lze aktuálně charakterizovat slovy částečná paralýza. Nových kancelářských projektů v Brně nejenom, že nepřibývá, ale ani se žádné další neplánují. S tím bohužel souvisí také atraktivita města Brna, která se v tomto důsledku nijak nevyvíjí,“ komentuje stav brněnského trhu Lamka v pořadu Agenda.

Samotná Trikaya byla kvůli útlumu trhu, který se začal projevovat už od pandemie koronaviru, nucena prozatím odstavit na vedlejší kolej vlastní projekt administrativní budovy Landmark Building v centru města.

„Vzhledem k ceně stavebních prací by nájem v takovéto prestižní budově, která obsahuje ty nejmodernější technologie, byl tak vysoký, že by se těžko hledal nájemce,“ uvedl šéf společnosti Trikaya.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Reklama

Doporučované