Hlavní obsah

Každý osmý uprchlík z Ukrajiny má práci. Jen dočasně, chtějí zpátky domů

Rozhovor s generálním ředitelem Úřadu práce Viktorem Najmonem.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Každý osmý válečný uprchlík z Ukrajiny už má práci. Podle nejnovějších dat Úřadu práce začalo pár týdnů od invaze pracovat 24 000 ukrajinských běženkyň nebo běženců. Na nekvalifikovaných místech a na dočasné smlouvy.

Článek

„Je to dobré číslo, jsem za to rád,“ je s rychlostí zaměstnávání Ukrajinců spokojený generální ředitel Úřadu práce Viktor Najmon. Nejvíce z nich, kolem 3500, pracuje v Plzeňském a Středočeském kraji, následují Jihomoravský a Jihočeský kraj. Nejméně jich zatím, necelé čtyři stovky, našlo práci v Praze.

V Česku je aktuálně kolem 200 000 dospělých válečných běženců z Ukrajiny, k tomu asi sto tisíc dětí. Vyhladovělý trh práce je podle Najmona dokáže vtáhnout. „Teď máme po dobu dvou tří let míru nezaměstnanosti velice nízkou. Trh práce je připravený a dokáže množství uprchlíků absorbovat.“

Ukrajinci berou dočasnou práci, chtějí domů

Ukrajinští uprchlíci smějí na volný trh práce, nepotřebují žádné agentury nebo zprostředkovatele. Jak se nabídka potkává s poptávkou českých firem?

„Párování je složitější. Většina volných pracovních míst, která evidujeme, jsou nízkokvalifikované pracovní pozice, pro muže jsou to obsluha vysokozdvižných vozíků, svářeči, technické pomocné síly,“ vypočítává Najmon.

Vzdělání příchozích z Ukrajiny je různorodé, většina z nich však podle Najmona končí na nízkokvalifikovaných pozicích nebo ve službách. „Na dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce, většinou na dobu určitou. Většina Ukrajinek velmi silně věří, že se vrátí na Ukrajinu zpátky,“ uvedl Najmon.

Před létem se však v nabídce objeví sezonní práce třeba v zemědělství a lesnictví, kde by ukrajinské ženy mohly najít další uplatnění. Úřad práce také poskytuje možnost rekvalifikací, a to nejen pro občany z Ukrajiny, ale i pro české uchazeče o práci.

Vyplácení dávek má porodní bolesti

Úřady práce, které zaměstnávají celkem 12 000 lidí, čelí náporu žadatelů o různé podpory. Vyřizují nejen humanitární dávku pro uprchlíky a solidární příspěvek pro domácnosti, které běžence ubytovávají, ale i příspěvky na bydlení a mimořádnou okamžitou pomoc kvůli zdražování energií.

Podle Viktora Najmona nejde vyplácení úplně hladce, ale situace se zlepšuje i díky elektronickým žádostem. „Toto čtvrtletí je velmi náročné, problémy jsou. Má to své porodní bolesti, ale situace se každý den zlepšuje.“

To i díky tomu, že Úřad práce s Ministerstvem práce a sociálních věcí zavedly možnost žádat o humanitární a solidární příspěvek online. „Nejlepší cesta, nejen pro Ukrajince, ale i pro české žadatele, je možnost elektronického podání pomocí BankID nebo elektronického klíče,“ radí Najmon.

Peníze za ubytované uprchlíky dostanete od pondělí

Zatímco humanitární dávka se už vyplácí, klienti si o ni žádají z větší části už podruhé, příspěvky pro domácnosti, které Ukrajince ubytovaly, se začnou vyplácet až zkraje příštího týdne.

„Výplata začne v blízkých dnech. Je to v procesu. Ti, kteří si požádali, dostanou v brzké době peníze na účet,“ řekl šéf Úřadu práce.

Ke čtvrtku 21. dubna si o příspěvek požádalo 18 až 19 tisíc domácností. Příspěvek na solidární domácnost je 3000 korun na osobu, která je v kalendářním měsíci ubytovaná déle než 16 po sobě jdoucích dnů. Maximální příspěvek pro jednu domácnost je 12 000 Kč, tedy za čtyři a více ubytovaných osob včetně dětí.

Odboráři z úřadu práce chtějí 1. května vyhlásit stávkovou pohotovost. Kvůli zvýšení agendy a zdražování požadují ještě letos zvýšení platů. Podle Viktora Najmona žádají zvýšení o inflaci. „Je to legitimní a zákonné, ale vždycky je cesta k jednání. Jednání jsou před námi. Věřím, že budou úspěšná,“ říká Najmon s tím, že někteří úředníci už byli v souvislosti s nárůstem agendy odměnění mimořádnými odměnami za první čtvrtletí.

Reklama

Doporučované