Hlavní obsah

Kdyby vypadl plyn, vydržíme tři měsíce, odhaduje podnikatel

Rozhovor s Martinem Dozrálem, generálním ředitelem společnosti Solodoor.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podniky ladí nouzové scénáře postupu při masivním výpadku ruského plynu. Řeší, jak se případně obejít bez topení plynem nebo jak udržet „v teple“ citlivé technologie.

Článek

Zatím dostali jen varování, už teď však mají v sušickém Solodooru krizové scénáře kvůli dalšímu vývoji na trhu s energiemi, zejména plynem. „Dopadli jsme ještě dobře,“ říká generální ředitel firmy Martin Dozrál ke kontraktům na letošek. „Je to 80 procent nárůstu oproti roku 2021.“

Co jim však hrozí, je výpadek materiálů nezbytných pro jejich sortiment, což jsou především interiérové dveře a zárubně. „Dodavatelé nás varovali, že při výpadku plynu budou chybět deskové materiály nebo různé speciální výplně,“ uvedl konkrétní příklady. Nedostatek tak hrozí i přesto, že už před dvěma lety, během covidové pandemie, zvýšili pojistné zásoby materiálů ve vlastních skladech na dvojnásobek.

„Není to tak, že bychom byli úplně neprůstřelní, nicméně myslím si, že v případě úplného zastavení dodávek od našich dodavatelů bychom byli schopni dva nebo tři měsíce výrobu dál provozovat, ale za cenu určitého zúžení sortimentu. V našem oboru neexistuje varianta, jak se proti takové situaci stoprocentně předzásobit,“ říká otevřeně v rozhovoru pro SZ Byznys.

Nejistota na energetickém trhu je obrovská. Jak jste na to museli reagovat?

Pro nás ta reakce byla velmi těžká, protože jsme se na konci roku dostali do situace, kdy jsme neměli zakontrahovaný nákup elektřiny a plynu pro letošní rok. Dotáhli jsme to někdy na přelomu listopadu a prosince za výrazně vyšší cenu, ale myslím si, že v rámci možností pořád ještě za dobrou. Ten zbytek už není tak úplně v našich rukou. To, co firma může udělat pro vlastní připravenost, je vlastně velmi omezené.

O kolik dáváte za energie víc?

My jsme dopadli dobře, u nás je to 80 procent oproti roku 2021, takže v rámci možností mohu říci, že jsme spokojení.

Martin Dozrál

  • Generální ředitel společnosti Solodoor, která sídlí v Sušici.
  • Od roku 2011 je také jejím spolumajitelem, předtím řídil dceřinou společnost v Rumunsku.
  • Patří k největším tuzemským výrobcům interiérových dveří a obložkových zárubní.

Kdyby se dodávky plynu z Ruska úplně zastavily, zasáhne vás to přímo?

Myslím si, že ano. Ačkoliv nepoužíváme plyn pro čistě výrobní účely, pouze jím vytápíme, tak mnoho dodavatelů našich klíčových materiálových vstupů jsou velcí odběratelé plynu. Za pár měsíců by nás to jednoduše dostihlo tím způsobem, že nebudeme mít materiál pro výrobu našich produktů. Takže ano, bylo by to velmi nepříjemné.

A už máte takové náznaky od dodavatelů?

Zatím pouze informační. Byli jsme upozorněni, že k tomu může dojít tak necelý měsíc zpátky. Zatím nás všichni utvrzují v tom, že situace kritická není, že se bát nemusíme, ale že s touto variantou musíme počítat.

O jaké dodavatele jde? Co důležitého pro vás dodávají?

V našem případě jde zejména o dodavatele deskových materiálů, ze kterých vyrábíme naše výrobky, nebo různých speciálních výplní. Tam si myslím, alespoň soudě podle informací od dodavatelů, že tito zpracovatelé jsou na tom asi nejhůř. Mají obrovitánské nárůsty nákladů v souvislosti s růstem ceny energií a jsou samozřejmě vystrašení z toho, co se stane, když nebude možné nakoupit zejména plyn.

Kdyby situace skutečně nastala, dodavatelé vypadli, máte krizové plány?

Máme, ale abych byl upřímný, jsou to plány, které dokážou pouze zmírnit ten celý problém. My jsme před dvěma lety začali zásadně navyšovat sklady našich materiálů, protože bylo zřejmé, že se na trhu něco děje – a dneska máme sklady téměř dvojnásobné. To znamená, zvýšili jsme pojistné zásoby našich materiálů, a tím pádem, kdybychom neměli možnost nakupovat, několik měsíců vydržíme.

Není to tak, že bychom byli úplně neprůstřelní, nicméně si myslím, že v případě úplného zastavení dodávek od našich dodavatelů bychom byli schopni dva nebo tři měsíce výrobu dál provozovat, ale za cenu určitého zúžení sortimentu. V našem oboru neexistuje varianta, jak se proti takové situaci stoprocentně předzásobit.

A kdyby výpadek přišel před začátkem další topné sezóny?

Jsme schopni vyrábět, i když výrobní prostory vytápět nebudeme. Bylo by to velmi nepříjemné, pravděpodobně bychom museli řešit nesplnění nějakých hygienických předpisů, záleželo by i na tom, jaká by byla zima a jaké teploty by panovaly v naší výrobě při nevytápění.

Před dvěma lety jsme zásadně zrekonstruovali naše výrobní a skladovací prostory, celý výrobní areál jsme zateplili, a výrazně tak snížili naši energetickou spotřebu. Co se týká výrobní části, tam by to asi řešitelné bylo, máme pouze dvě kritická pracoviště, která jsou velmi citlivá na okolní teploty.

Když se zeptám úplně jednoduše, znamenalo by to, že by zaměstnanci pracovali v zimě?

Pracovali by ne v úplné zimě, že by to byla stejná teplota jako třeba ve venkovních prostorách, ale musíme udržovat teplotu na pracovišti minimálně na nějakých 20 stupňů, abychom fungovali, jak jsme zvyklí. Myslím si, že takovou teplotu bychom tam nedokázali udržet.

V souvislosti s konfliktem na Ukrajině chybí teď nějaké komponenty nebo materiály?

Zatím mohu objektivně říci, že to není horší, než to bylo v době, kdy tady zuřil covid nejvíce. U nás je materiálová logistika stále stejná. Zásadní zhoršení jsme nezaznamenali. My jsme se spíš těšili na to, že se ta situace zlepší, ale taková očekávání by teď byla asi lichá.

Jak se jim v této situaci podařilo zkrátit dodací lhůty? A jak reagují zákazníci, v jaké chvíli přicházejí o chuť utrácet? Celý rozhovor s Martinem Dozrálem si můžete pustit ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované