Hlavní obsah

Praha plánuje výměnu majetku, získala by i druhou polovinu Kongresového centra

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pokud se dohodne Praha se státem, dostavbě Kongresového centra Praha nebude nic bránit.

Reklama

Praha jedná se státem o výměně majetku a za polovinu Kongresového centra by ráda nabídla jiný majetek, který vlastní. Poté chce spustit přístavbu výstavní haly za 1,3 miliardy.

Článek

Pražská koalice se pouští do ambiciózní majetkové transakce a vedení Prahy čeká vyjednávání s Ministerstvem financí o vlastnictví Kongresového centra. V současnosti je vlastníkem poloviny město, druhá polovina patří státu.

Pokud by se směna podařila, chce se město pustit do velkého projektu rozšíření celého areálu o další prostory včetně úpravy okolních pozemků poblíž magistrály. Projekt má hotový už od roku 2017. Od té doby ale výstavba výrazně zdražila, připomíná Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek primátora, který má na starosti kulturu a cestovní ruch, v rozhovoru pro SZ Byznys.

Jiří Pospíšil

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Jiří Pospíšil

Politik, v letech 2010 až 2014 místopředseda ODS a v letech 2002 až 2014 poslanec Parlamentu České republiky. Od roku 2014 je poslancem Evropského parlamentu za TOP 09, jejímž členem se stal roku 2017 a kterou v období 2017–2019 vedl. V říjnu 2018 se stal zastupitelem hlavního města Prahy, od února 2023 je náměstkem primátora pro kulturu, cestovní ruch a památkovou péči. Působil též jako předseda správní rady Musea Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových.

„Ústy představitelů Ministerstva financí v zásadě nemá pro stát žádnou výhodu držet polovinu Kongresového centra. A stát by tedy rád, abychom nejprve vypořádali vlastnickou strukturu obchodní společnosti, která spravuje Kongresové centrum, aby výlučným vlastníkem bylo město, a to potom tu investici realizovalo,“ popsal Jiří Pospíšil s tím, že další kolo jednání se uskuteční za dva týdny.

Má rozšíření výstavního sálu Kongresového centra jednomyslnou podporu vedení města?

Tento plán má moji politickou podporu, stejně tak má podporu současné vládní koalice na magistrátu. Já jsem to vzal na poslední koaliční jednání, kde jsem se ubezpečil, že ostatní partneři v městské koalici tento projekt také podporují.

Aktuální čísla jsou pro Prahu velmi pozitivní, je pátou nejatraktivnější destinací na světě pro kongresovou turistiku. A jestliže se i dál chceme držet na špici, je dobré, když tu vzniknou nové kongresové výstavní prostory. Po přístavbě bude Praha atraktivní i pro kongresy, které mají několik tisíc účastníků.

Kongresové centrum Praha

  • Nachází se na hraně Nuselského údolí a Pankrácké pláně mezi Nuselským mostem a Pankráckým náměstím u stanice metra C Vyšehrad.
  • Jedná se o největší kongresové centrum v Česku. K budově přiléhá také hotel Holiday Inn, Business Centrum Vyšehrad. Hlavním majitelem je v současnosti Česká republika s podílem 55 %, Praha má 45% podíl.
  • K dispozici je až 70 různě velkých sálů s kapacitou pro celkem 9300 osob; největší z nich, Kongresový sál, pojme 2764 lidí. Akustika Kongresového sálu patří podle odborníků k nejlepším na světě. Konají se zde koncerty, plesy, zasedání a další kulturní události.

Znamená to, že vytahujete ze šuplíku vítězný projekt z roku 2017?

Ano, přesně tak. Je třeba říci, že je vysoutěžený a architektura je kvalitní, to se nemění. Co se ale změnilo, budou náklady, mimo jiné kvůli inflaci.

V tuto chvíli jsou odhadované náklady na výstavbu 1,3 miliardy korun s tím, že dvě třetiny té částky jsou dneska na účtech obchodní společnosti, která spravuje Kongresové centrum. To znamená, že více než z poloviny jsou peníze na tuto investici připravené.

A zbytek?

Je otázka, zda by se zbytek financoval z rozpočtu města, nebo půjčkou. To v tuto chvíli ještě není dořešeno.

Jaký teď bude další postup?

Je nutné říci, že Kongresové centrum nepatří celé Praze, my jsme pouze spoluvlastníky. Druhá část patří státu a začínáme jednání se státem. Už jsem byl na jednom jednání s náměstkem ministra financí. Stát nebrání takové přístavbě, ale nechce sám do Kongresového centra investovat. Ústy představitelů Ministerstva financí v zásadě pro stát nemá žádnou výhodu držet polovinu Kongresového centra.

A stát by tedy rád, abychom nejprve vypořádali vlastnickou strukturu obchodní společnosti, která spravuje Kongresové centrum, aby výlučným vlastníkem bylo město, a to potom tu investici realizovalo.

Kdy se sejdete znovu?

Během 14 dnů by se mělo konat další jednání se státem, které má v gesci pan radní Adam Zábranský. A budeme mluvit o tom, jak je možné toto vyřešit a za co je případně možné směnit tento majetek.

Tady já vidím určité úskalí, to říkám na rovinu. Pokud bychom se totiž se státem nedohodli na této majetkové transakci, tak se celá investice může zkomplikovat, i když se na ní vedení Prahy shoduje.

Nové Kongresové centrum Praha (plány z roku 2017)

  • O projektu rozšíření Kongresového centra Praha se začalo mluvit v roce 2015. Hlavním důvodem byly nedostatečné kapacity areálu pro pořádání velkých výstav a kongresů.
  • Vyhlášená urbanisticko-architektonická soutěž se týkala nejen dostavby výstavních prostor, ale úpravy celé lokality včetně Pankráckého náměstí a návaznosti na blízkou magistrálu.
  • Mezinárodní porota vybrala na podzim 2017 vítěze: návrh barcelonského ateliéru OCA, který pracuje se skleněným kvádrem, usazeným na pilotách, propojeným s původní budovou. Dovnitř mělo vést několik lávek.
  • Předsedou poroty byl architekt Petr Hlaváček, dnešní náměstek pražského primátora pro oblast územního a strategického rozvoje, členkou byla i tehdejší primátorka Adriana Krnáčová. Celkem se sešlo 76 návrhů.
Foto: OCA Architects

Takto si architekti z OCA Architects představují podobu nového Kongresového centra.

Reklama

Doporučované