Hlavní obsah

Češi nabourali potravní řetězec, psi a kočky budou jíst hmyz ve velkém

Agenda s Pavlem Bouškou, jehož Vafo vyváží krmiva do 85 zemí světa. Chce do hlavní výrobní řady přidávat hmyzí protein a nahradit jím část masa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší český výrobce krmiv pro psy a kočky, společnost Vafo, zařadila do své nejprodávanější řady krmiv hmyzí složku a chce na něj „naučit“ své zákazníky. I když je hmyz zatím dražší než maso, je ekologičtější.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Miliardář Pavel Bouška, který ovládl svět krmiv pro domácí mazlíčky, pokračuje ve svém tažení Evropou. Ve Finsku staví továrnu, ve Švédsku nedávno jeho Vafo Group získalo výrobce krmiv Four Friends a nadále plánuje posilovat.

„Mám pocit, že bychom mohli posílit výrobní stránku ve Skandinávii. Uvidíme, jaké příležitosti se naskytnou. Určitě se ale díváme po akvizičních příležitostech v Evropě. Líbila by se nám firma, která má vlastní značku, kterou bychom mohli začlenit. Dokonce už na něčem takovém pracujeme,“ říká v rozhovoru pro Agendu SZ Byznys Bouška s tím, že v létě navíc Vafo dokončí akvizici britské společnosti Pooch & Mutt, kde koupí stoprocentní podíl.

Firma, která prodává krmiva ve více než 85 zemích, má za sebou úspěšný rok. Loni si připsala tržby ve výši zhruba 9,4 miliardy korun a i letos počítá s růstem. Tentokrát ale výrazně nižším než v minulých letech – i v oblasti zvířecích krmiv se totiž projevila tendence lidí šetřit.

„V celé kategorii cítíme lehký, ale ne dramatický pokles maloobchodních tržeb. Bavíme se o propadech malých jednotek procent. My sice propad nemáme, ale růst, kterého jsme dosahovali v době covidové, to už není,“ říká Bouška s tím, že pozitivní je, že se stabilizovaly ceny surovin a firma tak nemusí řešit další zdražování.

Masa bude málo. Jsou tu brouci

„Jako relativně velký výrobce ale musíme koukat i do budoucna. Tam už jsou věci, které nehrají v náš prospěch – třeba fakt, že v Evropě všeobecně klesá spotřeba masa, což se projevuje v tom, že máme méně suroviny pro krmiva,“ říká Bouška.

Alternativní krmivo

  • Alternativní stravy pro zvířata přibývá. Hmyzem nahrazují maso i další výrobci krmiva. Například Bellfor či Yoggies.
  • Britská společnost Hora Pet Foods zase vyrábí speciální krmivo pro psy z larev černých mušek. Americká Wild Earth má krmivo pro psy na bázi rostlin. Nestlé experimentuje s krmivem pro psy vyrobeném z kaprů koi, tedy invazivních sladkovodních ryb.

I to je důvod, proč firma začala experimentovat s hmyzím proteinem a nově takové krmivo zařadila i do své nejprodávanější řady krmiv.

„Udělali jsme poměrně revoluční krok a je to od nás i riskantní krok. Je to téma, které vyvolává diskuzi a věřím, že se nám v této diskuzi daří uspět,“ říká Bouška s tím, že v tuto chvíli jsou řady vyrobené částečně z hmyzu. Ten teď ve firmě nahrazuje pět až sedm procent spotřebovaného proteinu, ale toto číslo se má zvýšit.

„Budeme usilovat o to, abychom měli o třetinu menší spotřebu masa. V podnikání je 30 procent ohromné číslo a tato naše ambice bude mít i velký dopad na udržitelnost jako takovou. Aktuálně u krmiv jsme hmyzem nahradili jehněčí maso, které jsme dováželi z Austrálie,“ dodává Bouška s tím, že i když je aktuálně cena hmyzího proteinu vyšší, cena nemůže být jediné kritérium.

Zatímco dnes se hmyz dováží z Evropy, do budoucna Vafo počítá s tím, že buď samostatně, nebo ve spolupráci s partnery bude hmyzí farmy budovat.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované