Hlavní obsah

Nejdražší koktejl v Česku. Za 15 tisíc a v utajení

Jindřich Krausz je už sedm let šéfem karlovarského Grandhotelu Pupp. Rozhovor vznikl během KVIFF. Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Jindřich Krausz je ředitel Grandhotelu Pupp již sedm let. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje plány průběžné rekonstrukce hotelu, ukrytí celého parkoviště pod zem i tajný bar ve stylu filmů s Jamesem Bondem.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Karlovarský Grandhotel Pupp čeká obří proměna za stovky milionů korun. Auta zmizí z placu před hotelem a celé parkoviště se přesune do podzemí. U vchodu vznikne veřejný park, ve kterém nadzemní část parkovacího domu naváže na architekturu pavilonu Café Pupp, který v minulosti na stejném místě stál.

„Budeme odkazovat na pavilon, který tam historicky byl, ale v roce 1965 byl zbourán. Dnes však bude mít jiný účel – parkování. Výškově bude jen čtyři metry nad zemí, ale pro parkování bude celé podzemí. Bavíme se o kapacitě 190 míst,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys ředitel Grandhotelu Pupp Jindřich Krausz.

Velké výročí – 325 let hotelu

Velkou přestavbou chce hotel reagovat na aktuální požadavky hostů. „Grandhotel příští rok oslaví 325 let. Na začátku to byl malý saský sál v ohybu říčky Teplé, postupně se přistavoval další sál a hotel se zvětšoval až do dnešní velkosti. Přizpůsoboval se poptávce a klientele, protože nároky vzrůstají. I my musíme jít s dobou. A i když máme tradiční historický hotel, neustále musíme inovovat. Už sedm let hotel rekonstruujeme – většinu uvnitř a teď jsme připravili i projekt veřejných prostor před prostranstvím Grandhotelu Pupp,“ dodává Krausz.

Projekt už prošel náročnými konzultacemi s Národním památkovým ústavem, a výstavba tak bude moci začít co nejdříve. „Snažíme se vše uzpůsobit tomu, aby to neomezovalo provoz. Abychom částečně mohli fungovat,“ vysvětluje ředitel hotelu s tím, že projekt bude rozdělen na několik etap. Hotovo by mělo být zhruba za 15 měsíců a výše investice se bude pohybovat v nižších stovkách milionů korun. Podobnou sumu už přitom za sedm let majitel hotelu, společnost GHPCZ Invest Limited, která je součástí investiční skupiny Unicapital finančníka Pavla Hubáčka, do Puppu nainvestoval.

„Pupp je velký komplex budov různě propojených vedle sebe. Příští rok máme před sebou poslední revitalizaci pokojů v části Riverside, pak máme v plánu velkou rekonstrukci zázemí – kuchyně a podobně,“ dodává Krausz.

Tajný bar s nejdražším koktejlem

Pupp také nedávno otevřel zcela nový – tajný – bar. „Je to teď takový trend. Přijdete do prostoru a vůbec nevíte, že je tam ještě nějaká skrytá místnost. Vždy je tam tajný vchod. U nás je to tajný skrytý výtah, kde se otevře stěna a vy se přes výtah dostanete do prostoru nového baru. Ten se jmenuje Splendid – neměli jsme totiž žádný odkaz na Bondovku Casino Royale, která se v roce 2006 v Grandhotelu Pupp natáčela. Zároveň jsme se propojili s místní sklárnou Moser, která má kolekci Splendid. Ta se dodává na královský dvůr v Anglii,“ vysvětluje.

Bar je otevřený pouze v pátek a sobotu a podávané koktejly odkazují na film Casino Royale. „Na nich je postavené celé menu. Odkazuje to hezky na Jamese Bonda a zároveň je to menší bar než náš Becher. Má kapacitu kolem dvaceti lidí,“ dodává Krausz.

Bar také nabízí, alespoň podle ředitele hotelu, nejdražší koktejl v zemi - s cenovkou 15 tisíc korun. Je to speciální drink s ginem z roku 1940, vodky z roku 1950 a martini z roku 1965. „Je to takový ten martini koktejl, co pil Bond. Jsou to poslední lahve na světě, je to limitovaná edice a je možné udělat maximálně deset koktejlů,“ dodává Krausz.

Hosté zatím ale nevypili žádný. Bar totiž otevřel krátce před filmovým festivalem a během něj nebyl v provozu „Není to jen o alkoholu, ale také o servisu a celkovém zážitku. Drink připravuje speciálně oblečený barman přímo před zákazníkem a je ve skleničce Splendid značky Moser,“ dodává Krausz.

Hotel má osmdesátiprocentní obsazenost a loni se v něm ubytovalo 70 tisíc lidí. Nejčastěji z Česka či Německa. I kvůli dopravní infrastruktuře je totiž cesta k němu pro jiné zahraniční klienty příliš dlouhá. I proto je Jindřich Krausz součástí Sdružení Karlovarského kraje pro rozvoj leteckých linek, které řeší rozšíření provozu na Karlovarském letišti.

„Karlovy Vary mají samy o sobě velkou kapacitu nevyužitých lůžek. Ano, situaci pomůže dálnice, která by se měla dokončit v roce 2028. Karlovy Vary ale byly vždycky zaměřené na mezinárodní klientelu a momentálně se k nám host dostane pouze automobilem. Převážně vlaková doprava zde není možná, spojení s Prahou lepší nebude a jediné, co zbývá, je letecká doprava. Rozšířit letiště, aby zde mohly přistávat aerolinky, které momentálně přistávat nemohou. Tady nepřistávají pravidelné lety, kdyby to tak bylo, mohli bychom sem dostat daleko víc hostů ze západních trhů,“ dodává Krausz.

Taková investice zhruba za miliardu a čtvrt by se podle dopadové studie společnosti KPMG vrátila v horizontu do deseti let.

Doporučované