Hlavní obsah

O vážné nemoci u dětí se nemluví. Proto Vlček s manželkou staví hospic

Na místě zchátralé usedlosti Cibulka roste dětský hospic. Hotovo má být v roce 2026.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Peníze jsou oběživo a hlavně jednotka energie, kterou jde nějak využít. „Lepším, nebo horším způsobem,“ říká šéf Gen Ondřej Vlček. Spolu s manželkou Katarínou se rozhodli pro ten lepší způsob a do své nadace vložili 1,5 miliardy.

Článek

Fond Nadace rodiny Vlčkových pomáhá rodinám, které zasáhlo vážné onemocnění dítěte.

„V nadaci vidíme, že peníze skutečně lidem pomáhají. Je to taková rychlá věc, která může nějaký problém vyřešit nebo nějaké téma posunout ve společnosti dál,“ vysvětluje Ondřej Vlček a přidává i příměr z finančního světa, ve kterém se pohybuje. „Vidíme i návratnost investice – dostavuje se pocit štěstí nebo nějakých hormonů, které prostě fungují. My jsme v tom moc rádi.“

„Přijde mi nefér, že se o tom nemluví…“

Téma dětské paliativní péče se právě díky manželům Vlčkovým dostává v Česku stále více a více do širšího povědomí. „Zhruba každý 94. rodič v České Republice se dozvídá, že jeho dítě je vážně nemocné. To je hrozně vysoké číslo, těch lidí, kteří se kolem nás pohybují a jsou tomuto problému vystaveni, je opravdu hodně. Přijde mi proto hodně nefér, že většinová společnost o tom nemluví. Tak se to snažíme nějakým způsobem posunout,“ vysvětluje Vlček.

Na záběry z Cibulky, kde nás provádí Ondřej Vlček, se můžete podívat v úvodním videu.

A daří se mu to. Nadaci se od roku 2021, kdy téma otevřela, přihlásily stovky lidí, kteří chtějí pomoci. „Je vidět, že naše téma opravdu chytlo za srdce spoustu skvělých lidí,“ dodává Vlček, který vyzval i podnikatele, aby jeho aktiva v hodnotě půldruhé miliardy korun, jež do nadace vložil, takzvaně „přehodili“.

A ti se skutečně zapojují. Na výzvu okamžitě reagovali zakladatelé společnosti Walmark bratři Wałachovi z Třince. Společně se svými manželkami se rozhodli založit Nadaci 3WFoundation, vložit do ní majetek v hodnotě 1,8 miliardy korun a sjednotit tímto své filantropické aktivity.

Jedeme na vlně a jsme za to rádi

„Dá se říct, že ta filantropická scéna v České republice vzkvétá. V posledních letech jde do filantropie nebo charitativních projektů množství peněz. Jsme součástí té vlny a jsme za to rádi, “ říká Vlček, ředitel společnosti Gen, která vznikla sloučením antivirových firem Avast a NortonLifeLock.

A jak dárcovství ještě více podpořit? „Přijde mi, že příklady táhnou. Musí za tím být nějaký silný příběh. Zpravidla funguje nejlépe, když se lidé věnují tématu, které je samotné nějakým způsobem zajímá,“ dodává.

Otevřené prostory

Vlčkovi nyní v místě zchátralé usedlosti Cibulka budují dětský hospic. „Od začátku v tom konceptu počítáme s tím, že prostor bude otevřený a co nejvíce přístupný veřejnosti,“ vysvětluje Vlček s tím, že nechce, aby rodiny nemocných dětí trpěly izolací, ale aby celý areál žil jako velká sousedská komunita. „I ze zkušeností ze zahraničí víme, že takové hospice nejlépe fungují,“ dodává.

Celý projekt má být dokončen 26. října 2026. V tuto chvíli je před dokončením „domek zahradníka“ – samostatně stojící budova, ve které bude kavárna a společenská místnost. „Stavební práce budou dokončeny v průběhu příštího měsíce a doufáme, že během poloviny příštího roku začne stavba samotného historického areálu, kde bude právě hospic,“ popisuje Vlček.

Cena celé stavby je počítána na 500 až 600 milionů korun. „To zhruba odpovídá té třetině jistiny, kterou tam máme.“

Reklama

Doporučované