Hlavní obsah

Boj o vedení Škody Auto byl prý nevídaný

Foto: ČTK

Šéf škodováckých odborářů Jaroslav Povšík.

Reklama

Škoda Auto dostane nového šéfa Klause Zellmera. „Bylo to napínavé. Historicky takové rozhodování nebylo. Výsledek bych nazval: Když se dva perou, třetí se směje,“ říká Jaroslav Povšík, člen dozorčí rady a šéf odborů Škoda Auto.

Článek

Po necelých dvou letech odchází z vedení mladoboleslavské Škody Auto Thomas Schäfer. Jeho nástupcem je znovu Němec, tentokrát Klaus Zellmer, který byl poslední dva roky předsedou představenstva Volkswagenu, předtím ale 23 let pracoval pro značku Porsche.

Jeho výběr nebyl jednoduchý. „Každý měl nějaký tip a tyto tipy postupně padaly. Nakonec – když jsme byli ve sporu – jsme se dohodli, že dáme hlavní slovo rodinám majoritních majitelů, tedy rodinám Porsche a Piëchů,“ říká o volbě nového šéfa Škodovky Jaroslav Povšík, člen dozorčí rady a šéf odborů Škoda Auto. Dodává ale, že má zatím ze setkání s Klausem Zellmerem velmi dobrý pocit.

„Je to velmi moderně myslící, svěží člověk s vizemi. Bylo vidět, že si velmi považuje té cti řídit Škodu Auto. Několikrát to zdůraznil. I jeho pracovní a životní portfolio vypadá dobře,“ říká Povšík.

„Nebyl jsem u toho, můžu jen odhadovat. Je to vůdce, dynamický člověk, který má určité vlastnosti. Ale rodiny se tak rozhodly – ten člověk je v Česku zodpovědný za obrovský majetek,“ dodává v rozhovoru pro SZ Byznys.

Jak složité bylo rozhodování o novém šéfovi Škodovky?

Bylo to velmi napínavé. Historicky takové rozhodování nikdy nebylo. Bylo hodně kandidátů, celé to bylo hodně diskutované, já jsem byl do procesu výběru zapojený. Výsledek bych nazval: když se dva perou, třetí se směje.

Každý měl nějaký tip a tyto tipy postupně padaly. Nakonec – když jsme byli ve sporu – jsme se dohodli, že dáme hlavní slovo rodinám majoritních majitelů, tedy rodinám Porsche a Piëchů.

Jednotliví uchazeči postupně k oběma rodinám chodili na pohovory a nakonec ve finále zůstal jen jeden. Jenže pak došlo ke změně rozhodnutí, a i když byl už jen jeden finalista, nakonec se objevil někdo jiný. Rodiny daly návrh a my se dohodli, že ho budeme akceptovat.

Proč musely rozhodnout rodiny?

Rodiny se vyjadřují vždy, ale nikdy tu nebyla taková situace, že by se ucházelo tolik lidí a tolik lidí bylo doporučováno. To jsem za celou svou kariéru nezažil. Hledali jsme pro a proti, byl jeden opravdu silný kandidát, ale bylo tam trochu pnutí, a tak jsme si nakonec řekli, že to necháme právě na rodinách. A ty daly doporučení.

Je to vůdce, dynamický člověk, který má určité vlastnosti. Je to člověk, který bude v Česku zodpovědný za obrovský majetek.
Jaroslav Povšík

Proč rodiny doporučily právě Klause Zellmera?

Nebyl jsem u toho, můžu jen odhadovat. Je to vůdce, dynamický člověk, který má určité vlastnosti. Je to člověk, který bude v Česku zodpovědný za obrovský majetek.

Byl tím druhým kandidátem Martin Jahn, jehož jméno bylo často v souvislosti s touto pozicí skloňováno?

Nebyl.

Jaký vlastně je Klaus Zellmer?

Před čtrnácti dny jsme se společně – i s Thomasem Schäferem – potkali v Praze. Měl jsem z něj velmi dobrý pocit. Je to velmi moderně myslící, svěží člověk s vizemi. Bylo vidět, že si velmi považuje té cti řídit Škodu Auto. Několikrát to zdůraznil. I jeho pracovní a životní portfolio vypadá dobře.

Bude to mít ve Škodě Auto složité?

U Porsche se dělaly elitní vozy. Teď se stane šéfem takzvaně velkoobjemové značky. My u nás říkáme, že máme „zelenou krev“, a on mi slíbil, že ji také mít bude. Vysvětlil jsem mu i pojetí našeho zastupování a slíbil, že mu dáme podporu.

Nastupuje od 1. července a nastupuje do velmi složité doby – taková tu nikdy nebyla. Když nastupoval Thomas Schäfer, tak nastupoval do doby covidové. Klaus Zellmer nastupuje do doby covidové, čipové a ještě do doby války. Všude jsou velká rizika a vše je teď převrácené naruby. Bude mít těžký úkol a my mu musíme pomoci. Zároveň ale budeme jeho kroky sledovat. Už jsem mu říkal, že musí být dobrý sparingpartner s Thomasem Schäferem.

Příští týden se máme znovu setkat a udělat si celý plán setkávání. Mám z něj ale dobrý pocit.

Je to člověk, kterého jste si pro Škodu Auto představoval?

Uvidíme, jak to rozjede – musí být přirozeným šéfem představenstva, za kterým lidé půjdou. Představenstvo musí táhnout za jeden provaz a nesmí se mezi sebou hádat. Tohle uměl Thomas Schäfer – měl minimální kolize, které ani jako kolize nebral, a vše zvládal s nadhledem. Byl to nonšalantní člověk, který neměl záporné emoce. Z tohoto důvodu jsem si říkal, že je škoda, že odchází. Klaus Zellmer ale vypadá velmi podobně.

Reklama

Doporučované