Hlavní obsah

Záhadné změny u Sberbank: Firma se do věřitelského výboru dostala díky mailu

Foto: GSFT

Výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová.

Reklama

Garanční systém finančního trhu šlápl se svým favoritem do věřitelského výboru Sberbank vedle, připustila jeho šéfka Renáta Kadlecová. Státní institucí protlačený Stema-Tech totiž vzápětí pozici přenechal neznámé společnosti.

Článek

Na průběh největšího tuzemského bankrotu všech dob měl původně dohlížet věřitelský výbor ve složení Garančního systému finančního trhu, České národní banky a brněnské společnosti Stema-Tech.

Jak už redakce SZ Byznys upozornila, poslední jmenovaná firma jen týden po zvolení výboru schůzí věřitelů Sberbank svou pohledávku postoupila na ne příliš známou firmu Forderungen zaměřenou na byznys s pohledávkami. Proč se tak stalo, není jasné. Stema-Tech opakovaně svůj postup v kauze Sberbank odmítá komentovat.

Společnost Stema-Tech byla do klíčového insolvenčního orgánu zvolená na návrh Garančního systému finančního trhu. Stejná instituce firmu protlačila svými hlasy na schůzi věřitelů za přispění ČNB.

Státní GSFT vyplácel klientům Sberbank vklady do výše 2,5 milionu korun. Díky tomu je s pohledávkou ve výši 27 miliard korun největším věřitelem Sberbank. Garanční systém zastupuje dlouhodobě vlivný brněnský advokát Richard Tomanek. Ten se svým kolegou Jiřím Jestřábem sponzoroval obě prezidentské kampaně Miloše Zemana a má další vazby směrem k představitelům Hradu.

Firma Stema-Tech o křeslo ve výboru vehementně usilovala od začátku insolvenčního řízení Sberbank. Účast brněnského podniku ve výboru podpořila i insolvenční správkyně Jiřina Lužová. O to zvláštněji působilo, že se zástupce Stema-Techu 6. října ani nedostavil na schůzi věřitelů, která o jmenování firmy do orgánu rozhodla. Zástupci některých věřitelů se nad tím pozastavili a označili to za nestandardní.

Redakce SZ Byznys proto oslovila výkonnou ředitelku Garančního systému finančního trhu, aby objasnila okolnosti, za jakých došlo k výběru Stem-Techu do věřitelského výboru Sberbank.

Pochopitelná absence

Nepřišlo vám divné, že do věřitelského výboru navrhujete firmu, která ani neměla potřebu se účastnit schůze věřitelů? Účast na schůzi věřitelů není ze zákona povinná. Naopak vzhledem k omezeným kapacitám jednacích prostor, které soud předem avizoval, je případná absence pochopitelná. Společnost Stema-Tech navíc neměla žádnou jistotu, že bude námi do věřitelského výboru navržena a následně zvolena.

Pokud byste věděli, že Stema-Tech týden po volbě věřitelského výboru postoupí pohledávku na další subjekt, navrhli byste tuto firmu do věřitelského výboru stejně? O záměru postoupit pohledávku jsme nebyli informováni. V opačném případě bychom hledali jiného vhodného kandidáta, který by zastupoval zájmy druhé skupiny věřitelů, tedy fyzických osob a malých firem.

Proč jste navrhli zrovna Stema-Tech do věřitelského výboru? Bylo to na základě nějakého doporučení? Od koho?

Stema-Tech jsme navrhli do věřitelského výboru proto, že tato společnost již historicky projevila zájem o funkci člena prozatímního věřitelského výboru, který vyjádřila svým e-mailem zaslaným insolvenční správkyni. E-mail je zveřejněn v insolvenčním rejstříku. Navržení této firmy do věřitelského výboru tedy bylo založeno na běžném postupu s ohledem na to, aby byl ve výboru zastoupený stejný počet zástupců všech skupin věřitelů, což odpovídá vůli většiny věřitelů.

Z veřejně dostupných informací o společnosti Stema-Tech, jejíž podnikání je dohledatelné až do roku 1992, není patrné, že by byla zatížena jakýmikoliv vazbami na konkrétní zájmové skupiny v insolvenčních řízeních, a tím podle našeho názoru plnila předpoklad, že bude ve věřitelském orgánu hájit nejen své zájmy a zájmy takzvané „druhé skupiny věřitelů“, tedy fyzických osob a malých firem, ale také zájmy všech věřitelů.

Zkrachovalá Sberbank CZ v číslech

  • desítky tisíc věřitelů
  • celkové závazky 61,8 mld. Kč
  • 43 tisíc úvěrů v přibližné účetní hodnotě 51 mld. Kč
  • 3 800 dlužníků z řad právnických osob
  • 31 500 dlužníků z řad fyzických osob (z toho 13 300 hypoték)

Dobře, ale vzešel nápad na jmenování Stema-Techu přímo od vaší instituce, nebo s tím přišel advokát GSFT Richard Tomanek?

Advokát Richard Tomanek zastupuje GSFT v insolvenčním řízení se Sberbank CZ na základě udělené plné moci. Advokát Tomanek tedy jedná v uvedeném insolvenčním řízení jménem GSFT a jeho úkony v tomto řízení jsou úkony GSFT. Advokát reprezentuje zájmy GSFT a má v tomto ohledu ze strany GSFT plnou důvěru.

Věříme, že i nabyvatel této pohledávky neupřednostní výhradně svoje zájmy nad zájmy všech věřitelů.
Renáta Kadlecová, výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu

Znali jste firmu Stema-Tech nebo její představitele už dříve? Kdy jste o ní poprvé slyšeli?

Ne, poprvé jsme začali tuto společnost vnímat až se zájmem společnosti stát se členem prozatímního věřitelského výboru.

Jak hodnotíte fakt, že firma Stema-Tech, kterou jste navrhli do věřitelského výboru, týden po svém zvolení postoupila svou pohledávku a tím i místo ve výboru na jinou společnost?

Bohužel výbor ztratil společnost, která vzhledem k charakteru svého podnikání a pohledávky byla vysoce vhodným reprezentantem „druhé skupiny věřitelů“. Přesto věříme, že i nabyvatel této pohledávky neupřednostní výhradně svoje zájmy nad zájmy všech věřitelů.

Reklama

Doporučované