Hlavní obsah

Poprask v Německu. Průmyslová mašina se zadrhla, odnese to i Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Headlandova Barbora, Mapy.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Průmyslová výroba v Německu klesla v červenci proti předchozímu měsíci o 0,8 procenta. Dolů ji táhl hlavně prudký propad automobilového průmyslu. Právě ten je v Německu zásadní.

Článek

Průmyslová výroba v Německu klesla v červenci proti předchozímu měsíci o 0,8 procenta. Je to opět větší pokles, než se čekalo, a zároveň třetí meziměsíční snížení po sobě. Výroba v automobilovém průmyslu se snížila o devět procent.

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil německý statistický úřad. Podle deníku Financial Times se tak stupňuje tlak na německou vládu, aby dělala víc pro vyvedení ekonomiky z útlumu, uvedla agentura ČTK.

Údaje jsou zásadní i pro Českou ekonomiku, která je ve velkém napojena právě na svého souseda.

Analytici v anketě agentury Reuters přitom odhadovali, že průmysl v prvním letním měsíci klesne „jen“ o 0,5 procenta.

Těsná propojenost Česka a Německa způsobuje, že problémy v Německu se vždy, i když se zpožděním, projeví i u nás. „Je otázkou, jak se bude dařit Německu, které je naší hlavní oblastí vývozu,“ prohlásil nedávno analytik Raiffeisenbank Martin Kron. Jan Bureš z Patria Finance zase „vinou slábnoucí německé ekonomiky“ očekává „v druhé polovině roku pravděpodobně velmi slabé oživení“.

Dnes také zveřejnil institut Ifo výsledky ohledně německé ekonomiky. Jeho předpověď na letošní rok je poměrně skeptická. Na delší období ale vývoj vidí optimističtěji.

„Cenově očištěný hrubý domácí produkt letos klesne o 0,4 %. V příštích dvou letech se pak ekonomický výkon zvýší o 1,4 % a 1,2 %. Míra inflace bude nadále klesat z průměrných 6,0 % v letošním roce na 2,6 % v příštím roce a na 1,9 % v roce následujícím,“ uvedl institut na svých stránkách.

Institut se proslavil v roce 2008, kdy díky rozhovorům s manažery dokázal s předstihem předpovědět historický pád nejen německé ekonomiky. Dřív než ostatní také předpověděl krach spojený s příchodem pandemie covidu i stagnaci průmyslu v roce 2022 způsobenou zdražením energií a nedostatkem komponentů. Teď ohlašuje obdobně hluboké potíže, které v první řadě připisuje nedostatku nových průmyslových zakázek.

„Nad průmyslem se nadále stahují temná mračna,“ cituje ČTK analytika společnosti Hauck Aufhäuser Lampe Privatbank Alexandera Krügera. „Slabá globální ekonomika a vysoké ceny energií budou udržovat chmurné vyhlídky. Na straně výroby to už teď vypadá na další čtvrtletní ztrátu.“

Německá ekonomika už v posledních třech čtvrtletích buď klesala, nebo stagnovala. Německé hospodářství je největší v Evropě a je na něm závislá řada českých firem.

Reklama

Související témata:

Doporučované