Hlavní obsah

Předpověď, která se nemýlí: Německo míří do krize a čeká to i Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Headlandova Barbora, Mapy.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Lepší zítřky slibují tuzemští ekonomové. Mistr pesimistických prognóz mnichovský ústav Ifo však ohlašuje další propad. A tato instituce má podle předchozích zkušeností většinou pravdu.

Článek

Podrobné údaje o růstu HDP za druhé čtvrtletí ukázaly, že spotřeba domácností vyrostla aspoň o 0,2 procenta. Hospodářský vývoj se tím obrací k lepšímu, věří experti. Přesto existuje vážné riziko. „Je ovšem otázkou, jak se bude dařit Německu, které je naší hlavní oblastí vývozu,“ obává se analytik Raiffeisenbank Martin Kron. Jan Bureš z Patria Finance zase „vinou slábnoucí německé ekonomiky“ očekává „v druhé polovině roku pravděpodobně velmi slabé oživení“.

Vážnost těchto obav potvrdil dotazník institutu Ifo mezi německými manažery. Srpen byl totiž už čtvrtý měsíc, kdy se jejich nálada zhoršila. „Hodnocení aktuální situace v podnicích je na nejnižší úrovni od srpna 2020. Zároveň podniky hledí pesimisticky do nadcházejících měsíců. Hladová pouť německého hospodářství se prodlužuje,“ shrnul výsledky prezident Ifo Clemens Fuest. Zjednodušeně řečeno, Němci míří hlouběji do krize.

Ifo

Ifo Institute for Economic Research je výzkumná instituce se sídlem v Mnichově. Ifo je zkratka z Information and Forschung. Jako jeden z největších německých ekonomických think tanků analyzuje hospodářskou politiku a je známý svým měsíčním Ifo Business Climate Index for Germany.

Zdroj: Wikipedia

Ústav Ifo se proslavil v roce 2008, kdy díky rozhovorům s manažery dokázal s předstihem předpovědět historický pád nejen německé ekonomiky. Dřív než ostatní také předpověděl krach spojený s příchodem pandemie covidu i stagnaci průmyslu v roce 2022 způsobenou zdražením energií a nedostatkem komponentů. Teď ohlašuje obdobně hluboké potíže, které v první řadě připisuje nedostatku nových průmyslových zakázek.

Srovnání indexu Ifo, který měří optimismus německých manažerů, a konjunkturálního výzkumu Českého statistického úřadu (ČSÚ) mezi tuzemskými podnikateli ukazuje, že zdejší manažeři nebezpečí propadu obvykle zaznamenají se zpožděním. Krizi z podzimu 2008 odhalili se zpožděním čtyř měsíců. Hospodářské dopady pandemie covidu si uvědomili až o měsíc později než Němci. Loňské zpomalení průmyslu zjistil Ifo v Německu už v březnu, zato nálada v Česku se zhoršila až o půl roku později. Důvodem může být, že tuzemský průmysl do značné míry závisí na dodávkách do Německa, přitom o poměrech v Německu nemají zdejší manažeři stejně dobré informace jako němečtí kolegové.

Proto také tuzemský pesimismus své zpoždění za Německem vždy dožene a obvykle se přitom nálada propadne rychlejším tempem.

A historie se může opakovat letos na podzim. Na rozdíl od průběžného snižování indexu Ifo se nálada zdejších manažerů dosud drží na průměrné úrovni. Proto se také může zkazit stejně rychle jako v letech 2008, 2020 a 2022.

Reklama

Doporučované