Hlavní obsah

Česko má moc drahé cigarety, tvrdí studie. Němce už do pohraničí nelákají

Foto: Pixabay.com

Levnější cigarety zdražují pomaleji. Je to chyba, tvrdí ekonomická studie.

Reklama

V Polsku jsou cigarety o 50 korun levnější. Česká republika sice za tři roky zvýšila daně o 32 procent, ale v rozpočtu to není znát. Loni dokonce výběr klesl o 3,26 miliardy korun, tvrdí studie.

Článek

V předchozích letech v Česku výrazně narostla daňová sazba u tabákových výrobků. Podle nové studie však byl krok kontraproduktivní, poškodil přeshraniční obchod a rozpočtu nepomohl.

„Je zřejmé, že navýšení sazeb daně nevedlo ke zvýšení výběru daní do státního rozpočtu,“ uvedl autor studie, ekonom Štěpán Křeček z Vysoké školy ekonomické v Praze.

V Polsku je krabička o 50 korun levnější než v České republice. Už je to tak velká cenová motivace, že tam nakupují nejen lidé z pohraničí, ale už i lidé, kteří to mají dál.
Štěpán Křeček, ekonom

Od roku 2018 se snížil počet tabákových nálepek, za rok jich ubylo pět miliard kusů. Částečně proto, že se populace ozdravuje a lidé přecházejí od klasických cigaret k alternativám, jako je zahřívaný tabák. Ekonom však uvádí, že to propad výběru daní úplně nevysvětluje.

Odpověď je podle něj nutné hledat ve srovnání cen cigaret v ČR a v okolních státech. Ty české už jsou až moc drahé. „V Polsku je krabička o 50 korun levnější než v České republice. Už je to tak velká cenová motivace, že tam nakupují nejen lidé z pohraničí, ale už i lidé, kteří to mají dál,“ řekl. O dvacet korun méně stojí na Slovensku.

Foto: Štěpán Křeček

Srovnání cen cigaret v České republice a okolních zemích.

„Nejlevnější balení cigaret o dvaceti kusech je v Rakousku o osm korun dražší než v České republice. To není důvod, proč by měli Rakušané jezdit nakupovat k nám,“ uvedl a dodal: „Prodej v pohraničí je pro Českou republiku velmi důležitý v rámci výběru daně na tabákové výrobky. Cizinci odhadem koupí až třetinu v ČR prodávaných cigaret. Teď už to neplatí, to by daňový výběr musel vypadat úplně jinak.“

Při neadekvátním zvýšení spotřební daně se část byznysu může přesunout do šedé a černé zóny a způsobí to snížení očekávaného daňového výnosu.
Miroslav Ševčík, proděkan Národohospodářské fakulty vysoké školy ekonomické v Praze

Proděkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík uvedl, že veřejné rozpočty ve všech vyspělých zemích světa se dostávají do velmi vážných problémů, a ve hře je proto politické navyšování spotřebních daní. To však podle něj nemusí být správná cesta. V minulosti se například zvyšovaly daně z nafty, ale v rozpočtu se to pozitivně neprojevilo.

„Při neadekvátním zvýšení spotřební daně se část byznysu může přesunout do šedé a černé zóny a způsobí to snížení očekávaného daňového výnosu,“ řekl.

Stát loni získal na spotřební dani z tabákových výrobků 56,2 miliardy korun, což bylo o 10,8 miliardy korun méně proti plánům a o 3,3 miliardy korun méně než v roce 2020.

„Výnos daně je v roce 2021 přesně na úrovni roku 2017, a to navzdory třem významným zvýšením sazby daně v letech 2018, 2020 a 2021. Nárůst daně v tomto období činil 32 procent, aniž by to ale mělo jakýkoliv dopad na výši výnosu této daně v roce 2021,“ uvádí studie.

Ministerstvo financí zdražování cigaret nevnímá jako příliš rychlé. „Pokud vezmeme predikovaný růst cen a mezd, pak růst cen cigaret, který je primárně dán rostoucí sazbou spotřební daně z tabákových výrobků, nelze považovat za příliš vysoký,“ uvedl mluvčí Tomáš Weiss.

Z programového prohlášení vlády podle něj vyplývá, že daně musí zohledňovat škodlivost, čemuž odpovídá schválený tříletý harmonogram navyšování sazby daně z tabákových výrobků. Podle tohoto plánu poroste v příštím roce stejně jako letos sazba daně z tabáku o 5 procent.

Cenová výhoda v Polsku existuje podle resortu dlouhodobě a to platí i o přeshraničních nákupech v příhraničních oblastech s Polskem. Řešení může přinést chystaný návrh Evropské komise na revizi směrnice o struktuře a sazbách spotřební daně z tabákových výrobků, která bude k dispozici nejdříve ve druhém čtvrtletí letošního roku. „Součástí návrhu bude harmonizace přístupu ke zdanění zahřívaných tabákových výrobků včetně nastavení výše minimálních sazeb na tyto produkty, čímž by fakticky mohlo dojít k přiblížení zdanění tabákových výrobků u nás ve srovnání například právě s Polskem či Slovenskem,“ uvedl Weiss.

Další chyba? Levnější tabák zdražuje pomaleji

Dnes je podle Křečka výrazně levnější tabák nejen v Polsku a na Slovensku, ale některý je stejně drahý nebo dokonce levnější už i v Rakousku nebo v Německu. Čechům se například vyplatí jezdit do Německa pro řezaný tabák. I nejlevnější alternativa ke kouření vychází v České republice dráž než v okolních zemích.

„Dlouho jsme si vychovávali Němce a Rakušany k nákupům v ČR, které spojili také s tankováním. Tato turistika se výrazně v poslední době omezila. Ale není to vlivem koronaviru, jak se říká,“ je přesvědčen Křeček.

Problémem je podle ekonoma také příliš vysoké daňové zvýhodnění u zahřívaného tabáku a nižší nárůst minimální daně, který nahrává přechodu k levnějším tabákovým výrobkům a navíc dostatečně neodrazuje od kouření mladé.

„Tím se prohloubily daňové a cenové rozdíly a stoupla motivace spotřebitelů přejít na levnější a méně zdaněné kategorie tabákových výrobků,“ uvádí studie.

Zatímco v roce 2020 spotřebitelé nakoupili 1,6 miliardy cigaret, určených k zahřívání, loni to bylo 2,3 miliardy. Protože tyto zahřívané výrobky odvádí pouze 20 až 25 procent daně z cigaret, podle studie ztratil státní rozpočet v roce 2021 daň ve výši více než šest miliard korun.

„Co se týče způsobu zdanění zahřívaných tabákových výrobků, ten je v České republice nastaven obdobným způsobem jako u ostatních členských zemí Evropské unie, které již tuto daň zavedly, a respektuje mírnější zdravotní škodlivost, než je tomu u tradičních cigaret,“ uvedlo ministerstvo.

Reklama

Doporučované