Hlavní obsah

Expert Deloitte: S energetikou je do budoucna spojena větší nejistota

Agenda SZ Byznys s Romanem Luxem ze společnosti Deloitte.Video: Martin Jašminský

 

Reklama

Žebříček Česká elita představuje nejhodnotnější firmy v rukou českého kapitálu. O české společnosti je dlouhodobě zájem, ale aktuálně stále přetrvává opatrnější přístup investorů s ohledem na globální nejistoty.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Společnost Deloitte sleduje dlouhodobě vývoj na trhu fúzí a akvizic a podle posledních dat z jejího indexu stále pokračuje na globálním trhu pokles realizovaných transakcí.

„Můžeme říci, že ta nálada je velmi podobná i na českém trhu. Trh západní Evropy i Ameriky ovlivňují globální nejistoty, vyšší inflace, ekonomický vývoj i rostoucí úrokové sazby,“ uvedl v pořadu Agenda SZ Byznys Roman Lux, partner v oddělení finančního poradenství společnosti Deloitte, expert na oceňování firem.

Společnosti Deloitte je také odborným poradcem redakce SZ Byznys při sestavování žebříčku 100 nejhodnotnějších českých firem.

Děkujeme za spolupráci

Hlavním partnerem je Burza cenných papírů Praha, partnery projektu jsou ČSOB, Galileo Corporation, Orlen Unipetrol, Deloitte a Kunsthalle.

V letošním třetím čtvrtletí klesl medián násobků zisku EBITDA, který investoři platili v kupních cenách, z jedenácti- na osminásobek.

„Je velký rozdíl v jednotlivých oborech. V některých došlo za poslední rok k růstu oceňovacích násobků, například v maloobchodu, ve zpracování materiálů, v chemickém průmyslu a podobně, ale jiné sektory byly velmi postiženy zejména válkou na Ukrajině, když vyletěly ceny energií. Právě energetický sektor je jeden z těch, u kterých jsme zaznamenali jeden z největších poklesů.“

Bez ohledu na to však energetické firmy obsadily svou hodnotou přední příčky žebříčku Česká elita. Otázkou je, jak se jim bude do budoucna dařit své pozice udržet. Podle Luxe energetickým společnostem skokově vzrostly zisky, ale dlouhodobě to nebude udržitelné, a to se do ocenění bude promítat.

Hodnota stovky nejhodnotnějších firem pod kontrolou českých majitelů přesáhla dva biliony korun a podle Luxe jde o „výkvět českých firem“.

„Spousta z nich byla nově založená, vybudována často z nuly a dokazuje to, že v Česku dokážeme tvořit výrobky a služby s velkou přidanou hodnotou, o které je zájem v zahraničí,“ dodal expert Deloitte.

Samotné ocenění firem je určitým orientačním výpočtem. „I ten násobek, který používáme pro ocenění, je průměrem či mediánem velkého vzorku společností ve stejných sektorech, ale v různých ekonomikách. Firmy jsou také v různé fázi životního cyklu,“ uvedl Lux.

Podle něj tak investoři platí jiné násobky u startupových firem a jiné u firem, které už vytvářejí silné cashflow a růst hodnoty. „Běžně se setkáváme s tím, že kupní cena může být proti odhadní i dvojnásobná,“ řekl Lux.

Se zlepšením makroekonomické situace v české ekonomice se může zvýšit i chuť investorů. Fondy soukromého kapitálu měly v globálním měřítku na konci loňského roku zhruba dva biliony dolarů volných peněz a z nich by také část mohla zamířit i na tuzemský trh.

„Český trh je bez ohledu na geopolitickou a hospodářskou situaci kolem nás stále zajímavý, jsou tu zajímavé společnosti a já věřím, že nás v brzkých měsících nějaké zajímavé transakce čekají,“ uzavřel Roman Lux.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Reklama

Doporučované