Hlavní obsah

Kdo si koupil akcie Arm, je dvakrát bohatší

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Umělá inteligence žene vzhůru trh s polovodiči. Dokazuje to i britská společnost Arm, která se specializuje na návrh a licencování architektur čipů pro umělou inteligenci. Její akcie se za pár dní téměř zdvojnásobily.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Cena akcií britské společnosti specializované na návrh integrovaných obvodů Arm Holdings se během pěti obchodních dní zdvojnásobila. Investoři uvítali lepší výsledky hospodaření firmy než očekávali a také její pevnou pozici na poli umělé inteligence (AI).

Firma založená v roce 1990 skupinou hardwarových inženýrů v Cambridge zveřejnila minulý týden finanční výsledky, které ukázaly, že poptávka po technologii související s umělou inteligencí firmě výrazně zvyšuje tržby. Společnost zároveň představila pozitivní výhled, což vyhnalo akcie strmě vzhůru ze 77 dolarů až na současnou cenu 149 dolarů za kus.

„Za takto robustním růstem stojí výsledky z minulého týdne, kdy kromě splnění tržeb a čistého zisku na akcii hraje svou roli i pobláznění investorů kolem AI,“ komentoval výsledky makléř Patria Finance Jaromír Strnad.

Podruhé za poslední tři dny obchodování na burze překročil denní zobchodovaný objem akcií společnosti 100 milionů kusů, což je více než desetinásobek průměru pro tuto akcii, všímá si server CNBC.

Firma také uvedla, že díky poptávce po umělé inteligenci proniká i na nové trhy, jako jsou cloudové servery a automobilový průmysl. Téměř všechny chytré telefony na světě používají čipy založené na architektuře Arm.

Větší než Boeing

Společnost se vrátila na burzu loni v září a od té doby se cena jejích akcií téměř ztrojnásobila. Její tržní hodnota aktuálně dosahuje v přepočtu 3,5 bilionu korun, což je například více než hodnota giganta ve výrobě letadel firmy Boeing.

Portfolio manažer Lukáš Brodníček z Fio investiční společnosti považuje Arm vzhledem k jeho postavení na trhu za jednu z nejzajímavějších společností z čipového průmyslu. Její ocenění se podle něj už ale dostalo na neudržitelné úrovně.

„Za až takto raketovým růstem akcií v posledních dnech stojí hlavně technické faktory. Majoritní akcionář, japonská Softbank, si nechala 90 procent akcií a podíl volně se obchodujících akcií na burze (deset procent) je tedy na tak velkou společnost extrémně nízký,“ říká pro SZ Byznys.

Hospodářské výsledky potěšily

  • Tržby ve třetím fiskálním čtvrtletí vzrostly o 14 procent na 824 milionů dolarů. Upravený zisk na akcii činil 29 centů. Wall Street přitom předpovídala tržby 760 milionů dolarů a zisk na akcii 25 centů.
  • Tržby společnosti Arm z licencí vzrostly v minulém čtvrtletí o 18 procent na 354 milionů dolarů a příjmy z tantiemů vzrostly o 11 procent na 470 milionů dolarů.
  • Tržby v aktuálním kvartálu odhaduje na 850 až 900 milionů dolarů, což je významně nad průměrným odhadem analytiků ve výši 778 milionů dolarů. Upravený zisk na akcii bude zhruba 30 centů, rovněž výrazně nad projekcí trhu 21 centů.

Zdroj: Bloomberg

I to je podle Brodníčka jedním z důvodů rychlého vzestupu akcií. Společnost Arm se v rámci zářijové primární veřejné nabídky akcií (IPO) navíc zavázala, že její velcí akcionáři nebudou po určitou dobu své akcie prodávat, což mělo zabránit případné nestabilitě trhu a propadu ceny akcií.

„Tento závazek ale končí v březnu, a Softbank tak bude moci prodat další akcie, takže je rozhodně v jejím zájmu akcie Arm vyhnat například prostřednictvím opčních obchodů co nejvýše, obzvláště po fiasku se společností WeWork. E-mailový server burzovního regulátora asi teď bude trochu pod náporem podnětů pro možnou manipulaci s trhem,“ domnívá se Brodníček.

Fiasko s WeWork se týkalo společnosti, která poskytovala sdílené kancelářské prostory a byla považována za jeden z nejhodnotnějších startupů. V roce 2019 se chystala vstoupit na burzu, ale její plány se zhroutily, když se ukázalo, že firma je ztrátová, má neudržitelný byznys model a její zakladatel Adam Neumann se dopouštěl podvodů a konfliktů zájmů.

Softbank, která byla hlavním investorem WeWork, pak musela zachraňovat firmu před bankrotem a vyplatit Neumanna, aby z ní odešel. Tím Softbank utrpěla velké ztráty a poškodila si reputaci.

Čip

Moderní čipy jsou nejsložitějším strojem, který člověk dokázal vytvořit. Vyrábí se z velmi čistého křemíku. Základním „polotovarem“ jsou plátky křemíkových ingotů, které se označují anglickým slovem „wafer“ (oplatka). Mívají průměr 15 až 30 cm a na každý z nich se naskládá až několik stovek čipů.

Tento plátek je na začátku procesu úplně čistý krystal. Vyžadována je 99,9999999% čistota materiálu, pohybujeme se tedy na nanoúrovni, kdy se počítá prakticky každý atom. Vysoká přesnost je pro výrobu vůbec charakteristická, celý proces se odehrává v ultračistém prostředí, zčásti dokonce ve vakuu.

Celý čip se postupně vytváří na křemíkové oplatce po krocích s použitím metod, které obvykle ovlivňují nebo vytvářejí velmi tenké vrstvy materiálu. Takových vrstev mohou být až stovky. Stavba probíhá „od základů“, tedy od spodní vrstvy směrem nahoru. Wafer prochází cykly přidávání materiálu, osvěcování, leptání, naprašování a oplachování. Vše může být plošné, nebo naopak precizně cílené. Proces může trvat několik měsíců, ale továrnou takto samozřejmě prochází velké množství waferů naráz.

Na „oplatce“ postupně vzniká množství drobounkých tranzistorů, které pak provádějí všechny nezbytné výpočty. Proces je to nesmírné náročný, a tak v oboru vznikají téměř „přirozené monopoly“; know-how se soustředí do pár středisek, která stačí pokrýt velkou část světové poptávky.

Podobně jako Nvidia

Původem britská firma Arm tak navazuje na podobný úspěch výrobce čipů Nvidia, jehož cena akcií se za poslední rok více než ztrojnásobila také díky rostoucí poptávce po čipech pro AI.

Technologie firmy Arm se přímo nevyužívá pro práci s AI, ale výrobci čipů jako Nvidia si ji vybírají pro centrální procesorové jednotky (CPU), kde doplňuje jejich čipy určené pro AI. Kromě firmy Nvidia patří mezi zákazníky firmy Arm také podniky Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) či Apple. Poptávka po čipech od Arm roste i v automobilovém průmyslu, a to díky rozvoji technologie samořízených aut.

„Jsme zapojeni do téměř každého koncového trhu,“ řekl na konferenčním hovoru s analytiky generální ředitel René Haas.

V roce 2016 firmu Arm za 32 miliard dolarů koupila japonská společnost Softbank. O čtyři roky později japonský konglomerát oznámil, že plánuje firmu Arm prodat společnosti Nvidia. V dubnu 2022 ale Softbank po námitkách regulátorů po celém světě transakci odvolala a oznámila, že místo toho prodá akcie firmy na trhu Nasdaq v New Yorku.

Prudký růst akcií firmy Arm je tak dobrou zprávou i pro japonskou společnost SoftBank, když její akcie za poslední týden stouply téměř o 30 procent. Akcie SoftBank tímto výkonem v úterý pomohly hlavnímu indexu tokijské burzy Nikkei 225 dostat se na nejvyšší hodnoty za 34 let.

Reklama

Související témata:
Arm (firma)

Doporučované